Koffiecultuur in Maleisie

Maleisie begint steeds meer een heuse koffiecultuur te ontwikkelen. Je hebt in Maleisie diverse zeer goede koffietentjes, met internationaal getrainde barista’s met hart voor hun vak. De meeste koffietentjes vallen onder een van de grote ketens, je ziet de vestigingen dan ook overal door het land. In elke shopping mall heb je wel een of zelfs meerdere koffietentjes; dit geldt ook voor de luchthavens binnen Maleisie.

koffiecultuur-in-maleisie-1

De meest populaire koffiehuizen in Maleisie zijn: Starbucks, Coffee Bean & Tea Leaf, San Francisco, Dôme, Pacific Coffee Company, Gloria Jeans, Austin Chase en Espressamente illy. Hoewel de koffie van de Starbucks, de Coffee Bean en de Dôme prima is, drink je wat ons betreft net wat betere koffie bij een ander koffiehuis; San Francisco Coffee. Helaas heb je dit koffiehuis niet zo vaak binnen de shopping malls, maar vooral onderin de bedrijfspanden. Pacific Coffee Company heeft prima koffie, maar ook weinig vestigingen. Gloria Jeans en Austin Chase vielen alle keren dat we er waren tegen. De keten met de allerbeste koffie in Maleisie is Espressamente illy (o.a. in Pavilion KL, links van de hoofdingang). Helaas heb je hier maar een paar vestigingen van in Maleisie en eigenlijk mogen we het dan ook geen keten noemen.

koffiecultuur-in-maleisie-2

Naast de ketens heb je ook diverse kleinschalige koffietentjes, zoals het fantastische Artisan Roast, R.A.W., LOKL, Espressolab, PlanB en nog veel meer. R.A.W. is populair vanwege hun eigen machine waarmee ze verse bonen roosteren. Zij leveren vaak bonen aan de andere kleine koffietentjes. LOKL ligt in Chinatown en heeft naast prima koffie ook een leuke en vooral lekkere lunchkaart. Espressolab heeft alleen koffie, en is binnen Mid Valley Megamall & The Gardens de beste plek (samen met PlanB) voor een goede bak koffie. PlanB is op zich een (lunch)restaurant, maar ze hebben een leuke kaart met bijzondere koffies. Onze favoriet is Artisan Roast. Naast een fantastische bak koffie, hebben ze er heerlijke snacks. Verder hangt er altijd een zeer relaxt sfeertje. Hun vestiging in TTDI ligt misschien wat te ver weg voor toeristen, maar ze hebben ook een vestiging binnen het winkelcentrum Bangsar Village II.

koffiecultuur-in-maleisie-6

Het leuke aan de vele koffietentjes in Maleisie is dat er altijd een gezellig sfeertje hangt. Je kunt er dan ook prima terecht om even bij te komen na een lange dag vol activiteiten. Heb je bijvoorbeeld lang gelopen door het centrum van Kuala Lumpur, dan is er niks leukers dan even te relaxen bij een Starbucks of Coffee Bean. Ook als je simpelweg van ‘mensen kijken’ houdt, is het leuk om bij een van deze tentjes te zitten. De Espressamente illy vestiging naast de hoofdingang van winkelcentrum Pavilion KL is wat dat betreft een aanrader; als je daar van een koffie geniet ervaar je de metropool Kuala Lumpur op zijn best.

koffiecultuur-in-maleisie-4

De meeste hierboven genoemde koffiehuizen vind je ook buiten Kuala Lumpur. Over het algemeen vind je in elk winkelcentrum in Maleisie wel minimaal een Starbucks en een Coffee Bean & Tea Leaf. De andere koffietentjes kom je minder vaak tegen, of alleen na goed zoeken.

koffiecultuur-in-maleisie-5

koffiecultuur-in-maleisie-3

Beste koffietentjes in het centrum van Kuala Lumpur

Wij zijn zelf liefhebbers van goede koffie en hebben daarom de afgelopen jaren bij alle hierboven genoemde koffietentjes diverse malen koffie gedronken. Als je alleen maar in het centrum van de stad verblijft vallen een aantal opties af. Als je kijkt wat er dan aan keuze overblijft heeft wat ons betreft Espressamente illy de beste koffie, op de voet gevolgd door San Francisco Coffee. Verblijf je dichtbij Suria KLCC (en de Petronas Twin Towers) dan kun je makkelijk lopend naar R.A.W. dat een beetje verborgen binnen een bedrijfspand te vinden is.

koffiecultuur-in-maleisie-7

Ook leuk voor niet-koffiedrinkers

De andere tentjes hebben redelijk goede koffie; niet supergoed maar zeker niet slecht. Starbucks heeft wat ons betreft redelijk goede koffie, en er hangt altijd een gezellige sfeer in een Starbucks koffiehuis. Het nadeel is dat Starbucks geen ontbijt- of lunchkaart heeft. Coffee Bean heeft ook redelijk goede koffie maar hier heb je naast de gezellige sfeer ook een uitgebreid menu met niet-koffie dranken (zoals de heerlijke Ice-Blended Shakes). De ontbijt- en lunchkaart is er ook vrij uitgebreid. Dôme heeft op zich matige koffie maar een goede lunchkaart met lekkere westerse gerechten en daarnaast fantastische shakes en heerlijke desserts.

koffiecultuur-in-maleisie-8

Los van de koffie en ice blended shakes heb je bij alle koffietentjes ook altijd een ruim assortiment met lekkere snacks zoals taartjes, brownies en muffins. De koffietentjes zijn dus meteen ook een perfecte plek om nog even wat te snoepen (of om bijvoorbeeld na het avondeten te zitten voor een koffie en een ‘toetje’).

koffiecultuur-in-maleisie-9

Klantenkaarten

De meeste koffietentjes hebben een spaarkaart. Bij elke bestelling (soms boven een bepaald bedrag) krijg je een stempel op de kaart. Als de kaart vol is, dan kun je een gratis koffie of ice blended shake bestellen. Starbucks en San Francisco Coffee hebben zo’n spaarkaart. De Coffee Bean heeft de ‘Coffee Bean Card’. De pas kost RM25, het saldo op de pas bedraagt na activering direct RM30. Voor elke ringgit die je daarna stort krijg je 15% van het gestorte bedrag erbij opgeteld (top-up minimaal RM20). Buiten dit alles krijg je ook nog eens 10 punten bij elke ringgit die je spendeert. Deze punten kun je ook weer inwisselen voor producten bij het koffiehuis.

koffiecultuur-in-maleisie-10

Gratis wireless internet

Bij bijna elk koffiehuis in Maleisie wordt gratis internet aangeboden. Je moet natuurlijk wel zelf een laptop of smartphone meebrengen. Je kunt makkelijk inloggen op het wireless netwerk van het koffiehuis. Je hebt per vestiging vaak wel een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Deze gegevens kun je opvragen bij de bestelbalie (consumptie is natuurlijk verplicht). Bij sommige vestigingen moet je eerst op de speciale website aanmelden en je kunt dan vervolgens met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord op het wireless netwerk inloggen. Kijk niet vreemd op als bijna elke bezoeker met een laptop aan een tafeltje zit, in Maleisie werken veel mensen gewoon ‘buiten’ de deur onder het genot van een grote bak koffie.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *