Interesse in emigreren verviervoudigd

In de afgelopen drie maanden hebben vier keer zo veel mensen interesse getoond in emigreren als in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek op de website van de Emigratiebeurs. Uit cijfers van het CBS blijkt dat per dag maar liefst 320 Nederlanders emigreren. “Eenderde hiervan wil een eigen bedrijf beginnen in het buitenland, een derde wil in loondienst werken, een kwart gaat stage lopen en de rest heeft andere plannen,” zegt Frans van Houten in de Telegraaf. Volgens de directeur van de Emigratiebeurs zijn in Europa vooral Scandinavië, Frankrijk en Spanje populair. Buiten Europa scoren Australië, Canada en de Nederlandse Antillen hoog. Op de Emigratiebeurs, die op 13 en 14 februari in Expo Houten plaatsvond, konden aspirant-emigranten alvast ideeën opdoen. Ruim 300 organisaties boden er ondersteuning op het gebied van stagelopen, werken, wonen en ondernemen in het buitenland. Daarnaast waren er 30 landen vertegenwoordigd.

Hier nog een document van Emigratiemonitor met emigratiecijfers van 2009: link. Hierin valt te lezen dat in 2009 37% van de bevolking heeft nagedacht over emigratie. Belangrijke conclusie is dat emigratie van anderen leidt tot emigratie. De meest voorkomende reden voor Nederlanders om tot emigreren te besluiten is omdat men voorafgaand op vakantie is geweest in een prettig land. Als belangrijkste reden om te emigreren wordt door veel mensen het wisselvallige klimaat genoemd (22%). Ook het gebrek aan ruimte speelt een rol. 8% van de mensen die emigratie overwegen, doen dat vanwege de kosten van het levensonderhoud, 10% vanwege de bemoeizucht van de Nederlandse overheid. Spanje is het meest populaire emigratie land voor Nederlanders. Buiten Europa is de V.S. het meest populair. In het onderzoek komen geen Aziatische landen voor, maar de rubriek ‘overig’ bevatte wel 23%; daar zitten aardig wat Nederlanders tussen die naar Maleisie zijn verhuisd.

3 reacties op Interesse in emigreren verviervoudigd

 1. Sander
  zaterdag, 20 februari 2010 om 18:50 (8 jaar geleden)

  Ik ben benieuwd wat voor invloed de val van het kabinet gaat hebben op deze cijfers. Ik denk dat er meer mensen zullen gaan emigreren de komende jaren.

  Beantwoorden
 2. Ilya
  maandag, 22 februari 2010 om 17:11 (8 jaar geleden)

  Dat zou mij niks verbazen. Ik betwijfel of een uiteindelijke keuze inderdaad bepaald wordt door politieke ontwikkelingen. Ik zou denken dat andere redenen toch de doorslag moeten geven. Maargoed; als gevolg van politieke veranderingen kan de kwaliteit van leven natuurlijk achteruit gaan, waardoor mensen het elders zullen zoeken. Groet uit Kuala Lumpur 🙂

  Beantwoorden
 3. Sander
  maandag, 5 april 2010 om 13:27 (8 jaar geleden)

  Afgelopen jaar emigreerden er “slechts” 28.000 allochtone Nederlanders, dat is minder dan voorgaande jaren maar zijn er nog steeds ruim 60 per dag! Wij vermoeden dat de babyboom generatie ook veel gaat emigreren, of een vakantiehuis gaat kopen in het buitenland.

  Mocht je het interessant vinden om meer te weten over emigreren of een vakantiehuis kopen in het buitenland zoals Spanje, Frankrijk of Amerika, kijk dan eens op Latravia. Je kunt hier je vragen stellen en stap voor stap wordt het proces beschreven.

  Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *