Reisaanbod
  • Cameron Highlands

    Cameron Highlands

    Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

    Lees meer

  • Perhentian

    Perhentian

    Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

    Lees meer

  • Langkawi

    Langkawi

    Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

    Lees meer

  • Taman Negara

    Taman Negara

    Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

    Lees meer

  • Lake Kenyir

    Lake Kenyir

    Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

    Lees meer

Wonen en werken in Maleisie

Alles over emigreren naar Maleisie, de verhuizing, het vinden van een baan, het werken in het land en het wonen in het land.

Regelmatig ontvangen wij e-mails van mensen die meer informatie willen over het wonen (en werken) in Maleisie en in Kuala Lumpur in het bijzonder. Maleisie is vooral erg in trek omdat het enerzijds ver weg is, maar aan de andere kant voldoende ontwikkeld is zodat de overgang niet te drastisch is. Ook reizen veel mensen naar Maleisie om er te overwinteren, het klimaat is er heerlijk tropisch en daardoor veel prettiger dan het doorgaans koude Europese klimaat (dit is ook een reden waarom medisch toerisme naar het land zo in populariteit toeneemt).

Kom je niet naar Maleisie voor een baan, dan zijn er nog steeds mogelijkheden om je er voor langere tijd te vestigen. Veel gepensioneerden komen bijvoorbeeld onder het MM2H (Malaysia My 2nd Home) programma naar Maleisie. Anderen leven een aantal maanden per jaar in het land op een toeristenvisum, meestal om de koude wintermaanden te ontvluchten.

Op deze pagina:

 

Werken in Maleisie

 

1. De baan

Wonen en werken in Maleisie is in een aantal gevallen mogelijk. De beste manier is om via een Nederlandse (of internationale) werkgever uitgezonden te worden naar het land. Je kunt beter niet zomaar op je toeristenvisum een vliegtuig naar Maleisie pakken, om vervolgens daar naar werk te zoeken. Je kunt het natuurlijk proberen, maar de kans op het vinden van een baan is op deze wijze niet groot. Dit komt vooral omdat werkgevers in Maleisie van extra voordelen kunnen genieten, wanneer zij mensen uit eigen land aannemen. Bedrijven in Maleisie mogen verder alleen buitenlanders aannemen als ze kunnen aantonen dat ze geen Maleisiërs kunnen vinden die het werk kunnen doen. Uitzonderingen worden gemaakt voor strategische posten zoals managementfuncties, finance, etc. Omdat steeds meer Maleisiërs zelf vrij hoog opgeleid zijn, moet je aantoonbaar goede kwalificaties hebben (minimaal HBO, liefst universitair) of over veel werkervaring beschikken.

Werken in Maleisie 1

Overigens is een lokaal contract minder gunstig vergeleken een expatcontract; kom je naar Maleisie op een expatcontract dan verdien je over het algemeen veel meer, en zijn de aanvullende voorwaarden veel beter.

Het beste is om na te gaan welke Nederlandse of internationale bedrijven actief zijn in Maleisie. Ga dan na of deze bedrijven ook in Nederland actief zijn, en probeer daar aan de slag te gaan. Meestal kun je niet direct naar Maleisie, maar deze bedrijven bieden wel de beste start. Hoger opgeleide mensen kunnen het ook via bv LinkedIn of via headhunterbedrijven proberen. Laag opgeleide mensen lukt het over het algemeen niet om zomaar een baan in Maleisie te vinden.

 

2. De work-permit

Wanneer je een baan vindt moet de werkgever een permitaanvraag indienen bij de daarvoor bestemde instanties in Maleisie. Het is hierbij belangrijk om te weten dat het regelmatig voorkomt, dat het contract al getekend is, maar dat de work-permit nog niet is aangevraagd (zonder work-permit is het contract nog ongeldig). Er zijn een aantal voorwaarden die van belang zijn bij de aanvraagprocedure van de work-permit. Zo moet je minimaal 27 jaar oud zijn, en minimaal RM5.000 per maand verdienen. Verder moet het bedrijf dat je wilt aannemen over zgn 'paid up capital' beschikken, een minimaal bedrag dat voor het aantrekken van expats gereserveerd is. Dit bedrag aan paid up capital is op RM350.000 gesteld en bij een 100% buitenlands bedrijf is het zelfs RM500.000. Rond dat paid up capital gaat het nog wel eens mis bij vooral kleinere bedrijven (en soms ook bij grote internationale bedrijven wanneer zij hun financiële afhandeling elders gehuisvest hebben). Een aanvullende regel die geldt is; elke expat die contractueel meer dan RM8.000 per maand verdient krijgt automatisch een work-permit (versnelde procedure van 2 weken).

Werken in Maleisie 2

Meestal wordt een permit voor 1 of 2 jaar aangevraagd en tijdens de geldigheid van de workpermit mag je in Maleisie blijven. Na die periode moet je werkgever opnieuw een permit voor je aanvragen. De work-permit bestaat uit een visum dat in je paspoort komt. Als je paspoort verloopt, moet je een speciale procedure volgen om het visum over te zetten naar het nieuwe paspoort. Ga vooraf goed de voorwaarden na (lhet aanvragen van een nieuw Nederlands paspoort kan via de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur).

Alleen met een work-permit mag je werken in Maleisie, dat wil zeggen inkomen genieten in (en afkomstig van) Maleisie. Wanneer je geen work-permit hebt, maar bijvoorbeeld inkomen in Nederland geniet, dan is het op zich geen probleem als je maar in je eigen land belasting betaalt en dit aan kunt tonen. Het hoogste belastingstarief in Maleisie is 26%. In het eerste jaar betaal je onder bepaalde voorwaarden 8% belasting over je inkomen. Net als in Nederland doe je 1x per jaar aangifte. Over het algemeen schakel je hiervoor een lokale belastingconsulent in die alles voor je regelt.

Houdt overigens altijd rekening met eventuele verrekening van pensioengeld (EPF). Werkgevers zijn bij locals verplicht om dit bedrag voor ze op te sparen (pensioenopbouw). Dit geldt echter niet voor expats. Vaak wordt dit bedrag opgeteld bij het maandelijkse salaris. Is dit niet het geval, dan moet je hier achteraan gaan (EPF is vaak een onderdeel van de salarisonderhandelingen).

Met een work-permit kun je verder een bankrekening in Maleisie openen, zodat je het salaris op een lokale rekening kunt laten storten. Ook kun je o.b.v. een work-permit een persoonlijke lening aangaan, of een hypotheek krijgen voor de koop van een huis.

 

3. Het salaris

Een bruto salaris van minimaal RM10.000 per maand is vrij gebruikelijk bij expats die in Maleisie starten. Vaak zitten er ook nog diverse aanvullende vergoedingen en extra's bij; zoals eenmalige verhuiskosten, een bijdrage in de kosten van een auto soms zelfs een opstartbonus om alle randzaken mbt je werk te kunnen bekostigen. In uitzonderlijke gevallen verdienen expats RM30.000 per maand of meer, maar dit zijn vaak zeer ervaren en hoog opgeleide werknemers die een belangrijke functie vervullen.

Werken in Maleisie 4

Nederlanders die naar Maleisie worden gestuurd zullen niet snel een bedrag rond het minimum verplichte loon van RM5.000 verdienen. Is dit wat je is aangeboden, dan moet je nagaan of het wel zin heeft, want voor dit salaris zul je een vrij basic leven leiden. Wel is het nog steeds meer dan het salaris van locals met een opleiding, die gemiddeld tussen RM2.000 en RM4.000 per maand verdienen. Locals die in winkels en restaurants werken verdienen vaak minder dan RM1.000 per maand.

Met zo'n RM10.000 bruto kun je redelijk goed in Maleisie leven. Ben je met partner of het gezin, dan is het waarschijnlijk net te weinig. Als je beiden zo'n bedrag per maand verdient, komt het wel weer goed. Expats die tussen RM15.000 en RM20.000 verdienen, kunnen een zeer luxe leventje leiden. Je kunt dan een schitterende condo van zo'n RM8.000 per maand huren, en dagelijks in restaurants eten. De meesten moeten het echter met wat minder doen.

Ben je zonder baan naar Maleisie gereisd, en ga je op basis van een lokaal contract aan de slag; houd er dan rekening mee dat je aanzienlijk minder zult verdienen dan wanneer je zou zijn uitgezonden. Inkomens tussen RM5.000 en RM8.000 zijn dan vrij gebruikelijk. Als je alleen naar Maleisie reist, en RM5.000 per maand verdiend, kun je op zich al best rondkomen.

 

4. Gaat je partner mee (procedure dependant pass)

Wanneer je over een work-permit beschikt kun je een zgn dependant pass procedure starten. Hiermee kun je je vrouw en kinderen (man en kinderen) naar Maleisie halen. Maleisie heeft redelijk soepele regels m.b.t. een dependant pass. Je moet wel getrouwd zijn en dit kunnen aantonen. Huwelijksakte moet in de Engelse taal zijn opgesteld en officieel bevestigd worden door de Nederlandse ambassade (kan ook in Maleisie geregeld worden bij de ambassade in Kuala Lumpur). De volgende documenten zijn van belang bij de aanvraagprocedure:

  • Cover letter en werkgeversverklaring van het bedrijf (dat de work-permit heeft aangevraagd).
  • Formulier DP11A inclusief pasfoto.
  • Huwelijksacte (indien in Nederland getrouwd; laten vertalen en bekrachtigen).
  • Kopie van het volledige paspoort van de dependant.
  • Kopie van het volledige paspoort van de expat.
Werken in Maleisie 5 Werken in Maleisie 6  

5. Nog niet getrouwd?

Trouwen in Maleisie 1 Trouwen in Maleisie 2 Trouwen in Maleisie 3

Als je nog niet getrouwd bent, en wel de dependant pass procedure wilt doorlopen, kun je overwegen om in Maleisie te trouwen. Los van het feit dat Maleisie een schitterende huwelijksbestemming is, kun je er ook op een zeer laagdrempelige wijze trouwen. Net als in Nederland is het administratieve deel voldoende. Zijn jullie beiden Nederlands, dan stelt het al helemaal niks voor. Via de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur kun je informatie inwinnen over de voorwaarden rond een huwelijksvoltrekking in Maleisie.

 

6. Waarschuwingen

Er worden jaarlijks diverse buitenlanders opgelicht bij de work-permit aanvraag. Over het algemeen zitten er nooit Nederlanders onder de slachtsoffers, maar toch een waarschuwing. Als je een aanbod krijgt dat te goed is om waar te zijn, dan is dat het meestal ook. Vooral bij de banen voor lager geschoolden zijn er nogal wat voorbeelden van oplichting in Maleisie. Zo worden mensen banen aangeboden, maar moeten ze voor de work-permit vooraf even een paar duizend ringgit overmaken. Normaal gesproken kost de permit-aanvraag helemaal niks (op een paar ringgit-tientjes na).

Hoewel het geen oplichting is zijn er ook veel bedrijven die de regels in Maleisie onvoldoende kennen. Zij bieden eerst iemand een contract, en gaan vervolgens pas na of ze een work-permit voor deze nieuwe medewerker kunnen regelen. Vaak komen ze er dan te laat achter dat ze niet aan de regels voldoen, en gaat het feest niet door. Voor de werknemer is het dan een grote teleurstelling; die heeft immers al een getekend contract, maar kan niet starten.

 

Overige manieren om in Maleisie te verblijven

Visum (toeristenvisum)

Maleisie heeft een zeer soepele visumregeling. Nederlanders kunnen op vertoon van een geldig paspoort (minimaal 6 maanden geldig vanaf de dag van vertrek uit Maleisie) een toeristenstempel van maximaal 90 dagen krijgen. Deze toeristenstempel krijg je gewoon bij aankomst bij de luchthaven van Kuala Lumpur. Na 90 dagen kun je in het geval van nood een verlenging aanvragen; dit kan alleen als je de aanvraagprocedure binnen de termijn opstart. De verlenging krijg je alleen indien er sprake is van overmacht door bijvoorbeeld ziekenhuisopname of iets vergelijkbaars.

MM2H

Wil je permanent in Maleisie vestigen dan kun je overwegen mee te doen met het Malaysia My Second Home (MM2H) programma. Wanneer je voldoet aan de eisen die op dit programma van toepassing zijn, dan kun je je minimaal 10 jaar in Maleisie vestigen. Je hebt hierbij diverse voordeeltjes; zoals een lokale bankrekening, een zorgverzekering, een hypotheek om een huis mee te kopen. De eisen zijn helaas niet mals, personen onder de 50 jaar moeten minimaal RM300.000 aan kunnen tonen door een eenmalige storting uit te voeren, daarnaast moeten zij nog eens een bedrag van RM200.000 aan financiële middelen laten zien (op eigen rekening). De RM300.000 mag je voor het grootste gedeelte na een jaar weer opnemen. De regels zijn milder voor personen boven de 50 jaar oud.

Zonder permit toch in Maleisie verblijven

Ook zonder permit zijn er veel buitenlanders die voor een langere periode in Maleisie verblijven. Hoewel zij geen work-permit hebben en ook niet meedoen aan het MM2H programma; verblijven zij toch makkelijk een jaar in het land. Dit doen zij op basis van zgn 'visaruns'. Omdat elke 90 dagen het standaard toeristenvisum afloopt, moet je telkens voor het verstrijken van die periode het land weer uit. Het valt sterk af te raden even snel de Thaise grens over te steken, of even snel heen en weer te vliegen naar Singapore; de kans dat je kritische vragen gesteld krijgt is groot. Daarbij is er een kans dat men je niet het land opnieuw inlaat met een nieuwe permit van 90 dagen.

Beter is het om voor een ruime periode naar het buitenland af te reizen vanaf Maleisie. Een korte vakantie van een week of twee weken naar Bali is voldoende; na terugkomst krijg je als alles meezit een nieuwe stempel van 90 dagen in je paspoort. De Maleisische immigratie is de laatste jaren wel wat strenger geworden en de kans bestaat dat je na een aantal visaruns geen toegang meer wordt verleend (niet zomaar, mogelijk moet je dan in Putrajaya langskomen om uit te leggen wat je precies in Maleisie doet). Het is natuurlijk belangrijk dat je absoluut niet in Maleisie werkt en ook absoluut nooit langer dan 90 dagen onafgebroken in Maleisie verblijft.

Belangrijk is het uitreisticket. Je dient altijd over een retourticket of een uitreisticket te beschikken als je Maleisie binnenkomt. Let erop dat de datum van het retourticket binnen de 90 dagen ligt. Koop je een retourticket met een retourdatum van bijvoorbeeld 4 maanden later, dan is de kans groot dat men moeilijk doet aan de grens. Dit komt omdat het op voorhand al duidelijk is dat je met het visum van 90 dagen je retourdatum (die een maand later ligt) niet haalt. Koop in dat geval (of sowieso) een goedkoop retourticket naar een van de buurlanden (bv AirAsia) en verblijf hier minimaal een week voor een echte vakantie, alvorens je weer terug naar Maleisie reist.

Over het algemeen wordt er niet zo moeilijk gedaan als je aannemelijk kunt maken dat je veel reist en Maleisie het mooiste en tofste Aziatische land vindt (de reden waarom je er telkens weer naartoe reist). Let er op dat je na een aantal visaruns altijd een keer een mindere ervaring zult meemaken bij de immigratie, ze zijn verplicht om op een bepaald moment even goed na te gaan wat je nu eigenlijk telkens in het land komt doen (en of je niet stiekem toch illegaal werkt). Let er verder op dat het schijnbaar uitmaakt hoe je er bij loopt. Je hoeft niet in pak bij immigratie aan te komen, maar ook niet op slippers en een gitaar op je rug (of een vergelijkbare typische backpackers-look).

Ook niet-getrouwde stellen pakken het vaak op bovenstaande wijze aan. Als je een work-permit hebt, maar je bent niet getrouwd, dan kan je partner geen Dependant Pass procedure starten. Ook in dat geval kun je gewoon mee, en vervolgens door de visaruns voor langere tijd in Maleisie verblijven.

Houdt er wel rekening mee dat deze oplossing volledig op eigen risico is. De auteur van dit artikel en de redactie van Veelzijdig Maleisie is op geen enkele wijze aansprakelijk voor gevolgen van het opvolgen van de informatie in dit artikel.

Bedrijf in Labuan

Weer een andere optie om je in Maleisie te vestigen is door het opzetten van een Labuan company. Dit is een bedrijf dat je opstart op het eiland Labuan voor de kust van Borneo. Het is een zgn offshore company. De Maleisische overheid heeft dit ooit mogelijk gemaakt zodat bedrijven zich makkelijker in Zuidoost-Azië kunnen vestigen. Een belangrijke regel is dat je geen zaken mag doen in Maleisie met Maleisiërs. Een voordeel van een Labuan company is dat je een work-permit krijgt voor 2 jaar (in sommige gevallen zelfs 5 jaar). Het aanvragen van een dependant pass is ook makkelijk nadat de work-permit eenmaal is toegekend. Het opzetten van een Labuan company kost doorgaans eenmalig rond €3000,- en vervolgens €1200,- per elk volgende jaar.

Je hoeft niet over een paid up capital te beschikken, dit in tegenstelling tot een heus Maleisisch bedrijf. De enige criteria rond het opzetten van een Labuan company is dat je minimaal 27 jaar oud moet zijn, je over een paspoort beschikt dat nog minimaal 2,5 jaar geldig is en daarnaast moet je over voldoende academische kwalificaties beschikken. Met een Labuan company kun je vestigen in Maleisie, je kunt zelfs een hypotheek aanvragen om een huis in Maleisie te kopen. Het grootste voordeel is dat je over je inkomsten 0 tot 8% belasting betaalt.

Een Labuan company zet je echter niet zomaar meer op. De regels zijn met de jaren heen flink aangescherpt en er wordt aardig wat van je verwacht. Je krijgt een permit en je betaalt nagenoeg geen belasting. Wel moet je inkomsten genieten vanuit het land van herkomst of vanuit andere landen (behalve Maleisie zelf). Het opzetten van een bedrijf in een belastingparadijs als Labuan wordt niet zo heel erg op prijs gesteld in Nederland; je doet er verstandig aan vooraf goed uit te zoeken of het opzetten van zo'n bedrijf wel de slimste oplossing is. Labuan companies staan overigens flink onder (internationale) druk; recent nog zijn de regels flink aangescherpt.

 

Huisvesting

Je kunt via het MM2H programma, of via een Labuan company een huis kopen of een hypotheek aangaan. Ook met een work-permit kun je een huis in Maleisie kopen, mits je maar over voldoende financiële middelen beschikt. Banken zullen je financiele situatie doorlichten bij een hypotheekaanvraag. Het is in Maleisie niet gebruikelijk om een hypotheek ter hoogte van de volledige koopsom van de woning te krijgen. In plaats daarvan stelt de bank tussen 75% en 90% van de koopsom beschikbaar, de rest dien je zelf bij te leggen (eventueel op basis van een tweede, minder gunstige lening).

Wonen in Maleisie 1

Huizen in steden als Kuala Lumpur, Georgetown (en de rest van Penang) en Johor Bahru kosten vaak tussen RM300.000 en RM2.000.000. Een mooie, nieuwe condo buiten het centrum van Kuala Lumpur heb je meestal vanaf RM600.000. Een twee verdiepingen tellende bungalow in het centrum van Kuala Lumpur kost al snel meer dan 1 miljoen ringgit. Buiten de populaire expatregio's zijn huizenprijzen aanzienlijk lager (maar ook Maleisie heeft met een 'bubble' te maken).

Wonen in Maleisie 2

De meest populaire steden en gebieden om een huis te kopen in Maleisie zijn: Kuala Lumpur, Penang, Langkawi, Johor Bahru, Malakka, Kuching, Kota Kinabalu en Ipoh.

De laatste jaren zijn de huizenprijzen in Maleisie enorm gestegen. In sommige wijken zijn de huizenprijzen zo hoog dat het zelfs voor expats een zeer dure aangelegenheid is. Het grote voordeel is dat buitenlanders grond kunnen kopen in Maleisie; en hier 100% eigenaar van kunnen worden.

Wonen in Maleisie 3

Beschik je niet over voldoende middelen om een huis te kopen dan kun je het beste een flat, appartement, condo of serviced appartement huren (opsomming op basis van luxe). Een condo is het meest populair onder expats. Dit is doorgaans een groot appartement met diverse extra voorzieningen. Onder deze voorzieningen vallen meestal een zwembad, een tuin, barbecue locatie, een fitnesszaal, een mooie lobby en diverse andere 'extra's'.

Ook de prijzen van huurwoningen zijn afgelopen jaren flink gestegen. Een condo in het centrum van de stad (KLCC) kost makkelijk RM8.000 per maand. Een studio met één kamer begint meestal bij RM3.500 per maand. In buitenwijken beginnen de huurprijzen bij zo'n RM2.500. In de populaire expatwijken begint de huur meestal vanaf RM5.000. Voor dat bedrag heb je een condo van minimaal 100m2, inclusief gedeeld zwembad en fitness.

Wonen in Maleisie 4

De meeste condo's starten bij een grootte van meer dan 90m2. Je hebt ook condo's van 200m2 met een jacuzzi en sauna en een enorm gedeeld zwembad. Hoewel condo's zeer populair zijn, kost het meestal ook wel wat. Gemiddelde condo's in Kuala Lumpur vind je meestal niet voor minder dan RM2.000 per maand. Een beetje luxe condominium kost je doorgaans RM4.000 per maand of zelfs meer. Condo's in de omgeving van de Petronas Twin Towers kosten soms wel meer dan RM15.000 per maand. Overigens verschilt de huurprijs aan de hand van de inhoud van de condo. Een lege condo is vaak veel goedkoper dan een 'fully furnished' condo. Het verschil tussen beiden kan soms wel een paar duizend ringgit per maand zijn. Fully furnished is overigens het meest populair omdat expats meestal niet alles mee hoeven te brengen vanuit hun eigen land. Bij Fully Furnished voldoet in theorie een volle koffer met kleding al.

Wonen in Maleisie 5

Kuala Lumpur heeft meerdere wijken waar expats graag wonen. De meest populaire expatwijk is Mont Kiara, hier vind je overigens ook veel internationale bedrijven, scholen, klinieken en andere faciliteiten gericht op expats. Het nadeel is dat het wel een beetje een expat-enclave is, wat niet iedereen even leuk vind. In Mont Kiara vind je vaak enorme condo's, met er omheen hoge hekken met meerdere bewakers. De prijzen voor een luxe woning zijn in deze wijk relatief laag voor wat je ervoor terug krijgt. Een mogelijk nadeel is de locatie zelf (soms redelijk afgelegen) en de afstand tot het centrum. Zonder eigen auto is Mont Kiara niet de beste locatie om te wonen. Andere populaire expatwijken in Kuala Lumpur zijn KLCC, Bukit Bintang, Bangsar, Ampang en Damansara.

Veel gepensioneerden onder het MM2H programma willen niet in Kuala Lumpur wonen. Zij komen naar Maleisie om te leven op tropische eilanden als Penang of Langkawi. Hier huur je vaak voor lage bedragen een woning. Neem je genoegen met een leuk huisje (zonder airco) dan kun je al iets huren voor minder dan RM1.000 per maand. Iets meer luxe accommodatie huur je voor ongeveer RM3.000 per maand.

 

Hoe vind je nu een geschikte huurwoning

In Maleisie werkt men met agents. Een agent vertegenwoordigt huiseigenaren en wooncorporaties en onderhandelt namens hen. Elke agent heeft een portfolio met een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan vrijstaande woningen. Over het algemeen zijn woningen die te huur staan allemaal modern (niet ouder dan 5/10 jaar). De zoektocht naar een geschikte woning start met het benaderen van een agent. Zie de aanbeveling onderaan dit stuk, of ga bij je toekomstige werkgeven na of zij je wat agenten kunnen aanbevelen. Op vastgoed websites als iproperty vind je een enorm aanbod aan beschikbare huurwoningen. Als je op deze website bij de details van een woning kijkt, kom je uiteindelijk ook weer bij een agent terecht.

Huurwoning in Maleisie 1

Een agent luistert naar je wensen en neemt je vervolgens mee naar de woningen die het beste bij je smaak passen en binnen het budget vallen. Onderhandelen over de prijs is altijd mogelijk, maar vaak gaat men niet zo heel veel omlaag. Huurprijzen zijn over het algemeen redelijk hetzelfde. De prijs wordt bepaald op basis van de afmetingen van de woning, het aantal kamers, wel/geen inrichting, soort inrichting, uitzicht, verdieping (hoger is vaak duurder), wijk, afstand tot belangrijke locaties (vaak winkelcentra of openbaar vervoer), eigen parkeerplaats, gated community met bewaking, zwembad/fitness en de ouderdom van het complex. Huurcontracten zijn in Maleisie standaard voor minimaal 1 jaar. Het komt zelden voor dat verhuurders voor een kortere periode verhuren. Vaak betaal je 1 maand borg, en 1 maand vooruit in de overige kosten (zoals servicekosten).

Huurwoning in Maleisie 2

Je kunt het beste niet vanuit Nederland al een huurcontract tekenen (klinkt misschien vreemd, maar komt voor), tenzij het onderdeel is van een 'package deal' via een Nederlandse werkgever. Reis eerst naar Maleisie en bekijk de woning met eigen ogen. Je kunt dan beter beoordelen of de woning aan je wensen voldoet. We raden meestal aan om eerst bij een hotel na te gaan of ze een aanbod kunnen doen voor een kamer voor minimaal 1 maand, zodat je ter plekke op je gemak op zoek kunt naar een geschikte woning, zonder al meteen aan een jaarcontract vast te zitten.

 

Emigratie

Normaal gesproken vindt de daadwerkelijke emigratie naar Maleisie pas plaats nadat alle documenten (contract, work-permit, tijdelijke woning) op orde zijn. Wanneer dit nog niet het geval is, kun je het beste nog niet naar Maleisie afreizen. Bij een emigratie komt heel wat kijken, vooral als het de eerste keer is. Niet iedereen laat zomaar alles achter en zegt iedereen met gemak vaarwel. De voorbereidingen zijn het halve werk, en naast alle zaken die je op de nieuwe bestemming geregeld moet hebben, komt er ook nog aardig wat bij kijken om alles in Nederland netjes af te ronden.

Zaken als het verkopen van het huis, het tijdelijk verhuren van de woning, of het opzeggen van de huur is aan regels gebonden (zie bv huurcontract). Zorg ervoor dat je dit goed regelt. Daarnaast moet je ook allerlei diensten stopzetten en opzeggen. Denk hierbij aan je mobiele abonnement, het contract bij je energieleverancier, persoonlijke lidmaatschappen, lopende contracten en meer. Verder moet je de zorgverzekering stopzetten (per datum vertrek). Er komt een lokale (Maleisische) zorgverzekering voor terug, maar wij adviseren om een internationale expatverzekering te overwegen (wij waren zelf tot grote tevredenheid bij Oomverzkeringen verzekerd). Naast dit alles moet je ook bij de gemeente langs om je uit te laten schrijven. Hier geef je ook meteen je nieuwe buitenlandse adres door (indien bekend). Het kan verder geen kwaad de belastingdienst (afdeling buitenland) op de hoogte te brengen van je vertrek. Geef in elk geval je postadres (bv adres van je ouders) door zodat men je kan bereiken.

 

Verhuizing

Als je in Maleisie gaat wonen, zul je meestal ook je bezittingen naar het land willen vervoeren. Vervoerskosten variëren per transporteur, en per land waar het vandaan verscheept wordt. Vanuit Nederland duurt het ongeveer een kleine 3-6 weken eer je inboedel in Kuala Lumpur aankomt (Port Klang). Ga vooraf bij het verhuisbedrijf na of je de inboedel nog tijdelijk in opslag kunt laten. Dit is van belang als je eerst nog even wilt acclimatiseren of als je nog geen woning hebt, of niet direct kunt intrekken.

Verhuizen in Maleisie 1

Er zijn in Maleisie diverse verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in overzeese verscheping en het volledig in- en uitpakken van de inboedel. Wij hebben ooit zelf gebruik gemaakt van verhuisbedrijven Allied Pickfords en Felix Relocations. Beiden bieden een goede service tegen scherpe prijzen. Zo nemen ze je inboedel aan op Klang haven, en verhuizen zij het naar hun eigen opslag of direct naar je woning (of andersom). Ze regelen alle papieren, waaronder de inklaring. Sommige relocation specialisten kunnen zelfs de hele work-permit aanvraagprocedure voor je uitvoeren. Indien de spullen tijdelijk in opslag gaan (wij reisden eerst nog wat rond, en lieten onze spullen nog een paar maanden in opslag), betaal je een vast bedrag per maand (zo'n RM200). Je spullen staan dan veilig, in een geventileerde opslagruimte. Naast Allied Pickfords en Felix Relocations heb je nog diverse andere verhuisbedrijven, waaronder Santa Fe, Royal Relocations en BW Worldwide Movers. De inklaring in Nederland regelden we bij vertrek en later bij aankomst bij Worldwide Baggage Services BV. Zij regelden ook de bezorging aan de deur.

Verhuizen in Maleisie 2 Verhuizen in Maleisie 3 Verhuizen in Maleisie 4  

Een auto kopen

Auto's zijn duur in Maleisie. Een nieuwe Europese of Amerikaanse auto is soms wel drie keer duurder dan in Nederland. Dit komt omdat er een invoerbelasting over wordt geheven. Dit geldt ook bij het invoeren van je eigen auto; de kosten hiervan zijn zo hoog dat het nauwelijks de moeite loont. Sommige expats krijgen een eenmalig bedrag om aan een auto te spenderen, let op dat dit minimaal RM40.000 moet zijn; voor minder koop je niet zo heel veel. Aan leaseauto's doet men niet in Maleisie, wel komt het regelmatig voor dat expats een auto voor langere tijd huren.

Auto kopen in Maleisie 1

Heb je geen expatcontract, en moet je de auto van eigen middelen financieren; zoek dan op mudah.com.my of bezoek de automarkt in PJ Old Town in Kuala Lumpur (elke zondag tussen 7.30 en 13.30). Hier koop je goedkoop 2e handse auto's. Prijzen starten vanaf RM2.000, maar dan rij je wel een onveilig barrel. Een redelijk veilige oudere auto begint bij RM10.000. Let erop dat een grote degelijke auto als een Volvo goedkoop in de aanschaf is, maar erg duur in het onderhoud kan zijn (onderdelen zijn namelijk niet makkelijk verkrijgbaar).

Auto kopen in Maleisie 2  

Kopen van inboedel in Maleisie

Inboedel en witgoed is vrij goedkoop in Maleisie. Vooral lokale producten hebben lage prijzen, geimporteerde producten zijn vaak iets goedkoper dan in Nederland. Huisraad als bankstellen, eettafels en kasten zijn vaak erg goedkoop in Maleisie, maar als je in een luxe interieurwinkel gaat rondkijken, zul je vast schrikken van de prijzen. Vooral in Kuala Lumpur heb je diverse design shops met schitterende ontwerpen. Vooral in de wijken Bangsar en Ampang heb je veel interieurwinkels. Je hebt ook diverse goedkopere winkels, zoals Macy's en IKEA (duurder dan IKEA in Nederland).

Inboedel kopen in Maleisie 1

Er zijn jaarlijks diverse interieurbeurzen in Kuala Lumpur. Vaak koop je hier producten met enorme kortingen. Zo kochten wij er ooit een paar huiskamerlampen voor een zeer lage prijzen (in de HomeDeco beurs in KLCC Convention Centre). Je kunt bij dit soort beurzen altijd goed onderhandelen. Lukt het je niet om verder omlaag te gaan in prijs, ga dan onderhandelen over accessoires. Zo kregen wij bij het kopen van een matras een gratis topkwaliteit deken, beddegoed, matrasbeschermer en kussens.

Een populaire online meubelshop is Home24. Verder heb je ook diverse 2e hands websites (vergelijkbaar met Marktplaats) zoals Lelong, Mudah en Ebay. Populaire plekken om kleine elektronische apparaten te kopen is Superbuy en Lazarda.

Inboedel kopen in Maleisie 2

Elektronische appartuur is doorgaans vrij prijzig in Maleisie. Vooral de nieuwste modellen zijn vaak erg duur; helemaal als het uit het buitenland komt. Zo zijn koffiemachines, vaatwassers en wasmachines duurder in Maleisie dan in Nederland. Dit geldt helemaal wanneer je het in fysieke winkels zoals Best Denky en Harvey Norman koopt. Wij kwamen toevallig de zaak Jintex Electronics tegen, waar we uiteindelijk een koelkast, wasmachine en nog diverse andere huishoudelijke apparaten hebben gekocht. De zaak ligt wel in een buitenwijk, maar de website bevat alle informatie en zeer scherpe prijzen.

Inboedel kopen in Maleisie 3 Inboedel kopen in Maleisie 4

Een handige plek om allerlei producten (van elektronica tot computers, van kleding tot meubels) is het Lowyat Forum. Dit is het grootste forum van Maleisie. Het forum heeft een enorme verkooprubriek waar je ontelbaar veel producten kunt vinden. Lowyat is een forum, en geen website. Particuliere verkopers en bedrijven zijn er actief en verkopen er hun producten met een speciale Lowyat korting. Meestal spreek je af met de verkoper, en betaal je ter plekke (geheel eigen risico). Ook veel verkopers van het IT/Gadget winkelcentrum Plaza Lowyat zijn actief op het forum, vaak scheelt het toch weer minimaal 10%. Je hebt op het Lowyat forum ook diverse verkopers van zeer specifieke (import) producten, die je elders in Maleisie niet tegenkomt.

 

Kosten van levensonderhoud

De dagelijkse kosten zijn in Maleisie relatief laag vergeleken Nederland. Je kunt makkelijk rondkomen met RM20 tot RM40 per dag voor alle maaltijden inclusief drankjes (miljoenen Maleisiers doen het dagelijks). De welvaart is de afgelopen jaren flink gestegen in Maleisie, en naast de goedkope eettentjes heb je nu bijna net zo veel luxe restaurants waar je makkelijk RM100 of meer per persoon voor een maaltijd betaalt. Als je echter goedkoop aan de straat (bv bij een foodcourt) eet, kost een maaltijd meestal niet meer dan RM20. Frisdrank kost RM4 en een simpele Ice Lemon Tea kost RM1.20. Alcoholische dranken zijn versschrikkelijk duur, maar als je er op vakantie bent, valt het eigenlijk reuze mee. Een halve liter bier kost doorgaans RM20. Kroegen hebben vaak happy hour, waar je de 1+1 regeling hebt. Een kop koffie bij Starbucks kost RM9 en een belegd broodje bij een broodjeszaak RM15.

Supermarkt in Maleisie 1 Supermarkt in Maleisie 2

Naast de kosten van de maaltijden heb je ook nog verdere kosten, zoals parkeergeld, tolkosten en de kosten van de boodschappen in de supermarkt. Hieronder wat voorbeelden van populaire supermarktproducten:

  • Klein stuk Gouda kaas: RM25
  • Pak sinaasappelsap/appelsap: RM10
  • Zak chips: RM13
  • Brood: vanaf RM10
  • Boter: RM13
  • Ben & Jerry's ijs: RM28
  • Fles wijn: vanaf RM30
  • Fles cola: RM6.50
  • 2 biefstukjes: vanaf RM30
  • Wasmiddel: vanaf RM20
  • Tros banenen: vanaf RM8
Supermarkt in Maleisie 3 Supermarkt in Maleisie 4  

Maandelijkse/jaarlijkse kosten

Hieronder volgt een overzicht met zaken waarmee je nog rekening dient te houden als je in Maleisie woont:

  • Internet abonnement: +/- RM100 per maand
  • Astro televisie: RM150 per maand
  • Mobiel abonnement: vanaf RM20 per maand
  • Zorgverzekering: vanaf €100,- per maand (zie o.a. Oomverzekeringen.nl)
  • Kosten voor vervoer (bijvoorbeeld taxi, metro of bus)
  • Kosten voor dagelijks onderhoud (voornamelijk voedsel)
  • Inboedelverzekering
  • Elektriciteit: vanaf RM80*
  • Water: +/- RM45*
  • Rioolreinigingskosten: +/- RM45*
  • Autoverzekering: +/- RM400 per jaar *

* Indien van toepassing (bij fors airco verbruik kan het vele malen hoger uitvallen. In het centrum van Kuala Lumpur gelden daarbij hogere prijzen per KWH).

 

Medische zorg

Het niveau van de medische zorg in Maleisie is hoog. Je hebt er veel hoog opgeleide specialisten uit eigen land, maar ook uit het buitenland. De beste zorg vind je in de grote steden. Hier heb je naast prima algemene ziekenhuizen ook zeer goede (en luxe) privé-instellingen. De kosten van de zorg liggen veel lager dan in Nederland. Wel is het raadzaam om een internationale zorgverzekering te nemen, zodat je bij bepaalde medische zorg altijd nog terug kunt vallen op het Nederlandse zorgstelsel.

 

Handige websites

 

Vragen en/of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van bovenstaand artikel? Neem dan contact op met de redactie van Veelzijdig Maleisie. Je kunt je emigratieplannen ook op onze besloten Facebook groep Vrienden van Maleisiƫ bespreken.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.