Reisaanbod
  • Cameron Highlands

    Cameron Highlands

    Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

    Lees meer

  • Perhentian

    Perhentian

    Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

    Lees meer

  • Langkawi

    Langkawi

    Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

    Lees meer

  • Taman Negara

    Taman Negara

    Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

    Lees meer

  • Lake Kenyir

    Lake Kenyir

    Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

    Lees meer

Alles over MM2H, Maleisie Mijn Tweede Thuis

Let op: Ga altijd de meest actuele status op de officiële MM2H-website na.

Maleisie mijn tweede thuis (Malaysia My 2nd Home of MM2H) is een programma dat door de regering van Maleisie aan buitenlanders wordt aangeboden waarbij men op basis van een multiple-entry visa zo lang als men wilt in Maleisie kan verblijven mits ze aan bepaalde criteria voldoen. De Social Visit Pass wordt in eerste instantie afgegeven voor een periode van tien jaar en en kan daarna verlengd worden.

Het programma is beschikbaar voor burgers van alle landen die door Maleisie zijn erkend, ongeacht ras, religie, geslacht of leeftijd. Aanvragers mogen op hun MM2H-visum degenen waarvoor ze zorgen (kinderen jonger dan 21 jaar, stiefkinderen, gehandicapte kinderen en ouders die ouder zijn dan 60 jaar) meebrengen. Oudere kinderen die nog wel afhankelijk zijn van hun ouders moeten een eigen visum aanvragen.

MM2H boodschap 1

Tot nu toe zijn ongeveer 24.000 mensen toegelaten en het aantal belangstellenden neemt jaarlijks toe. Het programma is vooral bedoeld voor mensen die in Maleisie van hun pensioen willen genieten of een langere tijd in het land willen doorbrengen. Mensen die zich in Maleisie onder MM2H hebben gevestigd hebben vaak meerdere redenen waarom ze zo genieten van Maleisie. Deze redenen zijn: de lage kosten van levensonderhoud, de ontwikkelde infrastructuur, de vriendelijke Maleisiers, schitterende toeristische attracties en de algemene levensstandaard in het land. Voor mensen met kinderen zijn er een aantal uitstekende internationale scholen.

Op deze pagina:

 

Zelf regelen of via een agent

Mensen die geïnteresseerd zijn in het MM2H-programma hebben de mogelijkheid om alles zelf te regelen of om dit via een vertegenwoordiger te laten lopen. Als je het zelf wilt doen neemt dat meestal veel meer tijd in beslag. Daarbij moet je in een aantal gevallen in het land zelf zijn en je moet daarbij ook je eigen vervoer regelen. Je moet ook ter plaatste een klein bedrag als waarborg storten. Als je het met behulp van een agent doet heb je het voordeel dat ze goed bekend zijn met de gedetailleerde voorwaarden. Verder zullen ze optreden als jouw sponsor en daarom is er geen noodzaak voor de waarborgsom.

MM2H boodschap 2

Maak je gebruik van een agent dan hoef je niet persoonlijk naar Maleisie te komen om de aanvraag voor een MM2H-visum te doen. De agent zal je helpen om de aanvraag voor te bereiden, het vast te leggen op jouw naam en houdt de voortgang in de gaten. Dit geldt ook voor de behandeling van eventuele vragen van de overheid. Zodra alles is goedgekeurd, ontvang je een brief met de voorwaardelijke goedkeuring. Hierin worden de resterende voorwaarden uitgelegd met hierin alle onderdelen waar je aan moet voldoen. De agent zal je helpen om aan deze voorwaarden te voldoen en rijdt met je naar de immigratiedienst om de visumstempel in je paspoort te laten zetten. Een agent kan je verder helpen met eventuele andere vragen of problemen die je onderweg kunt tegenkomen.

Als je onvoldoende bekend bent met de bestuursorganen en overheden in Maleisie, raden we je aan om gebruik te maken van een agent. Dit scheelt een hoop geregel en tevens een hoop zorgen. Erkende agenten moeten de letters 'MM2H' in de naam van hun bedrijf hebben. Alle agenten zijn goedgekeurd door het Ministerie van Toerisme. Een lijst van gerenommeerde agenten is te vinden op de officiële website van MM2H.

 

Een visum voor 10 jaar

Succesvolle kandidaten zullen een visum ontvangen met een geldigheid van tien jaar. Hiermee ze wanneer ze willen Maleisie binnenkomen. Er moet echter worden opgemerkt dat het visum wordt afgegeven op basis van de geldigheid van het paspoort. Het is belangrijk om de vervaldatum van je visum te controleren wanneer je het visum ontvangt omdat het in overeenstemming moet zijn met de geldigheid van het paspoort. Als je visum verloopt voordat je paspoort verlopen is, ben je verplicht om een nieuw paspoort aan te vragen zodat dit nieuwe visum in je paspoort kan worden geplaatst. Als je paspoort verloopt voordat je visum verlopen is, zul je tegelijk met een nieuw paspoort ook een nieuw MM2H visum moeten aanvragen. Het hebben van een verlopen visum, of een verlopen paspoort is in beide gevallen strafbaar in Maleisie.

 

Aanvraagprocedure MM2H

Aanvragen kunnen worden ingediend terwijl je in Maleisie bent, maar ook vanuit Nederland (wanneer je met een agent in zee gaat). Zodra de commissie een overzicht van de gevraagde documenten heeft ontvangen en de aanvraag heeft goedgekeurd zullen zij een brief met de voorwaardelijke goedkeuring afgeven. Vanaf dit moment heeft de aanvrager zes maanden de tijd om aan de overige voorwaarden te voldoen: het verkrijgen van een ziektekostenverzekering, het medisch onderzoek, een Fixed Deposit te openen en het ophalen van het visum.

MM2H winkel op KLIA

De volgende documenten zijn vereist om de aanvraag te voltooien, sommige kunnen al ingeleverd worden ten tijde van de eerste indiening en anderen pas na ontvangst van de brief met de voorwaardelijke goedkeuring.

  • Begeleidende brief (cover letter).
  • Drie exemplaren van IM.12 Social Visit Pass.
  • Een exemplaar van het aanvraagformulier MM2H.
  • Vier pasfoto's van de aanvrager en zijn/haar partner (indien vergezeld van echtgeno(o)t(e)).
  • Gewaarmerkte afschriften van alle pagina's van het paspoort /reisdocument van de aanvrager en echtgeno(o)t(e) (indien relevant).
  • Een gewaarmerkt afschrift van elke pagina van een vorige paspoort als je huidige paspoort minder dan een jaar oud is (alleen de pagina met persoonsgegevens moet worden gecertificeerd).
  • Een gewaarmerkt afschrift van de huwelijksakte (indien vergezeld van echtgeno(o)t(e)).
  • Een gewaarmerkt afschrift van de geboorteakte van de kinderen (indien relevant).
  • Een actuele CV waarin het arbeidsverleden wordt beschreven van de primaire aanvrager.
  • Bewijs van financiële activa.
  • Bewijs van een regelmatig maandelijks inkomen.
  • Een medisch rapport van de aanvrager - Formulier RB 1. In eerste instantie kan dit kan een eigen verklaring zijn, maar als de voorwaardelijke goedkeuringsbrief wordt afgegeven, moet dit formulier afgetekend worden door een arts in Maleisie.
  • Een verklaring van goed gedrag van de Nederlandse overheid.
  • Een autorisatie-brief van de verzoeker aan het Maleisie My Second Home Centre om hen het recht te geven om de financiële documenten te controleren van de betrokken financiële instellingen.
  • Bewijs van aankoop van onroerend goed in Maleisie van meer dan RM1 miljoen (om toestemming te vragen voor een lager Fixed Deposit).

Na ontvangst van de brief met de voorwaardelijke goedkeuring moeten de volgende documenten worden overgelegd als je het visum gaat afhalen:

  • Bewijs van het storten van een Fixed Deposit - indien van toepassing ingevolge deze criteria (zie eisen hieronder)
  • Kopie van de Maleisische zorgverzekering
  • Kopie van het medisch rapport
  • Een verklaring van goed gedrag van de Nederlandse overheid.

Opmerkingen:

  1. Alle bovenvermelde relevante documenten zijn te vinden op de officiële website van MM2H.
  2. Het begeleidend schrijven voor de aanvraag moet de namen van alle mensen bevatten die samen met jou een aanvraag doen. Daarnaast beschrijft het wat je middelen van bestaan in Maleisie zijn en welke financiële middelen je hebt om over te beschikken.
  3. Zodra de aanvraag is goedgekeurd krijg je een voorwaardelijke goedkeuringsbrief die aan een bank in Maleisie kan worden voorgelegd om een rekening te openen (nodig voor de Fixed Deposit).
  4. De gewaarmerkte afschriften van documenten die moeten worden overgelegd moeten medeondertekend worden door een ambassade, advocaat of notaris. We raden je aan om hiermee naar de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur te gaan.
  5. Alle documenten die niet in het Engels zijn opgesteld moeten worden vertaald door een gekwalificeerde vertaler. Probeer indien mogelijk altijd na te gaan of je een Engelstalige versie van een document kunt krijgen.
  6. Momenteel duurt het ongeveer 90 dagen, vanaf de datum van indiening, voor de behandeling van de documenten die moeten worden verwerkt en goedgekeurd.

Alle aanvragen voor de mensen die op het Maleisische schiereiland wil wonen moeten worden voorgelegd aan het Second Home Centrum van het Ministerie van Toerisme HQ in Putrajaya. Aanvragen om in Sabah of Sarawak te wonen moeten bij de respectievelijke immigratiediensten van de betreffende staat worden ingediend. Indien je in Sarawak wilt wonen moet je met de lokale autoriteiten contact opnemen, omdat zij alleen rechtstreekse aanvragen in behandeling nemen (zonder tussenkomst van agenten).

 

Kosten van het MM2H visum

Een bedrag van RM90 per jaar wordt in rekening gebracht voor de uitgifte van de Social Visit Pass (multi-entry visum) voor het MM2H-programma. De kosten voor een visum van tien jaar zijn dus RM900 maar als de aanvrager een paspoort heeft dat minder dan tien jaar geldig is, zal het visum alleen geldig zijn tot de vervaldatum van het paspoort (kosten zullen dienovereenkomstig in rekening worden gebracht).

 

Verlenging van het MM2H visum

De volgende documenten moeten worden overgelegd bij de aanvraag om het visum te vernieuwen:

  • Een brief met uitleg waarom je het visum wilt vernieuwen
  • Een kopie van het paspoort (met een gewaarmerkte verklaring van elke pagina)
  • Formulier IMM.55 (één exemplaar per persoon)
  • Bewijs dat de Fixed Deposit nog steeds bestaat en dat je nog steeds aan de financiele eisen voldoet
  • Betaling van RM90 per jaar voor het visum

Verlenging MM2H visum als gevolg van een nieuw paspoort

Het visum wordt alleen afgegeven voor de geldigheidsduur van je paspoort. Daarom heb je niet de volledige periode van het visum in je paspoort en moet je terug naar het immigratiekantoor wanneer je een nieuw paspoort hebt zodat men het MM2H visum in je nieuwe paspoort kan zetten.

De volgende documenten moeten worden overgelegd bij een aanvraag om het visum te vernieuwen:

  • Huidig paspoort en vorig paspoort
  • Kopie van beide paspoorten - elke pagina, maar het hoeft niet gewaarmerkt te zijn
  • Formulier IM.12 (één exemplaar per persoon)
  • Betaling van RM90 per jaar voor de resterende jaren van het visum

Categorieën die niet in aanmerking komen voor MM2H-visum:

  • Houders van Work Permit (werkvergunning) en hun dependants
  • Houders van een studentenvisum

Eisen bij het MM2H programma

Iedereen kan aan het MM2H-programma deelnemen, maar het programma zelf heeft tal van eisen waaraan je eerst moet voldoen. Deze eisen omvatten o.a. een minimum maandinkomen, minimale liquide middelen, een Fixed Deposit plus diverse andere regels.

 

Financiële eisen

De aanvragers moeten aantonen dat ze over voldoende financiële middelen beschikken om in Maleisie te kunnen leven zonder werk, werk te hoeven zoeken of een andere vorm van bijstand nodig hebben van de overheid.

Aanvragers jonger dan 50 jaar zijn verplicht om aan te tonen dat ze over meer dan RM150.000 aan liquide middelen beschikken. Daarnaast moet men een maandelijks inkomen van meer dan RM10.000 aantonen (dit mag een som van verschillende inkomsten zijn).

Aanvragers ouder dan 50 jaar moeten activa van tenminste van RM100.000 laten zien en een maandelijks inkomen van RM10.000 hebben. Aanvragers die een overheidspensioen van meer dan RM10.000 per maand ontvangen worden vrijgesteld van de Fixed Deposit (zie hieronder). Acceptabele liquide middelen voor mensen boven de 50 jaar zijn onder andere contant geld op de bank, obligaties en aandelen.

Nieuwe aanvragers die onroerend goed voor tenminste RM1.000.000 in Maleisie hebben gekocht komen in aanmerking voor een lagere Fixed Deposit na goedkeuring.

Eisen voor een Fixed Deposit

Aanvragers ouder dan 50 jaar die een pensioen hebben van meer dan RM10.000 per maand kunnen een vrijstelling vragen voor de Fixed Deposit. Alle anderen moeten een Fixed Deposit openen bij een Maleisische bank op basis van onderstaande criteria.

Aanvragers jonger dan 50 jaar:

  • Moeten een Fixed Deposit openen op een bankrekening in Maleisie met een tegoed van ten minste RM150.000.
  • Hiervan kan na het tweede jaar een deel worden gebruikt voor de aankoop van een huis, een medische verzekering of onderwijskosten voor de kinderen, mits de RM150.000 maar blijft staan.
  • Aanvragers kunnen na twee jaar een auto kopen met een gedeelte van het Fixed Deposit.
  • In kader van dit programma moet er een minimum saldo van RM150.000 blijven staan op de bank vanaf het tweede jaar en tijdens het verdere verblijf in Maleisie (dit is belangrijk in het geval van het verlengen van het MM2H visum).

Aanvragers van 50 jaar en ouder:

  • Moeten een Fixed Deposit openen op een bankrekening in Maleisie van ten minste RM100.000.
  • Na het tweede jaar kan er een deel worden opgenomen van de Fixed Deposit-rekening voor de aankoop van een huis, de medische verzekering of onderwijskosten voor de kinderen, mits de RM100.000 maar blijft staan..
  • Aanvragers kunnen na twee jaar een auto kopen met een gedeelte van het Fixed Deposit.
  • Er moet altijd een minimum saldo van RM100.000 blijven staan op de bank tijdens het verblijf in Maleisie in het kader van dit programma (dit is belangrijk in het geval van het verlengen van het MM2H visum).

Aanvragers die een huis (of meerdere huizen) hebben gekocht met een totale waarde van RM500.000 of meer:

  • Moeten het bewijs van eigendom én de volledige betaling van de woning kunnen aantonen.
  • Het eigendom moet zijn aangeschaft binnen 5 jaar na verkrijging van het MM2H-visum.
  • Moeten een Fixed Deposit openen op een bankrekening in Maleisie van ten minste RM150.000 bij een leeftijd van 50 jaar of jonger en RM100.000 indien ouder dan 50 jaar.

De Fixed Deposit hoeft niet te worden gestort totdat de aanvrager een verklaring van een voorwaardelijke goedkeuring heeft gekregen. Deze brief beschrijft de stappen die moeten worden voltooid voordat het visum wordt afgegeven. Als deze stappen zijn afgerond kan het visum worden afgehaald bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Putrajaya.

Regels met betrekking tot de werkgelegenheid/bedrijfsinvesteringen

MM2H-ers mogen een bedrijf opzetten en investeren in bedrijven in Maleisie. Zij zullen worden onderworpen aan dezelfde regels als andere buitenlandse investeerders, maar het is niet toegestaan om actief betrokken te zijn bij de dagelijkse leiding van het bedrijf. Indien zij wel een actieve rol willen in het bedrijf moeten ze hun visum omzetten in een werkvergunning.

 

De aankoop van een huis onder de MM2H

Je kunt een hypotheek in Maleisie aanvragen voor de aankoop van een onroerend goed. Er is een minimumprijs die je aan een huis moet uitgeven en deze prijs is de afgelopen jaren meerdere keren veranderd (de hoogte varieert per staat, maar ligt meestal op minimaal RM500.000). Lokale banken willen verder een bewijs zien waaruit het eigen vermogen blijkt voor zekerheid rond het terugbetalen van de lening. Over het algemeen wordt het te lenen bedrag gebaseerd op de terugbetaalperiode tot je 65 of 70 jaar bent. Het is mogelijk voor buitenlanders om eigen grond te kopen in Maleisie. Alle kopers van onroerend goed moeten een goedkeuring van de betreffende deelstaat waarin het huis gekocht wordt krijgen, deze procedure kan tot wel 6 maanden in beslag nemen.

 

De aanschaf en het importeren van een auto onder de MM2H

Je kan ervoor kiezen om óf een auto waar je al eigenaar van bent en waarvan je een goedgekeurde exportvergunning hebt te importeren, die is vrijgesteld van de betaling van invoerrechten, accijns en omzetbelasting óf een belastingvrije aankoop van een lokaal gemaakte auto in Maleisie. Opgemerkt moet worden dat als je een auto importeert deze gedurende tenminste zes maanden voor de MM2H-aanvraag werd ingediend eigendom moest zijn van de aanvrager. Specifieke details over hoe te importeren of een auto te kopen met fiscale voordelen kun je op de officiële website van MM2H lezen.

Er zijn grofweg drie categorieën van auto's die verkocht worden in Maleisie: auto's die worden geproduceerd door Maleisische autofabrikanten zoals Proton of Perodua, auto's die lokaal worden geassembleerd en een mix hebben van geïmporteerde en lokale componenten (vaak Aziatische automerken) en auto's die volledig zijn geïmporteerd (vaak Europese en Amerikaanse automerken). De MM2H belastingvrije aanvraag geldt alleen voor de eerste twee categorieën.

Bij geïmporteerde auto's is het soms moeilijk is om een dealer of garage te vinden met kennis van zaken. Ook reserveonderdelen zijn vaak moeizaam verkrijgbaar. Sommige bedrijven die volledig geïmporteerde auto's verkopen, hebben een redelijk goed service-netwerk.

Hoewel auto's niet goedkoop zijn in Maleisie, heb je er wel het voordeel van lage brandstofprijzen. Ook het uurloon bij onderhoud en reparaties is er erg laag. Als onderdelen op voorraad liggen zijn ze vaak ook erg goedkoop. Hierdoor zijn de uiteindelijke kosten in vergelijking met de meeste westerse landen veel lager.

 

Tips en andere handige informatie

  • De verwerking en het goedkeuringsproces voor het MM2H-visum duurt ongeveer 90 werkdagen, vanaf de datum van indiening van de ingevulde documenten.
  • Een bewijs van goed gedrag is een essentieel onderdeel van de aanvraagprocedure. Dit document moet in het Engels zijn opgesteld en als het origineel niet in het Engels is moet het worden vertaald door een officiële vertaler. Nadat het bewijs van goed gedrag in het Engels is vertaald, moet het nog gecertificeerd worden alvorens te worden voorgelegd. Als je al woonachtig bent in Maleisie, kan het bewijs op de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur worden gecertificeerd.
  • Als je niet getrouwd bent en wel beiden in Maleisie wilt vestigen, dan moet je een aparte aanvraag doen en zul je dus beiden aan de voorwaarden van het programma moeten voldoen.
  • Je hoeft niet te verhuizen naar Maleisie of zelfs een minimale tijd in het land te verblijven. Met het visum kun je komen en gaan wanneer je wilt. Je verliest wel de optie op de belastingvrije auto als deze niet binnen een bepaalde tijd van je visum is goedgekeurd.
  • Het programma vereist geen aankoop van onroerend goed. Je kunt er ook voor kiezen om een huis of appartement te huren.
  • Na een periode van een jaar kan je een deel van de Fixed Deposit innen voor goedgekeurde uitgaven met betrekking tot de aankoop van een huis, onderwijs voor de kinderen in Maleisie en voor medische doeleinden. Als je hebt besloten om het verblijf in Maleisie te beëindigen moet je eerst het Ministerie van Toerisme informeren van je bedoelingen. Degenen jonger dan 50 jaar moet minimaal RM150.000 ten allen tijde op de bank houden. Degenen van 50 jaar en ouder moet een minimum van RM100.000 handhaven op de bank. Bij beïndiging van je MM2H status kun je na goedkeuring het volledige Fixed Deposit opnemen.
  • Nederland heeft een dubbele belastingovereenkomst met Maleisie, dat betekent dat je je kunt inschrijven bij de belastingdienst in Maleisie, ook al hoef je geen belasting te betalen in dit land. Vervolgens kun je bij de Nederlandse belastingdienst toestemming vragen om je pensioen belastingvrij te ontvangen.
  • Buitenlanders kunnen een willekeurig aantal residentiële woningen kopen, zelfs bezitten, hoger dan RM1.000.000. Het is mogelijk om een lokale hypotheek te verkrijgen. Er zijn bedrijven die je woning bij afwezigheid kunnen verhuren en daarbij de zorg en het onderhoud van je huis op zich nemen.
  • De regering stelt dat het MM2H-visum niet tot een permanente verblijfsvergunning kan leiden. Het verkrijgen van PR (Permenent Residency) in Maleisie is een moeilijk en langdurig proces.
 

Waarom zou je in Maleisie van je pensioen gaan genieten

Er zijn diverse redenen aan te dragen om naar Maleisie te verhuizen. Het land heeft veel te bieden en een van de grootste redenen om er te verblijven is omdat de kosten van levensonderhoud er veel lager zijn dan in de meeste volledig ontwikkelde landen. De snelle economische groei van Maleisie en een substantiële investering in de infrastructuur heeft in een relatief korte tijd tot een voortdurende verbetering van de faciliteiten in het land geresulteerd.

Prachtige eilanden

Maleisiers zijn warm en vriendelijk en verwelkomen buitenlanders die ervoor kiezen om hier te wonen met open armen. Er is geen noodzaak om in een expat-enclave te wonen. In Maleisie is het vrij gebruikelijk om tussen de locals te wonen. Waar je ook gaat wonen; je zult zeker geen problemen hebben om je er thuis te voelen. Het feit dat het grootste deel van de bevolking hier vloeiend Engels spreekt maakt het extra aantrekkelijk om er te wonen.

De meeste buitenlanders vinden het heerlijke tropische weer ook een doorslaggevende factor om te besluiten er te gaan wonen. De hitte is ook makkelijk te ontsnappen, aangezien de meeste huizen, auto's en winkelstraten voorzien zijn van airconditioning.

Maleisie is een goedkoop land om in te wonen en als je leeft van een Nederlands pensioen kan het maar zo zijn dat het leven er een veel hogere kwaliteit heeft dan in Nederland. Omdat het uit Nederland ontvangen pensioen er niet worden belast maakt dit het programma nog aantrekkelijker; je houdt veel meer over om te besteden. Aanvragers voor het MM2H-programma kunnen een auto vrij van invoerrechten, omzetbelasting en accijnzen invoeren of een nieuwe auto zonder deze belastingen kopen. De prijzen voor huizen en appartementen zijn heel redelijk als je buiten het centrum van KL verblijft en het is mogelijk om een mooi huis met zwembad te kopen als je bereid bent om een beetje meer uit te geven. Geen trek in een grote aankoop in een ver land, dan kun je net zo makkelijk wat huren.

Het land heeft over het algemeen een goede infrastructuur met een luchthaven van wereldklasse, een zeer moderne hoofdstad en een goed ontwikkeld en onderhouden wegennet. De overheid investeert voortdurend in de verbetering van de infrastructuur van het land. Je vliegt goedkoop het hele land door, en als je een eigen auto hebt kun je een groot deel van de attracties ook op eigen gelegenheid bezoeken.

Eten staat centraal in Maleisie. Het land heeft drie belangrijke lokale keukens met de meest uiteenlopende gerechten. Er zijn ontelbaar veel Maleisische, Chinese en Indiase restaurants te vinden in het land, corresponderend met de drie grootste bevolkingsgroepen. Als je eet bij de openluchtkraampjes of in de simpele restaurants zonder airconditioning zul je versteld staan hoe goedkoop het eten er kan zijn. Als je liever westerse gerechten eet is er een groot aantal luxe restaurants, met veel verschillende westerse keukens en andere Aziatische keukens. Ook vind je vaak uitstekende restaurants in de vele vier- en vijfsterren hotels.

Eten staat centraal

Maleisie is ook een winkelparadijs. Of je nu op zoek bent naar goedkope producten of designer-labels; Maleisie heeft het allemaal. Alleen al in Kuala Lumpur heb je vele tientallen hypermoderne winkelcentra. De winkels binnen deze shopping malls bieden een zeer breed scala van producten. Veel geïmporteerde artikelen zoals cosmetica, camera's en elektronische apparatuur zijn zeer scherp geprijsd in Maleisie. Er zijn diverse meubelzaken en de meeste gebruikte huishoudelijke artikelen zijn direct beschikbaar. Voor mensen die op zoek zijn naar voedselproducten van thuis zijn er een aantal moderne supermarkten die een breed scala van geïmporteerde verse en ingeblikte producten verkopen die specifiek op de expat-markt zijn gericht. In de expatwijken heb je meerdere supermarkten met een groot aanbod aan bekende internationale merken.

Maleisie heeft het voordeel dat het een van de dunst bevolkte landen in Azië is. Er is veel ongerepte natuur waar je de jungle, de hooglanden en de tropische eilanden kunt verkennen. Daarnaast kun je ontspannen op een van de vele uitgestrekte stranden. Er is een schat aan flora en fauna. Er zijn een groot aantal uitstekende hotels en resorts waar je voor zeer scherpe prijzen kunt verblijven.

De criminaliteit in Maleisie is over het algemeen lager dan in de meeste westerse landen. Gezondheidsinstellingen zijn efficiënt en er zijn eersteklas medische faciliteiten beschikbaar in alle grote steden met goed uitgeruste ziekenhuizen en klinieken die gerund worden door hoog gekwalificeerd personeel. De medische kosten zijn veel lager dan in veel andere landen en er is bijna geen sprake van wachtrijen. Deelnemers van het MM2H programma kunnen onder gunstige voorwaarden een zeer goed dekkende zorgverzekering afsluiten.

 

Waar te wonen in Maleisie

Of je overweegt om je te vestigen in het centrum van een grote stad, in een buitenwijk, aan de rand van de jungle of aan een prachtig strand; alles is mogelijk. Hieronder volgt een overzicht met de meest populaire plekken waar buitenlanders zich in Maleisie vestigen.

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur (KL) is het financiële hart van Maleisie en van oudsher al een populaire bestemming voor MM2H deelnemers om zich te vestigen. Er zijn bloeiende commerciële centra in de stad met veel winkels en restaurants; omringd door luxe appartementencomplexen. Woningen in KL kunnen variëren van geschakelde bungalows langs rustige woonstraten tot torenhoge flatgebouwen. Kuala Lumpur is al jaren één van 's werelds minst dure grote steden om in te wonen. Populaire gebieden om je te vestigen zijn Bangsar, KLCC, Mt. Kiara, Kenny Hills, Pinang en Mutiara Damansara.

Langkawi

Vanwege de belastingvrije status van Langkawi is dit een populaire bestemming voor mensen met een MM2H-visum. De vastgoedmarkt is actief en er zijn een aantal nieuwe ontwikkelingen afgestemd op de expats en MM2H deelnemers. Langkawi is een zeer ontspannen en relaxt eiland, met een actieve MM2H-gemeenschap. Dit is de plek als je op zoek bent naar een appartement aan het strand met uitzicht op zee, weg van het hectische stadsleven.

Penang

Penang is één van de meest populaire plaatsen voor degenen die in Maleisie met pensioen gaan. Het is een bruisend eiland met alles wat je nodig hebt. Er zijn veel mooie condo's en er zijn ook veel winkelcentra en restaurants. Penang is de meest populaire bestemming onder de wat oudere MM2H deelnemers.

Sabah

Kota Kinabalu en Karumbanai zijn de twee meest populaire gebieden voor MM2H-deelnemers in Sabah. Met een toeristische bevolking die bijna net zo groot is als de eigen bevolking zijn vooral vakantieverblijven gewild in Sabah.

Johor

Johor is de derde grootste deelstaat van het schiereiland van Maleisie, met een bevolking van zo'n 3,3 miljoen. De stad Johor Bahru grenst aan Singapore en heeft een mix van moderne cultuur, stedelijke omgevingen en een grote biodiversiteit. Johor Bahru is enorm in opkomst als stad waar MM2H deelnemers zich vestigen.

 

Ambassades in Nederland & Maleisie

Maleisische Ambassade in Den Haag

Nederlandse Ambassade in Kuala Lumpur

  • Contactpersoon: Harry Molenaar
  • 7th Floor, South Block, The AmpWalk
  • 218, Jalan Ampang
  • 50450 Kuala Lumpur
  • Tel: (+60) 3 2168 6200 (noodgevallen buiten kantooruren: (+ 60) 12 235 3210)
  • Fax (+60) 3 2168 6240
  • E-mail: [email protected] / [email protected]
  • Openingstijden consulaire afdeling: Maandag t/m vrijdag 09.00-12.00
 

Handige links

N.B.

Dit artikel is door de redactie van Veelzijdig Maleisie geschreven. De input van dit artikel werd aangeleverd door MM2H Malaysia onder supervisie van het ministerie van Toerisme van Maleisie.

Wij doen ons best informatie op deze pagina zoveel mogelijk actueel te houden. Aangezien Veelzijdig Maleisie vooral over reizen naar en in Maleisie gaat, kun je het beste altijd de officiële mm2h website (www.mm2h.gov.my) raadplegen voor actuele informatie.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.