Reisaanbod
  • Cameron Highlands

    Cameron Highlands

    Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

    Lees meer

  • Perhentian

    Perhentian

    Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

    Lees meer

  • Langkawi

    Langkawi

    Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

    Lees meer

  • Taman Negara

    Taman Negara

    Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

    Lees meer

  • Lake Kenyir

    Lake Kenyir

    Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

    Lees meer

Semenggoh orang-oetan rehabilitatiecentrum

Het Semenggoh Wildlife Centrum is het grootste orang-oetan rehabilitatiecentrum in Sarawak; opgericht in 1975 als een opvangcentrum voor de gewonde en wees geworden orang-oetans. Samen met Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre in Sabah is dit de bekendste rehabilitatiecentra die toeristen kunnen bezoeken. Toeristen moeten niet de vergissing maken om zowel Semenggoh en Sepilok te verwarren met een toeristenattractie als een dierentuin; beide wildlife centra moeten tegelijkertijd orang-oetans rehabiliteren als bezoekers onderwijzen. Dat gezegd hebbende; niets gaat boven een ontmoeting met een wilde orang-oetan tijdens een jungletocht in één van de nationale parken in Borneo. In vergelijking met Sepilok is het opvangcentrum in Semenggoh meestal net wat minder druk. Aangezien het slechts 30 minuten rijden van Kuching is kunnen toeristen makkelijk een bezoek aan het Semenggoh Wildlife centrum brengen.

Hoofdingang Semenggoh Ingang Semenggoh Parkeerplaats Semenggoh
"Elke persoon die gesnapt wordt terwijl hij/zij jacht maakt op, doodt, vangt, te koop aanbiedt, importeert, exporteert of in het bezit is van welke trofee of vlees dan ook, is schuldig aan een misdrijf en zal na veroordeling met een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van RM30.000 worden gestraft." Sarawak's Wildlife Protection Ordinance 1998 betreffende de bedreigde orang-oetan.

Op deze pagina:

 

Red de orang-oetans

Momenteel zijn er 26 semi-wilde orang-oetans in totaal in Semenggoh; vrij rondlopend binnen 740 hectare bosreservaat. Er is ook een bezoekerscentrum waar je meer informatie kunt vinden over de orang-oetans in Maleisie en de hachelijke situatie waarin ze zich bevinden. Het grootste probleem die de orang-oetans het hoofd moeten bieden is de vernietiging van hun leefomgeving dat te wijten is aan houtkap, mijnbouw en bosbranden, als ook door versplintering van hun leefomgeving door aanleg van wegen. Te vaak worden orang-oetans verdreven uit hun leefomgeving.

Introductie apen in Semenggoh Informatiebord met wandelpaden

Gerehabiliteerde dieren worden in het wild teruggeplaatst zodra ze eraan toe zijn. Het hoofddoel van het Semenggoh Wildlife Centrum is: "Het rehabiliteren van in beslag genomen wilde dieren die gewond of gehandicapt zijn geraakt door langdurige gevangenschap door mensen, met als doel ze op den duur terug te plaatsen in de bossen." Natuurlijk betekent dit dat bezoekers de orang-oetans nooit moeten aanraken, vasthouden, voeren of ermee spelen.

Ingang pad naar voederplaats Semenggoh 1 Ingang pad naar voederplaats Semenggoh 2  

Voedertijd

De orang-oetans worden tweemaal daags vanaf een platform gevoed. De ochtendvoeding is tussen 9.00 en 10.00, de middagvoeding tussen 15.00 en 15.30. Over het algemeen heb je 's ochtends de grootste kans dat er orang-oetans op zo'n voedersessie afkomen. Ze hebben dan de hele nacht geslapen, en hebben wel trek in wat banenen. Afhankelijk van het seizoen, en van het weer op de dag van je bezoek is de kans groter of kleiner dat de orang-oetans de dichte jungle verlaten om naar het voederplatform te lopen. Vaak maakt de begeleider een speciaal geluid, waardoor de orang-oetans weten dat er eten te halen is. Als je geluk hebt komen er na enkele minuten orang-oetans opdagen. Ze slingeren rustig van tak naar tak, via de kabels naar het platform, waar ze een paar bananen eten. Heb je extra geluk, dan komt het dominante mannetje genaamd Richie ook nog op de eetsessie af.

Medewerkers met eten Orang-oetan eet jackfruit Orang-oetan eet mango

Als je in de ochtend komt, kun je het beste al rond 7.00 vanaf Kuching vertrekken (als je met eigen vervoer bent, ga je met de bus dan ben je afhankelijk van de bustijden). Hoe eerder je bij het park aankomt, des te rustiger het er dan nog is. Ook dan is de kans groot dat je al een orang-oetan ziet. Zo hing er in ons geval een pal voor de ingang, en wij waren in het begin de enige die er waren. Wij kwamen er tijdens het regenseizoen, en bij de uiteindelijke voedersessie kwam geen enkele orang-oetan meer opdagen. Toen wij 's middags weer terugreden (we hadden het er zo leuk gehad), hadden we wel geluk en kwamen er een paar op het platform af.

Orang-oetan en medewerker Orang-oetan eet banaan  

Tips

  • Neem altijd een paraplu mee. Het regent vaak in de omgeving van Semenggoh.
  • Op dagen dat het hard regent is de kans op het spotten van orang-oetans kleiner. Verblijf je meerdere dagen in de omgeving, kies dan de dag met het mooiste weer.
  • De apen kunnen vrij in het gebied rondlopen. Je kunt ze dan ook overal tegenkomen, ook bijvoorbeeld bij de parkeerplaats. Vanaf aankomst dien je dus meteen stil te zijn, en ook meteen alert te zijn; er kan er maar zo een dichtbij in een boom zitten.
  • Het pad naar de voederplek kan nat en blubberig zijn. Neem vooraf plastic zakjes mee, om je schoenen te beschermen (als het nette schoenen zijn).
  • Naast orang-oetans kun je er ook andere diersoorten spotten. Ook zitten er vaak mooie slangen en spinnen in de bosjes. Vraag eventueel aan een van de medewerkers of ze weten waar een slang zit.
  • Bij de ingang heb je een winkeltje. Hier kun je een donatie achterlaten. Ook kun je hier leuk souvenirs kopen. Het rehabilitatiecentrum kan alles gebruiken.
  • Er zijn veel muggen bij het centrum. Let er echter op dat de apen niet goed tegen de chemische lucht van de muggenwerende sprays kunnen, en mogelijk wegblijven. Er wordt dan ook gevraagd niet ter plekke gebruik te maken van muggenwerende middeltjes.
  • Er zijn een paar wandelpaden die door het gebied lopen. Op deze wijze maak je kans de orang-oetans in het semi-wild te spotten, wat weer net een andere ervaring zal zijn.
Orang-oetan gespot in boom Wachten bij voederplatform 1 Wachten bij voederplatform 2  

Accommodatie

Als je van plan bent het rehabilitatiecentrum bij Semenggoh te bezoeken, kun je het beste in de stad Kuching overnachten. Hieronder volgt een overzicht met populaire accommodatie in Kuching (bekijk alle accommodatie in Kuching hier):

 

Attracties in de omgeving

Semenggoh ligt dichtbij de grote stad Kuching. Hier kun je makkelijk een paar dagen verblijven; er is genoeg te doen in de directe omgeving. Enkele leuke attracties rond Kuching zijn: Bako nationaal park, Sarawak Cultural Village, Annah Rais Hotsprings, duiken bij Talang-Talang eiland, Irrawaddy dolfijnen spotten bij de Santubong riviermonding, Kuching Wetlands nationaal park, Bario & Kelabit hooglanden, Matang wildlife centrum, Gunung Gading nationaal park en Kubah nationaal park. Een cultureel hoogtepunt in de regio is een bezoek aan de Batang Ai Iban longhouses.

 

Openingstijden

Semenggoh Wildlife Centre is dagelijks geopend van 8.00 tot 12.30 en van 14.00 tot 16.00. Officieel kun je vanaf 8.00 in het rehabilitatiecentrum terecht, maar wij konden er om 7.30 ook al naar binnen. Op zich is er niet zo heel veel te doen, buiten de voedersessies, en buiten het simpelweg wachten tot er toevallig eentje aankomt. Natuurliefhebbers kunnen er nog wel een paar korte wandelingen door de jungle doen, bij Park HQ kun je meer informatie hierover krijgen. Om 16.00 sluit het park en om 16.45 dien je uiterlijk van het terrein vertrokken te zijn.

Stilte bij het voederplatform Slingerende orang-oetan  

Toegangsprijs

Bij de hoofdingang kun je entreekaartjes kopen voor RM3 per persoon (let op; prijzen worden jaarlijks aangepast). Binnen kun je RM40 betalen voor een gids (tot vijf mensen) die je rondleidt.

Orang-oetan in de boom  

Adresgegevens

  • Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centre
  • Jalan Puncak Borneo
  • Kuching 93000, Malaysia
  • Tel: +6082 618324 / +6082 618324
  • Fax: +6082 618424
  • Website
  • Google Map: 1.391882, 110.317021
 

Hoe kom je er?

Het Semenggoh Wildlife Centrum kan bereikt worden met de bus en taxi (of huurauto). In Kuching; alle taxichauffeurs weten het wildlifecentrum te liggen. De volgende bussen van Kuching hoofd busterminal brengen je naar het dichtbij liggende Forestry Department Botanical Research Centre: nrs. 6, 6A, 6B, 6C. Als je zelf rijdt, ligt de hoofdingang aan je rechterhand. Direct aan de parkeerplaats ligt een kantoortje, waar je het entreebewijs koopt. De parkeerplaats van het centrum zelf, ligt nog een stukje rijden verderop. Je kunt ook een tourpakket boeken aangezien er vele reisbureaus in Kuching zijn die trips naar Semenggoh aanbieden. In dat geval wordt je bij je hotel in de stad opgepikt, en bezoek je naast Semenggoh ook nog diverse andere attracties in de regio.

 

Kaart

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.