Reisaanbod
  • Cameron Highlands

    Cameron Highlands

    Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

    Lees meer

  • Perhentian

    Perhentian

    Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

    Lees meer

  • Langkawi

    Langkawi

    Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

    Lees meer

  • Taman Negara

    Taman Negara

    Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

    Lees meer

  • Lake Kenyir

    Lake Kenyir

    Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

    Lees meer

Vervoer in Maleisie

Binnen Maleisie kun je op veel manieren reizen. Zo kun je een auto huren, om vervolgens zelf het land te verkennen. Dit wordt vooral veel gedaan op het schiereiland Maleisie. Het grote voordeel is dat je flexibel bent en zelf kunt bepalen wanneer je wat wilt bezoeken. Op Maleisisch Borneo ben je meestal aangewezen op het vliegtuig of op een four wheel drive (4x4) met gids.

Binnen de steden heb je vaak meerdere vervoersmogelijkheden. Je zult in de meeste gevallen de goedkope taxi nemen (mits er op de meter gereden wordt). In Kuala Lumpur heb je een uitgebreid metronetwerk (RapidKL, KTM Komuter of Monorail). De monorail is de metro die boven de grond (verhoogd) door het centrum van de stad loopt. Buiten het centrum gebruik je de metro van RapidKL of KTM Komuter.

Op deze pagina:

 

Vliegtuig

De meest gebruikte en daarbij meest laagdrempelige manier om door het land te reizen is per vliegtuig. Met low budget luchtvaartmaatschappijen als AirAsia, Malindo Air, Firefly en MASWings kun je tussen een groot aantal steden binnen Maleisie vliegen. Een enkele reis met het vliegtuig kost meestal niet meer dan €20 per persoon inclusief toeslagen; soms heb je aanbiedingen waarbij je al voor een paar euro kunt vliegen. Ook de bekende luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft zo nu en dan zeer scherpe binnenlandse aanbiedingen. Binnen Maleisisch Borneo vliegt een dochtermaatschappij van Malaysia Airlines genaamd MASWings.

Vliegen boven Maleisie

De grote steden in Maleisie hebben allemaal een luchthaven. Ook grotere eilanden als Langkawi en Penang hebben een vliegveld. In het geval van de kleinere eilanden reis je eerst naar een dichtbij gelegen stad, en reis je van daar naar het eiland. In het geval van Perhentian vliegt men bijvoorbeeld eerst naar Kota Bharu, waar men een bus of taxi naar Kuala Besut neemt; het vissersdorp waar de boten naar Perhentian vandaan vertrekken.

Stoelen in het vliegtuig  

Bus

Door heel Maleisie rijden dagelijks bussen tussen de verschillende bestemmigen. Je kunt vaak voor zeer lage bedragen met de bus door het land reizen. De bus kost meestal maar een paar euro voor een rit van een paar honderd kilometer. Streekbussen zijn in Maleisie vaak luxe, in de bus zitten vliegtuigstoelen en je hebt veel beenruimte. Er zijn zelfs bussen met wireless internet aan boord, zoals de bus tussen Kuala Lumpur en Singapore. Een busreis neemt vaak net iets meer tijd in beslag dan een vliegreis. Op zich is het vliegtuig altijd sneller, maar als je hierbij de tijd aan vervoer naar de luchthaven en het wachten na het inchecken bij optelt, dan is het met de bus bijna even snel (afhankelijk van het te overbruggen traject).

Luxe bus van binnen

De bus is verder ook veel sneller dan de trein. Op de langere tochten stopt de bus één of tweemaal voor een korte pauze, het scheelt hierdoor aanzienlijk in tijd vergeleken met de trein die veel vaker stopt.

Moderne bus

Busmaatschappijen Nice, Plusliner, Transnasional en Aeroline rijden naar de meest gangbare plaatsen binnen Maleisie, en tevens naar Singapore. De Nice bussen zijn 1e klas bussen, de Plusliners 2e klasse. Transnasional is vrij basic, maar daardoor ook erg goedkoop. De Nice/Plusliner vertrekplaats en ticketbalie in Kuala Lumpur is te vinden bij het oude treinstation (Old Railway Station). Transnasional rijdt net als Nice/Plusliner tussen de meest gangbare steden in Maleisie, deze busmaatschappij vertrekt vanaf busstation Pudu Sentral in het centrum van Kuala Lumpur. Een vrij luxe alternatief is Aeroline. Een enkeltje Penang kost bijvoorbeeld RM80. Een enkeltje naar Singapore RM90. Je vertrekt vanaf het Chorus Hotel tegenover metrostation KLCC.

  • Lees hier alles over busmaatschappij Aeroline.

Populaire bustrajecten onder toeristen zijn:

  • Kuala Lumpur Pijl Singapore
  • Kuala Lumpur Pijl Penang
  • Kuala Lumpur Pijl Malakka
  • Kuala Lumpur Pijl Cameron Highlands
  • Kuala Lumpur Pijl Mersing (Tioman)
  • Kuala Lumpur Pijl Lumut (Pangkor)
  • Kuala Lumpur Pijl Genting Highlands
  • Kuala Lumpur Pijl Kuantan
  • Kuala Lumpur Pijl Ipoh
  • Penang Pijl Cameron Highlands
  • Penang Pijl Kota Bharu
  • Kota Bharu Pijl Kuala Terengganu Pijl Kuantan
  • Kota Kinabalu Pijl Mount Kinabalu Pijl Sandakan

Op Maleisisch Borneo rijden ook bussen, maar minder frequent dan op het schiereiland. Wegen zijn er minder goed, en afstanden tussen bestemmingen zijn veel groter. Over het algemeen raden we aan het vliegtuig te nemen, tenzij je met een beperkt budget reist.

Bussen bij Lumut

Behalve de eerder genoemde streekbussen rijden er in de steden stadsbussen. Deze bussen kun je vergelijken met de stadsbussen in Nederland. De bus stopt meestal bij zo'n beetje elke halte op het traject, veel locals maken hier gebruik van. De kosten van een busrit als deze liggen laag, voor maximaal RM2 rijd je bijvoorbeeld op Penang al van Batu Ferringhi naar Georgetown. Binnen Kuala Lumpur rijden diverse bussen van RapidKL. Dit is een zeer goedkope manier om de stad te verkennen, maar omdat niet alle stadsbussen in Kuala Lumpur altijd op tijd rijden is het niet altijd de meest praktische manier. Wanneer je moet kiezen zouden wij altijd de metro of taxi aanraden.

 

Huurauto

Een overblijfsel van de Engelse invloeden is het rijden aan de linkerkant, misschien even wennen, maar dat heb je zo onder de knie. Het rijden in de grote steden is soms hectisch, maar gezien het feit dat je meestal een auto huurt om juist het land te verkennen, zul je hier weinig last van hebben. Maleisie heeft een moderne snelweg die tussen Johor Bahru (nabij Singapore) naar de Thaise grens is aangelegd. Dit betreft een 6-baans snelweg (op sommige delen 4-baans), waar tol wordt geheven. Mede door de tolheffing en het feit dat de Maleisische bevolking niet snel per auto grote afstanden zal afleggen (vanwege de vele goedkope alternatieven), is het opvallend rustig op deze snelweg.

GPS in huurauto Apen bij onze huurauto

Het huren van een auto kan op vele plekken. Ook internationale verhuurbedrijven zijn te vinden in Maleisie. Een populaire website om autoverhuurders te vergelijken en de goedkoopste verhuurprijs te vinden is Rentalcars.com. Bij deze bedrijven kun je ook prima terecht wanneer de inleverlocatie niet dezelfde is als de startlocatie. Om in Maleisie een auto te huren moet je een internationaal rijbewijs kunnen tonen. Betalen doe je met creditcard en je dient over het algemeen minimaal 21 jaar oud te zijn om een auto te mogen huren in Maleisie. Het internationale rijbewijs koop je bij de ANWB winkel; geef bij afhalen duidelijk aan dat je naar Maleisie gaat. Ook brommers en andere vervoersmiddelen kun je op vertoon van dit rijbewijs huren. Op sommige plekken (zoals op Langkawi) kun je alleen een brommer huren op vertoon van een internationaal motorrijbewijs.

Hieronder kun je makkelijk de goedkoopste prijs van een huurauto in Maleisie vinden:

 

Boot

Niet elke locatie is per bus, trein of vliegtuig te bereiken. De boot is soms de enige optie. Er varen bijvoorbeeld boten tussen de eilanden Penang en Langkawi en de kosten hiervan liggen meestal lager dan wanneer je met het vliegtuig gaat. Het scheelt daarnaast ook nog eens flink in tijd, je vermijdt namelijk het tijdrovende in- en uitchecken. Boten varen ook tussen het vasteland en de eilanden aan de oostkust van het Maleisisch schiereiland. Verwacht niet teveel van deze boottochten, vaak is de tocht geen pleziertje. Dit komt meestal door de leeftijd van de boten, maar dikwijls ook door de weersomstandigheden tijdens de tocht.

Met de boot naar Perhentian

Op Maleisisch Borneo gebruik je de boot vooral om de schitterende eilanden langs de kust te bezoeken.

 

Brommer

Je kunt in Maleisie bijna overal wel een brommertje huren. Op de eilanden Penang, Langkawi en Pangkor is het bijvoorbeeld een ideale manier om de eilanden te verkennen. Het rijden aan de linkerkant heb je zo onder de knie. In de drukke stad Kuala Lumpur zouden we het rijden op een brommer afraden. Ga vooraf na welke garantievoorwaarden van kracht zijn. Het huren van een brommer is goedkoop en het rijden zelf verbruikt weinig benzine. Wanneer je een brommer voor een dag huurt, houdt dat 24 uren in; ophalen om 12.00 in de middag betekent dat je de brommer de volgende dag op 12.00 moet terugbrengen.

Rij met brommers

Extra leuk aan het huren van een brommer is dat je hiermee ineens veel dichter aan de locale bevolking komt te staan. Als voorbeeld kwamen wij ooit ons hotel binnenwandelen, met de twee brommerhelmen in onze handen. Toen werd ons bijna de toegang tot het hotel ontzegt. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben gehad met het feit dat een brommer daar een lokaal vervoersmiddel is, dat je niet snel in verband brengt met een toerist.

Brommerparkeerplaats Op de brommer  

Taxi

In de steden vind je op bijna elke straathoek wel een taxi. De taxiprijzen zijn over het algemeen niet hoog, maar het loont om met de meter aan te rijden i.p.v. een afgesproken prijs. Toeristen zijn meestal geneigd om nog voor het instappen al te vragen naar de ritprijs. Helaas geeft men hiermee de chauffeur de kans om dus vooraf al een ritprijs op te geven en dit is meestal duurder dan de standaard meterprijs. Dus gewoon instappen bij taxi's die een meter hebben en gelicenseerd zijn, herkenbaar aan de tekst: WELCOME op de linkerachterruit.

Reguliere taxi

Naast de reguliere taxi's heb je ook de premier of executive taxi's. De prijs voor een rit is doorgaans zo'n 20% duurder; maar de taxi is dan ook wel meteen vele male luxer dan de normale taxi. Ook wanneer er sprake is van een vaste prijs (bijvoorbeeld de rit naar de luchthaven KLIA) is het zo'n 20% duurder. Een rit naar de luchthaven met de gewone taxi kost ongeveer RM74, dezelfde rit met de premier taxi kost ongeveer RM100. Wij ontdekten in het verleden dat chauffeurs van een premier taxi voorzichtiger en veiliger rijden (zou het met de waarde van de auto te maken hebben?).

Premier taxi

Op Penang hebben de taxi's wel een meter, maar de meeste chauffeurs willen deze niet gebruiken en dus is daar er altijd sprake van een vooraf afgesproken (hoge) prijs. Reizigers die niet onnodig veel geld willen betalen voor een ritje; kunnen prima terecht bij het uitgebreide busnetwerk van RapidPG.

Taxi op Penang

Op Langkawi en op Pangkor rijden de taxi's volgens 'fixed' prices, alle mogelijke afstanden vallen automatisch in een categorie en iedereen houdt zich hieraan.

Taxi op Langkawi

Op lange afstanden is het wel gebruikelijk om vooraf over de prijs te onderhandelen. Vaak is de prijs hoger dan je zou verwachten, de chauffeur moet namelijk ook weer terug naar zijn standplaats (of huis) rijden. Als je met een gezin rijdt, is het echter wel goedkoper dan een vervoersmiddel waarbij je per persoon betaalt (zoals de bus of het vliegtuig).

 

Privé transport

De meeste lokale autoverhuurders bieden de mogelijkheid om samen met de huurauto, tevens een chauffeur te huren voor het aantal dagen dat je de auto huurt. Je betaalt hiervoor een extra bedrag per dag autohuur. In overleg kunnen de autoverhuurders ook transfers aanbieden, bijvoorbeeld een pick-up van een luchthaven, of transfers tussen twee bestemmingen. Als je met een grotere groep (bv lustrumreis, vereniging etc) reist, kun je zelfs een hele touringcar huren.

 

Trein

Maleisie is goed met de trein te verkennen. Treinen rijden alleen op het schiereiland Maleisie (uitgezonderd North-Borneo Railway tussen Tanjung Aru en Tenom). De KTMB (de NS van Maleisie) heeft treinen door heel Maleisie rijden. Vaak is het voor toeristen echter aan te raden om de bus i.p.v. de trein te nemen, gezien de bus de afstand meestal in één keer overbrugt, waar de trein onnoemelijk veel stops heeft. Echter, het reizen met de trein in Azië (1e of 2e klas) is wel weer een avontuur op zich.

Binnen in de coupe

Je kunt vaak kiezen tussen een dagtrein en een nachttrein, waarbij de nachttrein het voordeel heeft dat je een reisdag bespaart. Je vertrekt namelijk 's avonds laat, en komt 's ochtends vroeg op je bestemming aan. De nachttreinen hebben luxe privé coupés, met bed en eigen toilet. Om het uitzicht hoef je de trein niet te nemen; het grootste deel van de reis gaat langs palmolieplantages.

Kleine trein Nachttrein

De jungletrein is een populaire attractie waarbij een trein door het centrale deel van het schiereiland Maleisie rijdt; dwars door de schitterende jungle. De jungletrein gaat van Gemas in het zuiden naar Kota Bharu in het noordoosten. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten.

 

Fiets

Ondanks de hitte en de flinke bergen, is Maleisie een geliefde fietsbestemming. Je kunt er prima een fietsvakantie houden, waarbij je elke nacht op een andere locatie slaapt. Let erop dat door de hitte en de inspannende fietscondities, het van belang is dat je in een goede gezondheid verkeert als je in Maleisie gaat fietsen. Fietsen is overigens niet bepaald populair onder de plaatselijke bevolking, die verkiest liever de auto met airco. Om die reden heb je maar weinig goede fietswinkels, houd hier rekening mee wanneer je je eigen fiets mee naar Maleisie neemt; en breng voldoende reserve-onderdelen mee.

Fietsen door Maleisie 1

Fietsen in Maleisie is enerzijds schitterend. Je rijdt door authentieke kampungs, over kleine weggetjes en onderweg stop je bij attracties en bezienswaardigheden waar menig toerist nog nooit van gehoord heeft. Het andere Maleisie waar je doorheen fietst zijn de eindeloos lange palmolieplantages; met kilometer na kilometer aan palmbomen.

Fietsen door Maleisie 2

Op eilanden als Langkawi, Penang en Pangkor kun je ook een fiets huren, en ter plekke de omgeving verkennen.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.