Merdeka Square

Het Merdeka plein (Engels: Merdeka Square, bahasa: Dataran Merdeka) symboliseert de plek waar op 31 augustus 1957, na 150 jaar Britse overheersing, de onafhankelijkheid van Maleisie werd uitgeroepen. Jaarlijks wordt op 31 augustus de onafhankelijkheid gevierd (Merdeka Day); dan wordt het gebied rondom Merdeka Square afgesloten voor verkeer. Heel Merdeka Square staat dan vol met vele duizenden Maleisiërs die hier hun onafhankelijkheid vieren. Ook wordt hier jaarlijks in mei het kleurrijke Colors of Malaysia evenement gevierd; waarbij Maleisie alle toeristische hoogtepunten van het land toont in een schitterende parade.

merdeka-square-kuala-lumpur-1

merdeka-square-kuala-lumpur-2

merdeka-square-kuala-lumpur-3

In het midden van het 8,2 hectare grote gebied staat een 90 meter hoge vlaggenmast, één van de hoogste ter wereld. De gehesen vlag wappert ter herinnering van de vrijheidsverklaring. Zo nu en dan wordt in het park een festival gehouden, of een ouderwets potje cricket gespeeld. Het grote veld werd namelijk in het verleden door de Britten als cricketbaan gebruikt. Ook is het plein de start van de jaarlijkse Standard Chartered KL maraton.

merdeka-square-kuala-lumpur-4

merdeka-square-kuala-lumpur-5

merdeka-square-kuala-lumpur-6

merdeka-square-kuala-lumpur-7

Naast Merdeka Square ligt het prachtige Sultan Abdul Samad gebouw; een architectonisch hoogstandje in Moorse en Islamitische stijl en een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Kuala Lumpur. Ook ligt naast het plein de Kuala Lumpur City Gallery; een gratis informatiecentrum en museum waar je van alles over de hoofdstad te weten kunt komen. Onder het Merdeka Square ligt Plaza Putra, hier vind je eetgelegenheden, wat winkeltjes en een grote parkeergarage.

merdeka-square-kuala-lumpur-8

merdeka-square-kuala-lumpur-9

merdeka-square-kuala-lumpur-10

In Maleisie wordt niet veel gedemonstreerd, vaak omdat de groeperingen die willen demonstreren geen toestemming krijgen. In het enkele geval dat men toch besluit te demonstreren, is Merdeka Square het centrale plein waar demonstraties altijd beginnen of eindigen.

merdeka-square-kuala-lumpur-11

merdeka-square-kuala-lumpur-12

Hoe kom je er?

De KL-stadstour en de Hop-on, Hop-off bus doet deze plek aan. Merdaka Square ligt aan de weg Jalan Raja, op ongeveer 10 minuten lopen van het Masjid Jamek LRT Station. Vanaf het centrum (Bukit Bintang) brengt een taxi je in 10/15 minuten naar dit hoogtepunt van de stad Kuala Lumpur. Wanneer je op de meter rijdt, dan kost het ritje maar een paar ringgit, lukt dit niet dan betaal je meestal tussen de 10-15 ringgit.

Merdeka Square is makkelijk lopend vanaf Chinatown bereikbaar. Vanaf Petaling Street is het ongeveer 10 minuten lopen naar het onafhankelijkheidsplein. Onderweg loop je langs de plek waar Kuala Lumpur ooit werd gesticht; op de kruising van de rivieren de Gombak en de Klang. Central Market (ook een populaire attractie) ligt op ongeveer 5 minuten lopen vanaf Merdeka Square.

Kaart

1Pingbacks & trackbacks op Merdeka Square

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *