Reisaanbod
  • Cameron Highlands

    Cameron Highlands

    Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

    Lees meer

  • Perhentian

    Perhentian

    Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

    Lees meer

  • Langkawi

    Langkawi

    Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

    Lees meer

  • Taman Negara

    Taman Negara

    Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

    Lees meer

  • Lake Kenyir

    Lake Kenyir

    Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

    Lees meer

Sipadan

Sipadan wordt gezien als de mooiste duikspot van Maleisie, en als één van de mooiste duikplekken ter wereld. Het is het enige oceanische eiland in Maleisie; een enorme pilaar van ruim 600 meter diep met een klein atol dat boven het water uitsteekt. De pilaar dient als schuilplaats voor veel zeedieren en vissoorten. Rondom de pilaar zwemmen enorme aantallen vissen; vooral grote scholen pelagische soorten (grote vissen die in open zee leven). Er zijn slechts een paar plaatsen in de wereld met een dergelijke concentratie zeeschildpadden; je hebt er vooral veel soepschildpadden en karetschildpadden. Sipadan heeft geen accommodatie, je kunt alleen verblijven op de omliggende eilanden Mabul en Kapalai. Duiken bij Sipadan werkt op basis van een vergunning; per dag mogen er maximaal 120 mensen duiken rondom het eiland.

Accommodatie op Mabul of Kapalai is in veel gevallen niet goedkoop. Budget reizigers kunnen terecht bij de goedkope accommodatie op Mabul, of verblijven in een van de hostels in het vissersdorp Semporna. Semporna dient vooral als toegangspoort naar Sipadan en andere populaire duikplekken als Mabul, Kapalai, Pom pom en Mataking. De verschillende visrestaurants in Semporna bieden heerlijk eten, hoewel er verder niet zo heel veel in het dorp te beleven is.

Op deze pagina:

 

Duiken bij Sipadan

Kaart Sipadan eilandVaak omschrijft men een duik bij Sipadan als ongekend; waarmee gedoeld wordt op de enorme aantallen vissoorten die bij een duik gezien worden. Onder de soorten vallen enorme scholen big-eye trevallies, tornado-achtige formaties met barracuda's, grote scholen humphead papegaaivissen (van soms meer dan 50 stuks), reusachtige manta's, adelaarsroggen, enorme scholen tonijn, vele soorten haaien waaronder scholen hamerhaaien, (soms zelfs) walvishaaien, luipaardhaaien en vele andere soorten (Sipadan staat bekend om de grote scholen met pelagische soorten). Na een duik bij Sipadan zul je voor altijd verpest zijn. Zo zul je misschien wel nooit meer enthousiast raken bij het zien van een schildpad, want bij Sipadan kom je er als je geluk hebt vele tientallen tegen tijdens één duik.

Voor de meeste reizigers is een duik bij Sipadan het hoogtepunt van de reis en een hoofdreden om helemaal naar deze uithoek van het land te reizen. Duiken bij de eilanden Mabul, Kapalai, Sibuan en Mataking is echter ook schitterend; vooral als je van muckduiken houdt waarbij kleinere soorten zoals bijvoorbeeld nudibranches, zeepaardjes en octopussen centraal staan. Je hebt rond Sipadan zo'n 12 duikspots, waarvan Barracuda Point (AOW), Coral gardens, Hanging Gardens, Lobster lairs (AOW) en Whitetip Avenue de meest populaire zijn. Je duikt langs de wand van de pilaar waar je tussen de grote soorten en scholen zwemt. Je hebt er prachtige zachte en harde koralen, met op het atol weer een compleet andere onderwaterwereld. Ook hier heb je mooie scholen, maar ook veel kleine soorten zoals frogfish, scorpionfish en lionfish.

Enkele populaire duikscholen die dagelijks bij Sipadan duiken zijn: Borneo Global Dive Centre, Scuba Junkie, Borneo Divers Mabul Resort (garanderen een permit bij verblijf van minimaal 4 nachten), Sipadan Scuba en Seaventures Dive Rig (garanderen een permit bij 4D/3N duikarrangement).

 

Vergunning

In 2005 werd door Sabah National Parks een vergunning om bij Sipadan te duiken geïntroduceerd om het overtoerisme naar de ongerepte duikbestemming zoveel mogelijk in te perken. Het was de tweede stap om ervoor te zorgen reizigers optimaal konden genieten van deze fantastische duikspot. De eerste stap was het sluiten van de resorts op het kleine eiland in 2004. Tot die tijd had je een aantal kleine resorts op het eiland, maar die konden de enorme stroom bezoekers maar nauwelijks aan. De vergunning kost RM40. Sommige resorts bieden een tweede vergunning aan voor RM140 (dit zijn kosten van alleen de vergunning zelf) als er vergunningen over zijn.

Tegenwoordig moet je ruim vooraf een verblijf op een van de eilanden rond Sipadan reserveren, om enige zekerheid te hebben van een duik bij het mooie eiland. Vergunningen zijn niet zomaar te koop maar worden door Sabah National Parks dagelijks onder de verschillende resorts verdeeld. Zelfs als je op bijvoorbeeld een luxe resort op Mabul of Kapalai verblijft, heb je geen garantie ook daadwerkelijk bij Sipadan te duiken. Dit geldt vooral tijdens het hoogseizoen tussen juli en september. Vaak geldt dat je bij een verblijf van minimaal 3 nachten minimaal 1 keer bij Sipadan kunt duiken. Als je op de bonnefooi naar Semporna reist, is de kans vrij groot dat je niet bij Sipadan kunt duiken. Er doen echter ook verhalen de ronde van reizigers die direct na aankomst op Mabul een permit kregen (dit hangt vooral af van de drukte op dat moment).

 

Prijzen

De prijs van een duik is vergeleken de rest van Maleisie vrij hoog bij Sipadan. Je betaalt meestal bij je resort voor een duikpakket. De prijs is over het algemeen per persoon per overnachting in USD ($). Budgetresorts hebben prijzen in ringgit (RM). Een pakket bestaat uit 3 duiken per dag, de transfers vanaf Tawau Airport, alle maaltijden en de overnachtingen. Doe je een losse duik (omdat je bijvoorbeeld op een plek verblijft zonder duikschool) dan moet je rekenen op minimaal RM250 per duik inclusief uitrusting. Een duik buiten Sipadan is goedkoper. Op het eiland heb je wat simpele faciliteiten (zoals tafels, stoelen, toiletten en een douche). Tussen de duiken door verzorgt de duikschool een lunch op het eiland. Duiken bij Sipadan is dagelijks mogelijk tussen 6.00 en 15.00. Nachtduiken zijn er niet toegestaan.

 

Duikcursus

Je kunt prima in de omgeving een duikcursus (PADI of SSI) doen. Vaak voer je de duiken dan uit bij Sibuan, een mooi bountyeiland omringd door ondiep water en veel plekken met een witte zandbodem (zonder koraal dat perfect is bij de eerste praktijkduiken). Let erop dat Sipadan over het algemeen gezien wordt als een duikbestemming voor gevorderden. Hoewel een advanced duikbrevet (AOW) er niet verplicht is (je mag er met open water duikbrevet duiken als je meer dan 20 duiken gelogd hebt), zul je met dit niveau wel het maximale uit een bezoek aan Sipadan kunnen halen. Dit komt omdat Sipadan vooral vanaf 20 meter diepte echt interessant wordt (een diepte waar je met een standaard Open Water niet komt). Heb je voldoende tijd (en budget), plak dan aan je PADI Open Water cursus ook meteen de advanced cursus, zodat je de cursus kunt afsluiten met een duik bij Sipadan (mits er permits beschikbaar zijn).

 

Geschiedenis

In 2000 ontvoerde leden van de Filipijnse islamistische terreurgroep Abu Sayyaf 21 toeristen. De gewapende terroristen kwamen per boot aan wal en brachten de gegijzelde toeristen naar het nabijgelegen eiland Jolo. Alle gegijzelden werden uiteindelijk na betaling van een losgeld vrijgelaten. Sindsdien heeft Maleisie een flink aantal patrouilleboten liggen binnen de corridor tussen Maleisie en de Filipijnen. Ook heb je op diverse eilanden in deze regio een controlepost met permanente bewaking (waar je als toerist nauwelijks wat van merkt).

Sipadan was ooit het middelpunt van een territoriaal geschil tussen Maleisie en Indonesie. In 2002 verklaarde het Internationale Hof van Justitie in Den Haag dat het eiland aan Maleisie toebehoort.

In 2004 werd alle accommodatie op het gesloten en verwijderd. Een jaar later werd het permitsysteem ingevoerd. Deze maatregelen hadden tot doel de toeristenstroom naar het eiland onder controle te houden.

In 2006 liep een vrachtschip vast op Sipadan. Honderden meters aan koraal werden in één klap verwoest.

In 2013 kwam een groep gewapende Filipijnen bij Lahad Datu aan wal om een stuk Maleisisch grondgebied te claimen. Als gevolg braken er gevechten uit met het Maleisische leger. Ook in Semporna, het vissersdorp waar de boten naar de omringgende eilanden vandaan vertrekken, was het een tijd onrustig. Hoewel de rust momenteel lijkt te zijn wedergekeerd, is het geschil zelf nog niet opgelost.

Ondanks de strenge beveiliging in de regio geven sommige landen nog steeds een negatief af. Nederland raadt 'waakzaamheid' aan. Lees meer hierover op de pagina met reisadvies van de Rijksoverheid.

 

Accommodatie rond Sipadan

Er is geen accommodatie (meer) op het eiland Sipadan. Het eiland is momenteel een beschermd gebied vanwege de vele vogels die er broeden, de schildpadden die er hun eieren leggen, en vanwege de schitterende (en vooral unieke) onderwaterwereld.

De meeste reizigers die willen duiken bij Sipadan verblijven of op of rond het eiland Mabul, of in het vissersdorp Semporna. Een luxe maar duur alternatief is een verblijf in een van de chalets op palen boven het kraakheldere water op het eiland Kapalai. Kapalai en Mabul liggen het dichtst bij Sipadan.

Mabul heeft de meeste accommodatie. Je hebt er een paar zeer luxe resorts, maar ook een aantal betaalbare plekjes. Je hebt er o.a. een omgebouwd olieplatform; waar je voor schappelijke prijzen kunt verblijven. Bij de luxe resorts betaal je snel enkele honderden euro's per persoon per nacht; maar het gaat dan wel om een duikpakket (dus inclusief alle duiken, maaltijden en transfers).

In Semporna heb je vooral veel goedkope hostels. De meeste duikscholen in de regio hebben tevens een kantoor in het stadje. Budgetreizigers kunnen dus in een van de spotgoedkope hostels verblijven, en hun duiken regelen bij een van de populaire duikscholen. Ook op deze manier is het mogelijk om bij Sipadan te duiken.

Vooral bij een bezoek in het hoogseizoen (juli tot september) is het verstandig om vooraf te reserveren. Ook kun je hierbij al kenbaar maken dat je bij Sipadan wilt duiken.

Hieronder volgt een overzicht met populaire accommodatie in de omgeving van Sipadan:

 

Beste periode voor een bezoek

Je kunt het hele jaar bij Sipadan duiken; er is geen echt regenseizoen want het gebied wordt beschermd door de kop van Sabah. Alleen tussen januari en maart heb je net wat meer regen en zijn de duikcondities als gevolg soms iets minder goed. Ook heb je in deze periode meer last van stroming. Tussen april en juni is het zicht onderwater vaak het best. Een zicht van meer dan 40 meter is geen uitzondering; wat vooral prettig is als je dieper duikt. Tussen mei en september heb je een grote kans om schildpadden eieren te zien leggen.

De drukste periode ligt tussen juli en september. Omdat er dagelijks maar 120 mensen bij Sipadan mogen duiken, is dit tevens de periode waarbij het soms voorkomt dat je niet bij Sipadan kunt duiken. Een tip is om bij een van de duurdere resorts te verblijven (die krijgen volgens de verhalen in verhouding meer permits), of om langer te verblijven (hoe langer je er verblijft, des te groter de kans op een permit).

 

Hoe kom je er

De grootste stad in de omgeving is Tawau. Dagelijks gaan er meerdere vluchten van Kuala Lumpur en van Kota Kinabalu naar Tawau. Vanaf de luchthaven van Tawau kun je een taxi of minibusje (gedeeld) naar het vissersdorp Semporna regelen (hier kun je eventueel nog pinnen). Bij het haventje van Semporna vertrekken de boten naar Mabul. De meeste resorts hebben hun eigen boot. Als je bij een van de luxe resorts boekt, zit hier vaak de transfer van Tawau naar het resort bij. De boottocht van Semporna naar Mabul of Kapalai duurt meestal zo'n 45 minuten.

 

Kaart van Sipadan

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle eilanden van Maleisie

Westzijde
Oostzijde
Borneo