Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisie. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Bako nationaal park

Met Riksja Maleisië naar Bako nationaal parkBako nationaal park is de oudste en één van de kleinste nationale parken in Sarawak. Het park ligt op ongeveer 37 km van de stad Kuching; wat het één van de makkelijkste parken maakt om te bereiken.

Een van de hoogtepunten van het park zijn de neusapen (proboscis). Elke avond begeven ze zich naar de rivieroever om voedsel te verzamelen en zich voor te bereiden voor de nacht (ze slapen meestal hoog in de bomen langs de rivieroevers).

Kampung Bako Gids Wild zwijn

Een ander uniek kenmerk van Bako NP zijn de zeven complete eco-systemen die gevonden kunnen worden in het park; strand vegetatie, klif vegetatie, heidebos, mangrovebos, gemengd dipterocarpbos (laaglandbos), weiland vegetatie en veenmoerasbossen.

Prachtig uitzicht Sarawak National Parks bord Eetruimte

De weg naar het park is al een hele ervaring; de enige manier om het hoofdkwartier van het park te bereiken is met een boot over de schilderachtige Santubong Rivier (het laatste stuk door de Zuid-Chinese Zee). Je kunt soms zelfs zoutwater krokodillen zien aangezien deze in de rivieren en mangroven leven.

Receptie HQ Informatiebord met looproutes

Op deze pagina:

 

Activiteiten

Korte wandelingen en langere jungletreks staan centraal in het nationale park. Er zijn in totaal 16 duidelijk aangegeven wandelpaden in Bako nationaal park; ze verschillen van afstand en moeilijkheid. De meeste paden heb je in niet meer dan 3,5 uur gedaan, al nemen drie paden meer tijd in beslag; Bukit Gondol (4,5 uur), Telok Limau (7 uur) en Telok Kruik (7,5 uur). De meeste paden gaan langs prachtige watervallen en stranden. Enkele van de paden eindigen op geïsoleerde stranden; in die gevallen zou je kunnen overwegen om van tevoren te regelen dat een boot je op een bepaalde tijd komt oppikken. Als je de langere paden wilt nemen, dan zou je het beste kunnen overnachten in één van de lodges binnen het nationale park. Bekijk een overzicht met de verschillende wandelroutes op de officiële website van Bako NP.

Bezoek de onontdekte plekken van Maleisië met PANGEA Travel

Bezoek de onontdekte plekken met PANGEA Travel

Je wilt naar Maleisië, maar hoe kies je een reisprogramma dat bij jou past? Zo’n groot en divers land krijg je nooit allemaal in een reis. Keuzes maken is onvermijdelijk. De specialisten van PANGEA Travel hebben alle uithoeken van Maleisië bezocht en hebben al vele tevreden reizigers met dit prachtige land kennis laten maken. Zij kennen de bijzondere en relatief onontdekte plekken van zowel West-Maleisië als Maleisisch Borneo en geven advies voor een programma op maat. In voor avontuur? Wat dacht je van het Bako National Park, kom oog in oog met een neusaap of varaan. Op zoek naar rust? Ontspan op de ongerepte stranden van Lankawi. Lees hier meer...

Heremietkreeft Pad naar park HQ

Beschikbare accommodatie gaat van erg eenvoudig (RM20 per nacht voor een bed in een slaapzaal) tot een privé-chalet voor twee personen (RM157); allemaal zonder airconditioning. Tijdens een meerdaagse trek kun je op verschillende campsites overnachten. Soms zijn de langere afstanden tijdelijk gesloten voor bezoekers om ervoor te zorgen dat het gebied kan herstellen en daarbij goed onderhouden kan worden.

Mangroves Proboscis vrouwtje

De beste stranden vind je bij Pulau Lakei; een klein eiland ten noorden van Bako nationaal park. Je kunt bij Park HQ een bootje huren om dit eiland te bezoeken.

Proboscis mannetje Long tail macaque  

Wildlife in Bako NP

Eén van de hoofdredenen van een bezoek is voor velen de kans om de ernstig bedreigde proboscis (neusaap) van dichtbij te zien. De aapsoort komt veelvuldig voor in het nationale park, en vaak zie je een hele familie in de toppen van de bomen zitten. Om ze te spotten hoef je niet eens ver te wandelen, want er wonen een aantal families in de directe omgeving van Park HQ. Er zijn verder een paar korte wandelroutes waarbij je ook een grote kans hebt ze te spotten.

Krabbetjes Wagner's Pit Viper

Je hebt nog diverse andere aapsoorten in het natuurpark. De Silvered-leaf aap is een mooie soort, die je vaak langs de kust in de mangroves tegenkomt. Ook hier zie je vaak weer hele families inclusief diverse kleintjes. Ook heb je veel 'standaard' long-tail makaken. Die worden over het algemeen als wat minder schattig ervaren, omdat ze soms nogal agressief kunnen zijn naar toeristen. Houd bij een ontmoeting met de long-tail makaken altijd je spullen in de gaten; ze staan erom bekend er in een handomdraai met je spullen vandoor te gaan.

Giftige spin Jungletrek Bako NP

Binnen Bako NP heb je verder tientallen slangensoorten waar van de meeste niet giftig zijn, diverse spinnensoorten, veel soorten kikkers en padden, en ook families met wilde zwijnen (bearded pigs). Wij hadden het geluk er zelfs een familie met otters te spotten. Overigens is de Wagler's pit viper de enige giftige slang die in het gebied voorkomt. De gidsen weten meestal wel waar de kans op het spotten van deze slangensoort het grootst is. Wij hadden het geluk er uiteindelijk twee te zien.

Rotsformatie Verlaten strand Zeevruchten  

Overnachten in Bako NP

Bij het hoofdkantoor (Park HQ) bij de ingang van het natuurpark kun je overnachten. Hier heb je een aantal kamers die je vooraf kunt reserveren. Reserveren is belangrijk, want soms zijn er hele scholen of bedrijven die alle accommodatie bezetten. Een groot voordeel bij een overnachting is dat je een veel grotere kans hebt om diersoorten te spotten. Aangezien de wilde dieren 's avonds of 's nachts het meest actief zijn, kun je een nachtrondleiding boeken met gids bij het hoofdkantoor.

Accommodatie park HQ

Als je een overnachting wilt reserveren bij Bako nationaal park moet je het volgende nummer bellen: 006082248088. Ze zullen je vragen wat voor soort accommodatie je wilt reserveren. Het totale bedrag wordt je medegedeeld; maar je betaalt pas na aankomst in Kuching bij het Bezoekers informatiecentrum (gelegen in het Old Courthouse Complex, tegenover de Kuching Waterfront). Je kunt ook online boeken bij het eBooking System van Sarawak National Parks.

Informatiebord met kaart Bako NP  

Checklist

 • EHBO reistas met persoonlijke medicijnen
 • Statief voor je camera (om foto's te maken bij weinig licht)
 • Zonnebrandcrème
 • Muggenspray
 • Stevige wandelschoenen
 • Regenjas, poncho of paraplu
 • Hersluitbare plastic zakken om je reservekleding droog te houden
 • Handdoek (in een plastic tas)
 • Fles water

Als je van plan bent te overnachten in Bako nationaal park, zorg er dan voor dat je een zaklantaarn of hoofdlamp meeneemt, een muggennet, een laken of slaapzak (al is dit niet nodig) en een draagbaar kooktoestel.

 

Beste periode voor een bezoek

De beste tijd om Bako nationaal park te bezoeken is tussen maart en oktober. Door het regenseizoen bij de Zuid-Chinese Zee kun je van november tot februari te maken krijgen met meer regen en een ruwe zee.

 

Accommodatie

Naast de mogelijkheid om in het park zelf te overnachten, bezoeken veel reizigers het park in één dag waarbij ze 's avonds in de dichtbij gelegen stad Kuching overnachten. Hieronder volgt een overzicht met populaire accommodatie in Kuching (bekijk alle accommodatie in Kuching hier):

 

Attracties in de omgeving

Bako ligt dichtbij de grote stad Kuching. Hier kun je makkelijk een paar dagen verblijven; er is genoeg te doen in de directe omgeving. Enkele leuke attracties rond Kuching zijn: Sarawak Cultural Village, Annah Rais Hotsprings, duiken bij Talang-Talang eiland, Irrawaddy dolfijnen spotten bij de Santubong riviermonding, Kuching Wetlands nationaal park, Bario & Kelabit hooglanden, Matang wildlife centrum, Semenggoh orang-oetan rehabilitatiecentrum, Gunung Gading nationaal park en Kubah nationaal park. Een cultureel hoogtepunt in de regio is een bezoek aan de Batang Ai Iban longhouses.

Ontmoet de orang oetan met FOX!

Ontmoet de orang oetan met FOX!

Een hoogtepunt op Borneo is een ontmoeting met de orang oetans. Je vindt ze in Semenggoh bij Kuching of in Sepilok bij Sandakan. Een leuk weetje: orang oetans maken elke dag een nieuw nest om te slapen. Ze zoeken verschillende soorten takken voor stevigheid, veerkracht en looftakken voor de zachtheid. Het nest is in het midden buigzamer dan aan de randen, wat het extra comfortabel en veilig maakt. Het is een bijzondere ervaring deze prachtige dieren in levende lijve te ontmoeten. Iets om nooit te vergeten! Lees hier meer...

 

Hoe kom je er?

Bako nationaal park ligt 37 km ten noorden van de stad Kuching; de grootste stad in de deelstaat Sarawak. Er gaan vele dagelijkse vluchten van talrijke steden binnen (en buiten) Maleisie naar Kuching. Van Kuching reis je makkelijk naar Bako nationaal park. De trip naar het park bestaat uit twee delen. Eerst reis je naar Bako village; daarvandaan neem je de boot naar het park hoofdkwartier.

Er zijn drie mogelijkheden om van Kuching naar Bako village te reizen; een privé taxi, openbare bussen of een minibus. De taxi is veruit de makkelijkste en snelste manier, maar ook de duurste om naar Bako nationaal park te reizen (zorg ervoor dat je een taxicoupon koopt bij de taxistand op Kuching vliegveld; RM35 enkele reis). De openbare bus is de goedkoopste manier; maar je doet er het langst over om Bako village te bereiken (RM3 enkele reis; Petra Jaya Transport bus nr.6). Nog een optie is om een minibus te delen; sneller dan de openbare bus en slechts een klein beetje duurder. Bij Bako village betaal je de entree voor het nationale park van RM10. Daarna ga je naar de toonbank van het Nationaal park voor je bootkaartje; RM47 per boot enkele reis, maximaal vijf passagiers per boot.

De trip van de steiger naar Bako nationaal park hoofdkwartier duurt ongeveer 30 minuten. Let erop dat er niet wordt uitgevaren bij eb. De boot kan dan namelijk niet bij het Park HQ komen vanwege de ondiepe zee. Ga indien mogelijk vooraf na (door bv even met het nationale park te bellen) wat de getijden zijn. Je weet dan wanneer je uiterlijk bij Bako Village moet zijn om de boot naar Park HQ te kunnen nemen.

 

Contactgegevens

Boek je reis direct in Maleisie met Local Hero Travel

Boek je reis direct in Maleisie met Local Hero Travel

Boek je reis direct bij onze reisexpert in Maleisisch Borneo: Mike is jouw "Local Hero" ter plaatse. Hij organiseert jouw individuele reis, zonder tussenschakels.

Híer alles regelen mét Nederlandse garanties, dáár een reis op maat met up-to-date kennis. Want echt het kan: een reis "the local way" die je nooit meer zult vergeten. Lees hier meer...

 

Kaart

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij FOX, verre reizen van ANWB, Puur Azië, Original Asia, PANGEA Travel, 333travel, Riksja Maleisië of Van Verre. Bekijk het totale reisaanbod. Regel makkelijk zelf een reis naar Maleisie. Reserveer je huurauto bij Rentalcars.com of Economy Car Rentals. Hotelovernachtingen boek je bij Booking, Agoda en vliegtickets via Vliegtickets.nl, KLM, Momondo of Skyscanner. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia. Bekijk diverse reisschema's op ons forum of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.