Reisaanbod
  • Cameron Highlands

    Cameron Highlands

    Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

    Lees meer

  • Perhentian

    Perhentian

    Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

    Lees meer

  • Langkawi

    Langkawi

    Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

    Lees meer

  • Taman Negara

    Taman Negara

    Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

    Lees meer

  • Lake Kenyir

    Lake Kenyir

    Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

    Lees meer

Kuala Gandah olifanten opvang- en rehabilitatiecentrum

Lanchang is een dorpje waar je een olifantenopvangcentrum vindt met de naam Kuala Gandah Elephant Conservation Centre of de Elephant Orphanage Sanctuary. De olifantenopvang in 1989 is opgericht binnen het Krau Wildlife Reserve en wordt beheerd door het Maleisische Departement of Wildlife and National Parks. Hier worden vele wees geworden olifantjes opgevangen. Niet lang nadat toeristen de olifantenopvang ontdekten ontwikkelde het dorp zich snel in een populaire toeristentrekker. Kuala Gandah (Lanchang) is waarschijnlijk de beste plek op het schiereiland Maleisie waar je oog in oog met een olifant kan komen te staan.

Olifantenopvangcentrum 1 Olifantenopvangcentrum 2

Op deze pagina:

 

Heropvoeding en terugplaatsing van de olifanten

Hoofdzakelijk door agrarische ontwikkeling werd de natuurlijke leefomgeving van de olifanten door de tijd heen steeds kleiner. Voedsel vinden werd een echt probleem en hierdoor kwamen sommige olifanten in plantages en zelfs in de kampungs terecht om eten te zoeken. Aangezien de Aziatische olifant een bedreigde diersoort is, worden mensen aangemoedigd de dieren niet te doden of kwaad te doen. In plaats hiervan moeten ze gemeld worden bij het Department of Wildlife and National Parks zodat ze gevangen, heropgevoed en herplaatst kunnen worden in de grotere nationale parken door heel het schiereiland Maleisie (zoals Taman Negara). De laatste 25 jaar heeft het personeel bij Kuala Gandah (momenteel werken meer dan 35 mensen bij de opvang) meegeholpen om de verdere teruggang van de olifantenpopulatie tegen te gaan door het, in het wild, herplaatsen van meer dan 400 olifanten. Er zijn mensen die zeggen dat het olifantenopvangcentrum niets meer is dan een toeristenattractie. Al is dit gedeeltelijk waar, het centrum speelt wel degelijk een grote rol in het meer bewust maken van het publiek (zowel plaatselijke bewoners als toeristen).

Olifantenopvangcentrum 3  

Plezier voor de kinderen

Gezinnen die met kinderen reizen mogen een bezoek aan Kuala Gandah niet overslaan. Kinderen zullen voor altijd verliefd zijn op olifanten nadat ze op Kuala Gandah ervaren hebben hoe het is om de dieren van dichtbij mee te maken. Bezoekers kunnen het voeren en baden van de olifanten aanschouwen; vooral voor kinderen een fantastische ervaring. Om stress voor de olifanten te minimaliseren kunnen bezoekers de dieren maar twee keer per dag zien. Het baden van de olifanten is alleen mogelijk als het waterniveau hoog genoeg is. Het is belangrijk om de National Geographic videodocumentaire te zien die een paar keer per dag te zien is; op weekdagen om 13.00 uur, 13.30 uur en 14.00 uur (alleen op vrijdag), weekenden om 12.30 uur, 13.00 uur en 13.30 uur.

In het verleden was het mogelijk om de olifanten te berijden, te voeren en om te baden met de olifanten. Recent heeft het Department of Wildlife and National Parks (DWNP) besloten deze activiteiten te schrappen om stress bij de olifanten te voorkomen. Deze beslissing was onderdeel van de Maleisische Wildlife Act 2012 die ingevoerd is om menselijk contact met de olifanten te minimaliseren.

 

Vaak onderdeel van een tour

Omdat de attractie zo dicht bij de hoofdstad Kuala Lumpur ligt, wordt het opvangcentrum vaak als onderdeel van een dagtour bezocht. Die tour ziet er als volgt uit; 's ochtends wordt je bij je hotel opgehaald en rij je in een touring car of minibus naar de Batu Caves, een populaire bezienswaardigheid net buiten Kuala Lumpur. Na een bezoek aan deze prachtige grotten, rij je door naar het olifanten opvangcentrum. Hier verblijf je tot halverwege de middag, om vervolgens via Kuala Lumpur door te rijden naar Kuala Selangor, waar je bij een van de visrestaurants langs de Selangor rivier een avondmaaltijd zult nuttigen. Na het avondeten rij je door naar het Firefly Park, waar de tour langs de vuurvliegjes begint. 's Avonds wordt je weer bij je hotel afgezet.

Deze tour is meestal onderdeel van een rondreis door Maleisie. Vaak verblijf je een paar dagen in Kuala Lumpur, zodat er genoeg tijd is om naast deze dagtour ook de andere attracties in de hoofdstad te bezoeken. Ook is het vaak onderdeel van de tour naar Taman Negara. Je kunt echter ook voor RM130 een auto huren en zelf de attracties binnen één dag bezoeken. Ga je zelf naar Taman Negara, dan is een bezoek aan Kuala Gandah een logische stop.

 

Help het opvangcentrum

De herplaatsing van één wilde olifant kost gemiddeld meer dan RM20.000. Ook al ontvangt de Kuala Gandah olifantenopvang subsidie van de Maleisische overheid via het Department of Wildlife and National Parks, zijn ze nog steeds sterk afhankelijk van donaties door de dagelijkse bezoekers. Naast geld (kan ter plekke gedoneerd worden) kun je ook belangrijke zaken waar altijd behoefte aan is, doneren: bruine palmsuiker (Gula Merah), zakken rijst (10 kg), Anlene gold milk 51, Dumex duga 1-3 y/o, Nestiva omega plus en glucose.

 

Belangrijkste doelstellingen

  • Zorgen voor de bescherming en beheer van de olifanten en zijn leefomgeving.
  • Verhogen van de publieke kennis, bewustzijn en steun voor het belang van behoud van olifanten.
  • Het centrum beheren zowel als een centrum voor Onderzoek en Onderwijs als een economische en eco-toeristische activiteitenplaats.

Alleen olifanten die ernstig gewond zijn en olifanten met geen enkele kans op zelfstandige opleving in het wild worden teruggebracht naar het opvangcentrum door de Elephant Capture & Translocation Unit (ECTU). Andere wilde olifanten worden direct in hun nieuwe leefgebied teruggeplaatst, ver weg van de plantages. Een wilde olifant vangen is geen makkelijke zaak. Hierbij komen de twee oudere olifanten, Chek Mek en Mek Bunga, in actie om de wilde olifant naar de speciale vrachtwagen te leiden die de wilde olifant kan vervoeren. De twee olifanten gaan elk aan een kant van de gevangen olifant staan terwijl het team kettingen aan zijn schouders vastmaken. Soms duurt het dagen voor een wilde olifant herplaatst is.

 

Wilde olifanten in Maleisie zien

Als je wilde olifanten wil zien kun je het beste naar Sabah op Maleisisch Borneo gaan; vooral bij de Kinabatangan rivier is de kans groot dat je meerdere malen één van deze geweldige diersoort tegenkomt. Tijdens onze reizen zagen we vele Borneo dwergolifanten; we zagen ook een moederolifant met haar jong de Kinabantangan rivier oversteken. Ook lopen er wilde olifanten rond bij Lake Kenyir (ten noorden van het meer rond Tembat); al zijn de kansen meestal erg klein, wat alleen maar goed is daar dit betekent dat de dieren genoeg ruimte hebben om vrij rond te lopen zonder dat ze door te veel mensen gestoord worden. Hetzelfde geldt voor het Royal Belum State Park, hier heb je ook kuddes met wilde olifanten die je als je veel geluk hebt kunt spotten.

Wilde olifant in Sabah  

Kaart

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.