Geschiedenis van Kuala Lumpur

In de 19e eeuw was het gebied waar Kuala Lumpur nu ligt een belangrijke nederzetting voor het delven van tin. Door het belangrijke werk van kapitein Yap Ah Loy (een belangrijk Chinese machthebber) groeide de nederzetting uit tot een belangrijke stad in Maleisië. Het einde van de 19e eeuw kenmerkte zich door onheil en rampspoed. Ziektes, epidemieën, branden en overstromingen waren aan de orde van de dag. In deze periode startte men dan ook met het bouwen van huizen van steen in plaats van hout. Daarnaast werd gestart met de aanleg van de eerste spoorweg.

In 1887 werd de stad Kuala Lumpur de hoofdstad van de provincie Selangor. Op dat moment droeg de stad al de naam Kuala Lumpur, dat staat voor ‘modderige samenloop’. Dit komt weer voort uit de samenkomst van de twee rivieren de Gombak en de Klang. In die periode waren dit de belangrijke toegangspoorten tot de stad. Deze plek bestaat nog steeds en inmiddels heb je er de populaire River of Life, een leuke en kleurrijke attractie in de avonduren.

Yap Ah Loy bracht orde in chaos

KL groeide pas uit tot (een voor die tijd) moderne stad toen Yap Ah Loy, gesteund door de toenmalige sultan, het in de stad voor het zeggen kreeg. Hij wist rond 1869 in de rol van ‘Kapitan Cina’ door ijzeren tucht orde te scheppen in de chaos. Niet lang daarna kreeg het gebied ook internationale aandacht. Vooral Engeland had veel belangstelling voor de tinproductie aldaar, dit resulteerde uiteindelijk in een sterk toenemende Engelse invloed. Hierdoor nam de invloed van Yap Ah Loy langzaam af totdat hij nauwelijks nog een rol van betekenis speelde in de enorme groei van de stad tegen het einde van de 19e eeuw. Ondanks dat wordt Yap Ah Loy gezien als één van de grondleggers van de stad Kuala Lumpur.

Federated Malay States

Toen in 1896 de Maleise Federatie werd opgericht, werd Kuala Lumpur de hoofdstad van de federatie. De Engelse overheersing bracht de ontwikkeling van het land, maar ook van de stad Kuala Lumpur, in een stroomversnelling. De nieuwe hoofdstad trok vele verschillende bevolkingsgroepen aan en Kuala Lumpur groeide uit tot een smeltkroes van Aziatische culturen. Er ontstonden gebieden binnen de stad, en in elk gebied woonde een bevolkingsgroep bij elkaar. Zo had je in die tijd al een Chinese wijk, een Indiase wijk, een wijk waar vooral de Europeanen (Engelsen) woonden en een wijk waar vooral de local Malay woonden. Tussen 1913 en 1957 kwam de stad onder Brits bestuur.

In rap tempo ontwikkelde Kuala Lumpur zich tot een belangrijke speler in Zuidoost-Azië. Men legde er in die periode een wegennet, spoorwegen en overige infrastructuur aan. Daarnaast schoten de typische koloniale gebouwen als paddenstoelen uit de lucht. Zo werd het iconische Sultan Abdul Sahmad gebouw in 1897 in gebruik genomen, nu nog één van de belangrijke bezienswaardigheden in de stad.

Na-oorlogse periode

Tijdens de 2e wereldoorlog werden de Engelsen tijdelijk door de Japanse bezetter uit het land verdreven. Na de bezetting, die 44 maanden duurde, kwamen de Engelsen terug in de hoop de oude draad weer op te pakken. Direct na deze overheersing begon een periode van communistische invloeden. Nadat de Japanse strijdkrachten waren vertrokken, maar ze hadden echter de grip op de stad en het land verloren, waardoor Maleisië open stond voor nieuwe invloeden. Dit viel precies samen met de opmars van het communisme. Engeland heeft nog tot 1957 getracht het land weer onder volledig bestuur te krijgen. Dit lukte echter niet. Op 31 augustus werd de onafhankelijkheid uitgeroepen op Merdeka Square in Kuala Lumpur. Het woord Merdeka betekent onafhankelijkheid in de Maleise taal. Kuala Lumpur bleef ook hierna de hoofdstad van het land.

Kuala Lumpur na de onafhankelijkheid

In 1957 werd de onafhankelijkheid geëist en uitgeroepen, hiermee gingen de Engelsen akkoord. Kuala Lumpur bleef de hoofdstad van het land, hoewel de stad nog geen eigen bestuur met eigen rechten had. Pas in 1972 werd het een zelfstandige stad met eigen bestuur. Vanaf 1981 ontwikkelde de stad zich in een nog sneller tempo, dit kwam mede door het werk van de toenmalige premier van Maleisië: Dr. Mahathir. Met zijn Vision 2020 maakte hij van Maleisië een modern land, de hoofdstad Kuala Lumpur werd het visitekaartje voor de hele wereld. De in 1996 geopende Petronas Twin Towers werden het symbool van de stad, waarbij het ontwerp duidelijk maakt dat een islamitisch land wel degelijk mee kan in deze moderne tijden.

Metropool van formaat

Momenteel is Kuala Lumpur een moderne metropool. Er is een uitgebreid wegennet, spoorwegnet en een metronetwerk in en rond de stad. Het is ook een stad die binnen de top10 zakencentra en handelssteden van Zuidoost-Azië staat. Met een grote haven – Port Klang – en een enorm vliegveld – KLIA – binnen handbereik speelt Kuala Lumpur ook mee op internationaal niveau. Daarnaast is de stad jaarlijks meerdere malen host van diverse congressen en andere belangrijke evenementen. Momenteel noemt men de stad wel eens ‘hoe Singapore vroeger was’, waarmee men doelt op de enorme modernisering.

Met de bouw van de twee belangrijke randsteden Putrajaya en Cyberjaya heeft Kuala Lumpur een belangrijke stap richting de toekomst gezet. In Putrajaya zetelt de overheid en heb je tal van grote bedrijven. Op internationaal vlak is alle hoop vooral op Cyberjaya gericht, men wil de Aziatische versie van het Amerikaanse ‘Silicon Valley’ worden.

 

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *