Overwinteren in Maleisië

Wie droomt er niet van om de Nederlandse winter lekker te ontvluchten en om de donkere dagen in een warmer klimaat door te brengen. Al jaren reizen – vooral de wat oudere reizigers – tussen november en maart naar warme oorden om de koude, natte dagen te vermijden. Hoe fijn is het niet om lekker lang in een land als Spanje, Zuid-Frankrijk of Italië te verblijven. Qua kosten is het soms even puzzelen, maar omdat het vaak om de wat goedkopere maanden gaat valt het meestal reuze mee.

Verre bestemmingen zijn in trek

Overwinteren in Maleisië

Steeds vaker reist men langer en verder en afgelopen jaren zijn bestemmingen als Bali (op Indonesië), Thailand en ook Maleisië erg in trek om de Nederlandse winters gewoon even in zijn geheel over te slaan. Vooral Maleisië stijgt al jaren enorm in populariteit. Het land kent een heerlijk klimaat met dagelijks mooi weer en aangename temperaturen.

Dé ideale bestemming

Kraakhelder zeewater in Maleisië

In Maleisië is het heerlijk weer als het bij ons in Nederland winter is. Het is er overdag nooit koeler dan 25° C en dat is een stuk lekkerder dan wat we in Nederland gewend zijn. ’s Nachts koelt het ietwat af maar toch blijven de nachten zwoel. Doordat je overal wel een airco hebt, is een goede nachtrust altijd wel verzekerd. Maleisië kent een droog en een nat seizoen. Tijdens onze wintermaanden heb je aan de westzijde van het schiereiland het beste seizoen tussen november en maart. Hier liggen de meest populaire bestemmingen om te overwinteren en dit is dan ook de ideale periode om er voor een langere periode te zijn.

De luchtvochtigheid en temperatuur zijn dan perfect, in Kuala Lumpur zijn dit over het algemeen de koelste maanden van het jaar. Ook bestemmingen als Penang, Langkawi, Pangkor en Malacca zijn dan de ideale bestemmingen als je wilt overwinteren in Maleisië.

10 redenen waarom men in Maleisië overwintert

Lekker drankje op het strand

Er zijn behalve het fijne, warme klimaat nog meer praktische redenen waarom veel overwinteraars voor Maleisië kiezen. Hieronder volgt een opsomming met de belangrijkste redenen:

  1. Vliegtickets zijn (altijd) goed betaalbaar. Boek je ruim vooraf dan vlieg je er vaak al met een gerenommeerde airline voor zo’n €750 naartoe. Wel zijn tickets met een lange geldigheid vaak wat duurder, maar ook dit valt mee als je er op tijd bij bent.
  2. Accommodatie is goedkoop en vooral luxe plekjes boek je er vaak voor bijzonder lage prijzen. Zo heeft Kuala Lumpur één van de laagste gemiddelde hotelprijzen ter wereld. Je huurt er verder makkelijk wat voor een langere periode. Hotels geven flinke korting bij ‘long-stay’, maar ook luxe condo’s (appartementen) met fitness en zwembad huur je al voor een paar honderd euro per maand.
  3. Maleisië is bijzonder veelzijdig. Het land heeft tropische (bounty) eilanden, diepe jungles, geweldige duik- en snorkelcondities, bruisende steden, hooglanden, bergen, authentieke dorpjes en misschien het belangrijkst voor velen: absoluut verrukkelijk eten!
  4. Eten is waar het allemaal om draait. Overal heb je heerlijk eten. Van authentieke gerechten langs de straat, tot luxe restaurants in winkelcentra en hotels. Je hebt zo enorm veel keuze, dat je er makkelijk drie maanden kunt overwinteren zonder ook maar één keer op dezelfde plek te eten.
  5. Vervoer is er goed geregeld. Zelf rijden in een huurauto stelt er niks voor, behalve dat het links rijden voor sommigen even wennen is. Met eigen vervoer reis je makkelijk het hele schiereiland rond, waardoor tripjes naar jungles, hooglanden, prachtige dorpjes en zelfs eilanden makkelijk zelf te regelen zijn. Binnen grote steden als Kuala Lumpur werkt alles verder makkelijk met Grab (vergelijkbaar met Uber) of met het openbaar vervoer zoals een zeer efficiënt metronetwerk.
  6. Het land is stabiel en veilig, met gezondheidszorg van hoge kwaliteit. Mocht er tijdens je verblijf wat zijn dan heb je overal moderne ziekenhuizen waar je prima zorg mag verwachten. Je Nederlandse zorgverzekering (en reisverzekering) dekt al deze kosten.
  7. Het is er allemaal spotgoedkoop. Kosten van levensonderhoud liggen er laag. Een telefoonabonnement met 4G kost nagenoeg niks. Reiskosten zijn goedkoop. Eten en drinken kost een fractie vergeleken de kosten in Nederland (of populaire Europese bestemmingen waar veel mensen overwinteren).
  8. Voor oudere reizigers is het prettig dat het verblijf in de basis van alle gemakken voorzien is. De kwaliteit van leven is er erg hoog. Verder zijn verwennerijtjes als welness en fine dining er zeer goed betaalbaar.
  9. Maleisië is een zeer populaire bestemming onder medische toeristen. Het is vanwege de hoge kwaliteit van de gezondheidszorg de ideale plek om veilig en betaalbaar een behandeling te ondergaan om vervolgens in alle rust in een geweldige omgeving te revalideren.
  10. Het land is het hele jaar door te bezoeken. In tegenstelling tot de soms saaiheid van het laagseizoen in populaire Europese landen waar overwinteraars vaak naartoe gaan, is alles in Maleisië het hele jaar door te zien en te bezoeken.

Wat verstaan we onder overwinteren?

Stranden van Langkawi

Als je de term overwinteren in het woordenboek opzoekt, dan vind je: ‘de winter doorbrengen in een warmer klimaat’. Overwinteren in tropische oorden is met name voorbehouden aan de gepensioneerde senioren, de pensionado’s. De winter doorbrengen in een aangenamer klimaat is zowel lichamelijk als psychisch gezonder. Lichamelijke ouderdomsklachten zoals stijve spieren of gewrichtspijn, verdwijnen als sneeuw voor de zon. Verschillende medische studies hebben dit inmiddels aangetoond. Onder invloed van zonlicht en een milder klimaat, neemt de weerstand toe en zit je gewoon lekkerder in je vel.

Kosten en besparen

Een langere periode overwinteren is niet goedkoop, vooral niet als je vaste lasten in Nederland gewoon doorlopen. Hoewel Maleisië een zeer goedkoop land is, moet je altijd rekening houden met grote kostenposten als accommodatie en vliegtickets. Vooral een luxe appartement of mooi hotel kan de maandelijkse kosten flink doen oplopen. Hoe meer je de vaste lasten in Nederland omlaag kunt krijgen, des te meer je overhoudt om ter plekke uit te geven. Denk aan het verhuren van je eigen woning (al dan niet via Airbnb), of aan het stopzetten van bepaalde vaste lasten. Ga ook na of je het grootste deel van je verblijf met vakantiedagen kunt vullen zodat je gewoon doorbetaald wordt. Ook kun je uitzoeken of je misschien ter plekke nog inkomsten kunt genereren. Er is genoeg digitaal werk dat je vanuit Maleisië kunt doen.

Appartement huren in Kuala Lumpur

Het loont verder om na te gaan of je kunt besparen op je maandlasten. Het uitzoeken of je kunt besparen op je verzekeringen is niet het leukste klusje om te doen, maar dit kan wel heel erg lonen. Je autoverzekering, telefonie & internet, je energierekening, zorgverzekering, je hebt er zoveel dat je soms niet meer weet hoeveel je hiervoor betaalt. Door middel van je autoverzekering vergelijken kun je snel zien of je niet bij een andere partij voordeliger uit bent. Een goedkope autoverzekering heb je bijvoorbeeld op deze manier snel geregeld.

Populaire bestemmingen binnen Maleisië

Waar kun je nou het beste overwinteren in het land? De meeste zullen gewoon in de hoofdstad Kuala Lumpur verblijven. Deze stad heeft enorm veel te bieden en hier vind je de hoogste kwaliteit van leven. Het dichtstbijzijnde, mooie strand ligt echter op een paar uur rijden.

Drukke centrum van Kuala Lumpur

Wil je juist ergens aan het strand verblijven dan kun je de twee populaire eilanden Penang en Langkawi overwegen. Penang is wat beter ontwikkeld en heeft net wat meer te bieden. Langkawi is echter tropischer met mooiere stranden en een wat meer laid back sfeertje.

Andere populaire bestemmingen zijn Malacca, Pangkor, Kota Kinabalu en Kuching.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ga vooraf na wat alle vereisten zijn bij een lange reis naar Maleisië. Zoek uit welke vaccinaties er aanbevolen worden en met welke overige kosten je vooraf rekening moet houden.

Een toeristenvisum krijg je automatisch bij aankomst, waarmee je 90 dagen in het land mag verblijven. Wil je langer dan deze periode overwinteren, dan moet je binnen de termijn een keer een weekje naar één van de buurlanden, om vervolgens bij terugkomst een nieuwe stempel van 90 dagen te ontvangen.

Boek niet vanuit Nederland accommodatie voor een langere periode in Maleisië, maar start met een paar overnachtingen direct na aankomst. Dit geeft tijd en ruimte om ter plekke naar woonruimte op zoek te gaan. In het geval van Airbnb kan je prima aan de verhuurder vragen of je even mag komen kijken.

Schroom verder niet al je vragen m.b.t. overwinteren in Maleisië in onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië‘ te stellen!

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *