Verschil tussen Maleisie en Thailand

Wat is het verschil tussen Thailand en Maleisie precies? Verschillen de landen veel qua natuur en cultuur?

Niet alleen verschillen in cultuur en religie

De natuur en cultuur in Thailand verschilt met die van Maleisie, ondanks dat beide landen naast elkaar liggen. In hoofdlijnen verschillen beide landen voor de toerist niet zo heel veel voor elkaar, in beide landen heb je een schitterende natuur, mooie eilanden, luxe hotels en resorts, een hartelijk volk en heerlijk eten. Maar in werkelijkheid zijn het twee werelden van verschil. In Thailand is men vooral boeddhistisch, in Maleisie hangt men overwegend het islamitische geloof aan. Het leven in Thailand oogt wat uitbundiger terwijl het straatbeeld in Maleisie vaak wat meer ingetogen lijkt.

maleisie-1

Beide landen hebben dezelfde sterke kanten; een prachtige natuur en unieke bezienswaardigheden. Een toerist die ‘back to basic’ wil zal in Maleisie in de eerste instantie wellicht wat teleurgesteld zijn. Ga je echter de jungle van het schiereiland Maleisie in, of naar Borneo, dan maak je al snel kennis met het authentieke Maleisie, dat misschien wel mooier is dan de binnenlanden van Thailand.

Er zijn diverse reisorganisaties die het mogelijk maken om zelf een combinatiereis naar Thailand en Maleisie samen te stellen door middel van het aan elkaar koppelen van losse bouwstenen. Je kunt op zich zaken als vervoer en accommodatie laten regelen door de reisorganisatie, of juist zelf alles regelen. Een bekende reisorganisatie met losse bouwstenen is Van Verre, dat individuele rondreizen en bouwstenen naar beide landen aanbiedt, die je makkelijk aan elkaar kunt koppelen om zo je ultieme droomreis samen te stellen (een combinatie tussen beide landen is ook prima mogelijk).

Verdere verschillen

Overnachten kan in Maleisie net zo betaalbaar als in Thailand, hoewel luxe resorts in de populaire Thaise badplaatsen vaak goedkoper zijn dan vergelijkbare luxe resorts in Maleisie. Een verschil dat we vaak horen en zelf merkten is dat de Thaise bevolking over het algemeen net wat vriendelijker is naar toeristen. In Maleisie worden toeristen meestal niet op een voetstuk geplaatst. Men spreekt daarentegen weer beter Engels in Maleisie dan in Thailand. Feesten en uitgaan kan prima in de grote steden van Maleisie en op de diverse eilanden (hoewel het daar wel ‘rustig uitgaan’ inhoudt). In Thailand kun je op zo’n beetje elke toeristische bestemming feesten in de vele enorme discotheken en kroegen.

In Thailand word je al direct in het hectische diepe gegooid. De aankomst op Bangkok is al een mooi voorbeeld, als je het vergelijkt met de aankomst op KL. Een wereld van verschil, het hectische Bangkok met daarnaast het meer zakelijke Kuala Lumpur. Wat dat betreft is Maleisie beter ontwikkeld en op veel punten moderner. De eilanden aan de westzijde van Maleisie en Thailand verschillen ook flink van elkaar. De Maleisische eilanden zijn wat groter en minder ‘bounty’ (hoewel het op zich wel fantastisch mooie eilanden zijn). De Thaise eilanden aan de Andaman Zee zijn doorgaans kleiner en stralen veel meer het bountysfeertje uit. Hier moet je dan wel weer rekening houden met een moessonperiode die tussen eind mei en eind september loopt (hoewel je er in die maanden meestal wel gewoon terecht kunt).

thailand-1

Voor de rest kent Thailand enorm veel toeristische trekpleisters en uitgaanslocaties, soms vergelijkbaar met de feeststraten zoals je die in Spanje tegenkomt. In Maleisie is dit minder, in ieder geval minder duidelijk aanwezig. Thailand wordt door velen alleen als feestbestemming en als vakantieland voor strandvakanties gezien. Er zijn echter enorm veel mooie dingen in het land te doen en te beleven. Vooral het hoge noorden van het land is prachtig (rond Chiang Mai en Chiang Rai). Hier kun je ook prachtige jungletrekkings doen (hoewel het niet dezelfde jungle is als in Maleisie). Je kunt prima met een gehuurd brommertje de omgeving van bijvoorbeeld Hua Hin verkennen; dit was erg mooi en vergelijkbaar met het verkennen van de eilanden Langkawi en Penang in Maleisie. Hetzelfde geldt voor de populaire plekken als Phuket, Koh Pi Pi, Krabi en Koh Samui.

Ook de keukens verschillen

Beide landen hebben hun eigen keuken, hoewel beide keukens natuurlijk wel overeenkomsten hebben vanwege de kruiden en specerijen die vooral in Zuidoost-Azië gebruikt worden. Maleisie heeft een keuken die eigenlijk bestaat uit 3 verschillende keukens. Elk van deze drie keukens is door een van de drie grote(re) bevolkingsgroepen in Maleisie beïnvloed (Chinees, Maleisisch en Indiaas). De Thaise keuken bevat overeenkomsten met de Maleisische keuken, maar dan met veel Chinese invloeden erin verwerkt. Over het algemeen is Thais voedsel veel pittiger dan de gerechten in Maleisie. Hier geldt nog meer dat je als toerist moet vragen om een ‘not so spicy’ versie van het gerecht. In Maleisie zijn gerechten meestal wel licht pittig, maar niet extreem zoals in Thailand vaak het geval is.

Prijsverschil tussen Thailand en Maleisie

Op basis van onze eigen ervaring ben je in Maleisie niet zo heel veel meer kwijt aan dagelijkse kosten, vergeleken met de dagbesteding in Thailand. Thailand is over de gehele linie net wat goedkoper. De directe vluchten van Amsterdam naar Kuala Lumpur zijn net wat duurder dan een vlucht naar Bangkok. Hotels zijn in Maleisie vaak wat duurder dan in Thailand. Maleisie kent overigens wat meer contrasten. Het ‘westerse’ westen van het schiereiland, en het islamitische oosten van het schiereiland vormen een mooi evenwicht. Daarnaast heb je natuurlijk nog het schitterende Borneo. Een reis naar Maleisie valt overigens prima te combineren met een vakantie naar het buurland Thailand, aangezien je met AirAsia voor een appel en een ei van Kuala Lumpur naar Bangkok, Phuket, Krabi, Chang Mai en diverse andere bestemmingen vliegt.

Thailand staat bekend als backpacker-walhalla met ontelbaar veel goedkope overnachtingsplekken. Je kunt het fantastisch met een laag budget rondreizen, zonder dat je moet inleveren op vakantieplezier. In Maleisie kun je op veel plekken ook prima als backpacker terecht. In de hoofdstad Kuala Lumpur, op Penang en Langkawi, op Perhentian Kecil, in Cameron Highlands en Malakka heb je diverse betaalbare guesthouses en lodges van prima kwaliteit. Maleisie staat misschien niet bekend als backpackers-bestemming, toch kun je ook daar een goede maar mooie vakantie vieren.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *