Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisie. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Cameron Highlands

Van Verre Cameron HighlandsCameron Highlands is een hooglandvlakte dat ongeveer 150 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur ligt. De dichtstbijzijnde stad is Ipoh dat zo'n 20 kilometer ten westen van de highlands ligt. Door de hoge ligging is het er koeler (zo'n 20/25 C) dan in de rest van Maleisie. De hooglandvlakte is vernoemd naar William Cameron, een Britse expeditieleider. Hij ontdekte de locatie tijdens een expeditie in 1885. Vanaf dat moment groeide Cameron Highlands uit tot een populaire bestemming onder de Britse kolonisten. Door het perfecte klimaat kon men er goed thee verbouwen, en de Cameron Highlands groeide al gauw uit tot het theegebied van Maleisie.

Op deze pagina:

 

Diverse leuke bezienswaardigheden

Kaart Cameron HighlandsNog steeds wordt het gebied gekenmerkt door uitgestrekte theeplantages. De lokale bevolking komt er graag om de hitte te ontvluchten en om mooie wandelingen te maken. Naast de theeplantages heb je er ook nog de volgende bezienswaardigheden: Butterfly farm, aardbeien plantages, rozentuinen, een chinese tempel, een cactusvallei en groentetuinen. In de omgeving van de Cameron Highlands heb je een nog een flink aantal Orang Asli nederzettingen, die je kunt bezoeken. Hier kun je de oorspronkelijke bewoners van Maleisie dan zien in hun authentieke leefgemeenschap. N.b. de tour naar de Orang Asli is niet altijd mogelijk. Vraag ter plekke na of toeristen er rond die periode welkom zijn.

Cameron Highlands Panorama 1Klik voor een vergroting
 • Bekijk al onze foto's van Cameron Highlands op Flickr.com
 

Cameron Highlands dagtour

De grootste attractie van de Cameron Highlands is waarschijnlijk de 'standaard' tour langs de plantages. Je vertrekt vrij vroeg in de ochtend en rijdt dan direct naar de grote Sungai Palas BOH theeplantage. Hier krijg je een leuke uitleg en kun je tegelijk genieten van spectaculaire uitzichten over de uitgestrekte plantages. Daarna bezoek je de fabriek zelf, en kun je tevens even relaxen bij het restaurant (met ook weer prachtig uitzicht). Hier kun je verse thee proeven (naast diverse lekkere snacks) en thee kopen bij de theeshop. De meeste dagtours gaan vervolgens door richting de top van Mt. Brinchang; een van de hoogste bergen op het schiereiland Maleisie. Hier kun je ook weer genieten van prachtige vergezichten. Vervolgens is er nog een stop bij Mossy Forest, en afsluitend bezoek je nog een vlindertuin.

Cameron Secrets dagtour

De tour wordt met vergelijkbare opzet door diverse bureautjes aangeboden. Je kunt het vooraf al via de Nederlandse reisorganisatie laten vastleggen, maar ook makkelijk via de accommodatie in Cameron Highlands waar je verblijft. Zelfs als je over een huurauto beschikt is het de moeite waard om deze dagtour te doen, het is een prachtige tour voor maar RM50 per persoon. De tour begint om 9.00 en is afgelopen om 14.00. Wij deden de tour via Fathers Guesthouse/Gerards Place (Cameron Secrets); wat ook meteen een van de meest populaire tourbureautjes is (en tevens populaire accommodatie met gelijke naam).

BOH theeplantage

De Sungai Palas BOH theeplantage is het hoogtepunt van de Cameron Highlands dagtour. Je krijgt bij de theevelden een uitgebreide uitleg over thee, met op de achtergrond een schitterend zicht op de plantage. Na de uitleg rij je door naar het restaurant, waar je eerst een kleine rondleiding door de theefabriek krijgt. Vervolgens is er een pauze waarbij je in half uurtje de tijd hebt om een lekkere bak thee te drinken, vergezeld door een aantal heerlijke snacks. Ook hier weer heb je een schitterend uitzicht over de theeplantage, en in de verte zie je arbeiders thee plukken.

Uitleg bij BOH Theeplantage Uitzicht over theeplantage BOH Restaurant 1 BOH Restaurant 2

Mossy Forest

Een tof onderdeel van de dagtour is een bezoek aan 'Mossy Forest' een prachtig en bijna magisch stuk bos langs de weg naar de top van Mt. Brinchang. Je klautert met de rest van de groep langs wat smalle paadjes; en ziet vervolgens diverse prachtige bemoste bomen (soort parasiet). Vooral als het bewolkt is (dan ligt dit deel van de berg vaak tussen de wolken) is het een betoverend geheel. Je hebt er ook diverse pitcher planten en wij kwamen er een prachtige tor tegen (van zo'n 8cm). Ook hier heb je verder weer een prachtig uitzicht over de wijde omgeving (aan het einde van het smalle pad). Let wel op; het kan er flink glad zijn vanwege de vochtige en bemoste bodem.

Mossy Forest Cameron Highlands 1 Mossy Forest Cameron Highlands 2 Mossy Forest Cameron Highlands 3 Mossy Forest Cameron Highlands 4

Vlindertuin

De laatste stop van de tour is een bezoek aan de vlindertuin. Als je nog niet eerder een vlindertuin hebt gezien is het best leuk, maar op zich stelt het niet zo heel veel voor. Je hebt er wel een mooie verzameling insecten die in de regio voorkomen. In de buurt heb je nog een leuke lokale markt waar je vers fruit kunt kopen.

Vlindertuin Cameron Highlands 1 Vlindertuin Cameron Highlands 2  

Typisch Engelse scones

Een ander 'hoogtepunt' van Cameron Highlands zijn de verse Engelse scones. Scones zijn een soort gebakjes die je met wat verse room en jam eet. De beste plek voor verse scones is bij het hotel The Old Smokehouse. Hier kun je niet alleen erg lekkere scones krijgen, de sfeer is er vooral erg gezellig. Voor RM25 heb je een theeset met 1 kop thee en 2 scones (met natuurlijk room en jam). Het hotel heeft verder ook een prima diner menu (hoewel het wat aan de prijzige kant is). Bij Bala's Holiday Chalet iets verderop verkopen ze ook altijd lekkere scones.

Scones  

Schitterende uitzichtpunten

Rondom de Cameron Highlands heb je diverse 'viewpoints'; uitkijkpunten met fantastisch uitzicht over de omgeving. Een aantal ervan zijn zelfs lopend bereikbaar. Als je een huurauto hebt kun je makkelijk allemaal bezoeken. In het centrum van Tanah Rata kun je een taxi huren voor RM25 per uur. Dit is ook een manier om op eigen houtje (met chauffeur die de omgeving kent) Cameron Highlands te verkennen. Als het om korte stukjes gaat vanaf je accommodatie kun je verder ook altijd aan de hoteleigenaar vragen of ze je ergens naartoe kunnen rijden (al dan niet tegen kleine betaling). Er zijn rond Tanah Rata ook een aantal wandelroutes, hoewel ze niet allemaal even goed zijn bijgehouden (en wat daarom verwarrend kan zijn omdat het niet altijd een goed zichtbaar pad is waarover je loopt). Neem vooraf altijd een kaart mee als je gaat wandelen, er zijn gratis kaarten beschikbaar waar de diverse wandelroutes op te zien zijn. Neem ook genoeg water mee en laat altijd aan de hoteleigenaar/receptie weten dat je gaat wandelen. Verder kun je het beste vroeg in de ochtend gaan wandelen en zeker niet/nooit aan het einde van de middag (het is rond 19.15 donker, en daar betekent het direct aardedonker).

Uitzicht Cameron Highlands 1 Uitzicht Cameron Highlands 2  

Diverse mooie wandelroutes

Er zijn diverse wandelpaden in Cameron Highlands. Wandelroute nummer 10 is de leukste en duurt zo'n 3 tot 4 uur. Vanaf de top van Mt. Jasar heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Een andere leuke wandelroute is nummer 5. Deze wandeling brengt je naar de mooie Parit waterval. Laat altijd bij je guesthouse of hotel weten dat je gaat wandelen. Start de wandeling vroeg in de morgen, en hou er rekening mee dat het in Maleisie altijd rond 19.00 donker wordt. Neem genoeg water mee (en eventueel een poncho of regenjas). Koop bij je guesthouse of in het centrum van Tanah Rata een kaart van de regio. Zorg ervoor dat je goede wandelschoenen draagt, vooral bij minder goed weer. Een windjas of dunne sweater kan ook geen kwaad om mee te brengen, het kan er soms flink afkoelen.

 

Tanah Rata

Tanah Rata is het toeristische centrum van Cameron Highlands. Het is een klein dorp met een hoofdstraat met daaraan een aantal winkeltjes en eetgelegenheden. Je hebt er een paar banken waar je kunt pinnen. Ook heb je er een benzinestation, een ziekenhuis, een busstation en een taxistandplaats. Er zijn een paar kleine winkeltjes, en geen grote supermarkten. Rondom het dorp ligt alle accommodatie, de wat meer luxe resorts liggen wat verder van het dorp af. Een tweede dorp binnen Cameron Highlands is Brinchang. Dit is minder toeristisch, en ook wat drukker. Ook hier heb je diverse winkeltjes, en flink wat lokale restaurantjes.

Tanah Rata Cameron Highlands 1

Wanneer je in basic accommatie verblijft is het ontbijt meestal ook vrij basic. Dat vonden wij een kleine tegenvaller omdat je in de Cameron Highlands toch vaak actief bezig bent en dit werkt allemaal net wat prettiger na een goed ontbijt. Het dorpje Tanah Rata heeft weinig eetgelegenheden; en alles behalve de Starbucks is 's morgens vroeg nog gesloten. De Starbucks in Maleisie heeft geen ontbijt- of lunchkaart. Wel verkopen ze er wat snacks (zoals muffins) wat op zich ook wel redelijk door kan gaan als ontbijt. Verblijf je in wat meer luxe accommodatie dan zit het altijd wel goed met het ontbijt.

Tanah Rata Cameron Highlands 2 Tanah Rata Cameron Highlands 3  

Vervoer naar Cameron Highlands

Vanaf Kuala Lumpur en Penang rijden er dagelijks bussen naar de Cameron Highlands. De locatie is echter ook leuk om per gehuurde auto aan te doen (bv via Rentalcars.com; je kunt het dan makkelijk combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld Penang, Langkawi of Pangkor, of je rijdt door richting Kota Bharu voor een bezoek aan het bounty eiland Perhentian. We zouden zelf geen taxi vanaf KL nemen, de prijs hiervan is te hoog. De Cameron Highlands zijn ook goed te bereiken vanaf het eiland Penang. Je kunt op Penang een auto huren, en hiermee naar de hooglandvlakte rijden. Ook rijden er vanaf Penang bussen naar de highlands.

Minubusje Cameron Secrets

Cameron Highlands is goed vanaf Kuala Lumpur bereikbaar. Je bent ongeveer 4,5 uur onderweg vanaf de hoofdstad, en zo'n 3,5 uur vanaf Penang. Het eerste deel van de route gaat over platte meerbaanse snelwegen. Het laatste deel duurt het langst en gaat door een bergachtig gebied met veel scherpe bochten. De snelste manier om Cameron Highlands te bereiken is door de afslag bij Simpang Pulai (afslag 137) te nemen. De alternatieve route via Tapah lijkt sneller, maar duurt langer vanwege de enorme hoeveelheid bochten.

 

Accommodatie in Cameron Highlands

Je kunt makkelijk vooraf in Nederland hotels in Cameron Highlands boeken, dit kan echter ook in pakketvorm in Kuala Lumpur of op Penang. Enkele bekende hotels in Cameron Highlands zijn:

Populaire guesthouses in Cameron Highlands zijn Gerards Place, Fathers Guesthouse en 8Mentigi.

Gerards Place Cameron Highlands

Voor een paar tientjes per kamer per nacht kun je al overnachten in Cameron Highlands. Vaak vragen mensen ons of 1 nachtje Cameron Highlands al voldoende is. Op zich kun je voldoende in de omgeving ondernemen om het er 2 of 3 nachten vol te houden. Huur je echter een auto, dan kun je met 1 overnachting ook wel voldoende bekijken. In een aantal gevallen verwerken de diverse reisorganisaties een bezoek aan Cameron Highlands binnen een rondreis door Maleisie. Bij andere reisorganisaties kun je de Cameron Highlands als los reisonderdeel vanuit Nederland boeken. Reisorganisaties Riksja Maleisiƫ en Van Verre bieden bijvoorbeeld losse bouwstenen naar Cameron Highlands aan. Je kunt er natuurlijk ook altijd op de bonnefooi naartoe reizen.

 

Mooie stopover bestemming op het schiereiland

Een bezoek aan Cameron Highlands is goed te combineren met een bezoek aan één van de eilanden aan de westzijde Langkawi, Penang of Pangkor of aan de oostzijde; Perhentian of Redang. Met een huurauto kun je ook vanaf de Cameron Highlands het noorden van het schiereiland doorkruisen, je komt dan uit bij Kota Bharu (voor bv. de boot naar Perhentian of Redang). Er zijn enkele kleine vervoerders die samen een route zijn gestart tussen enkele populaire attracties op het schiereiland. Zo biedt de lokale reisorganisatie Cameron Secrets vervoer aan naar Kuala Besut (voor de boot naar Perhentian) en Taman Negara. Watercolours op Perhentian vervoert tussen Kuala Besut en Cameron Highlands/Taman Negara. Han Travel vervoert vanaf Taman Negara naar Cameron Highlands/Kuala Besut (en naar Kuala Lumpur, opstappen bij Swiss Inn in Chinatown). Prijzen liggen rond de RM70/RM80 per enkele reis in een moderne minivan. De vervoerders rijden je overigens niet helemaal naar de eindbestemming; alledrie nemen ze 'hun' deel van het traject voor hun rekening. Je stapt altijd over bij het centraal gelegen stadje Gua Musang.

 

Tips Cameron Highlands

 • Goedkoop Indiaas eten doe je bij Kumar in het centrum van Tanah Rata.
 • In het weekend is er een avondmarkt in het centrum van Tanah Rata. Je kunt hier producten kopen, waaronder heerlijke lokale snacks.
 • Naast het busstation in Tanah Rata heb je de taxistandplaats. Hier kun je voor RM25 per uur een taxi huren om jezelf rond te laten rijden. Een tour kost echter RM50 per persoon en is vele malen leuker.
 • Niet alle guesthouses hebben een goed ontbijt. In het centrum van Tanah Rata heb je een Starbucks met een paar lekkere snacks die prima als ontbijt kunnen dienen. De Starbucks in Cameron Highlands is dagelijks vanaf 8.00 geopend.
 • Tours gaan altijd per 4x4. Als je een privétour wilt, dan moet je een complete 4x4 huren (8 personen). Bij de standaard tour betaal je een vast bedrag per persoon. De tour gaat altijd door.
 • De Orang Asli tours vinden onregelmatig plaats. Soms worden de tours tijdelijk geschrapt om de lokale stammen niet teveel te belasten. Ga vooraf na of er een tour naar een van de dorpen gaat.
 • Sultan Ahmad Shah Golf Club is de enige publieke 18-hole golfbaan in Cameron Highlands, de baan ligt tussen Tanah Rata en Brinchang.
 • Je kunt een Rafflesia tour doen in Cameron Highlands. Ga vooraf na of de Rafflesia in bloei is.
 • Cameron Highlands is bekend vanwege de aardbeien. Bij een van de tours ga je zelf aardbeien plukken bij een van de aardbeienplantages. Zo'n tour is echter niet echt nodig, want er zijn zat plekken waar je aardbeien kunt kopen (zoals langs de weg bij de kleine kraampjes).
 

Kaart Cameron Highlands

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij ANWB Vakantie, Puur Azië, Original Asia, PANGEA Travel, 333travel, Riksja Maleisië of Van Verre. Bekijk het totale reisaanbod. Regel makkelijk zelf een reis naar Maleisie. Reserveer je huurauto bij Rentalcars.com of Economy Car Rentals. Hotelovernachtingen boek je bij Booking, Agoda en vliegtickets via Vliegtickets.nl, KLM, Momondo of Skyscanner. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia. Bekijk diverse reisschema's op ons forum of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.