Nederlandse backpacker terug na ophef over naaktfoto

Dat Mount Kinabalu een heilige berg is waar je respect voor dient te tonen, weet in elk geval de 23-jarige Nederlandse backpacker Dylan. Hij maakte, samen met negen andere toeristen, een naaktfoto op de Maleisische berg maar dat liep anders dan gepland. Nadat de toeristen naakt gespot werden, zijn lokale autoriteiten ingelicht en werd Dylan veroordeeld tot drie dagen cel en een boete van RM5000 (omgerekend zo’n 1200 euro). Onlangs kwam Dylan terug van zijn backpackavontuur en deed hij verslag.

Spijt en ongeloof

foto-op-berg-maleisie-3

In een eerste reactie tegenover RTL Nieuws zegt Dylan dat het maken van de naaktfoto een spontane actie was en dat hij er spijt van heeft. Hij beschrijft de situatie als onwerkelijk en zegt dat de week die volgde op het maken van de beruchte foto de geschiedenisboeken in gaat als de langste week van zijn leven. Sommige Maleisiërs geloven dat het maken van de naaktfoto ervoor gezorgd heeft dat er een paar dagen later een aardbeving plaats vond op Mount Kinabalu. Daaronder ook de vicepremier van de deelstaat Sabah. Volgens hem hebben de toeristen de goden ontstemd en daardoor de aardbeving uitgelokt.

Verkorte celstraf

foto-op-berg-maleisie-1

Uiteindelijk oordeelde de rechter dat een celstraf van drie dagen genoeg was, mits ze de boete direct zouden betalen. Een opluchting voor de Nederlander, want even zag het ernaar uit dat de celstraf drie maanden zou gaan duren. De verlaging komt voornamelijk door de onwetendheid van de toeristen. “Het was een spontane actie. Het had geen voorbedachte rade en het is nooit de bedoeling geweest om mensen te beledigen. Sterker nog: we wisten niet eens dat de berg heilig was. Dat was ons nooit verteld en stond nergens aangegeven.”, aldus Dylan.

foto-op-berg-maleisie-2

Om een soortgelijk voorval te voorkomen, worden reizigers naar Maleisië geadviseerd zich respectvol te gedragen en rekening te houden met de cultuur van het land. Draag buiten de grote steden kleding die in elk geval je schouders en knieën bedekt, of werk met een omwikkeldoek. Kijk voor voorbeelden in deze webshop.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *