Pulau Tioman

Van Verre TiomanAan de zuidoostzijde van het schiereiland Maleisie ligt een eilandengroep van 64 eilanden, waarvan Tioman Island het grootst is (+/- 350km2). Andere bekende eilanden in deze regio zijn: Pulau Seri Bulat, Pulau Sembilang, Pulau Tulai, Chebeh, Pulau Labas en Pulau Renggis. Tioman ligt zo'n 60 kilometer van de kust in de deelstaat Pahang. De wereld heeft al eens eerder kennis mogen maken met het prachtige eiland Tioman. De locatie waar Expeditie Robinson werd opgenomen ligt namelijk binnen deze eilandengroep.

Boot vanaf Mersing

Tioman is een bewoond eiland en heeft dan ook een flink aantal resorts en hotels. Je kunt op 2 manieren naar Tioman Island, over land en zee, of door de lucht. Berjaya Air (van de bekende en luxe hotelketen) brengt je met hun privé vliegtuig voor +/- RM375 (enkele reis) in 60 minuten vanaf Subang airport in Kuala Lumpur naar Tioman, dit is echter wel een prijzige manier om op het eiland te geraken. De tweede mogelijkheid is over de weg. Bussen rijden voor weinig geld, in 5/6 uur van Kuala Lumpur naar het vissersdorpje Mersing, hiervandaan vertrekken de boten naar Tioman of naar één van de andere eilanden binnen deze groep.

Een andere optie is een huurauto. Je huurt al voor RM130 per dag een prima moderne auto met airco; voor RM30 per dag extra heb je er ook een GPS navigatiesysteem bij. Je kunt de auto in Mersing parkeren; zorg wel dat je de auto op een beveiligde parkeerplaats achterlaat. Helaas is er geen drop-off punt in Mersing; waardoor je dus wel door betaalt wanneer je op Tioman verblijft.

Banner Hawkrentacar Maleisie

Maleisieonline TiomanVeel toeristen reizen vanaf Kuala Lumpur (5/6 uur) of Singapore met de bus naar Mersing, deze reis duurt 3,5 uur. Vandaar neem je de boot, die je in ongeveer 1 uur en 20 minuten naar Tioman brengt. De bootmaatschappij is Bluewater Express. Voorheen had je meerdere boten die tussen Mersing en Tioman pendelden; maar sinds een tragisch ongeval is er nog maar één bootmaatschappij (die met een langzame maar veilige boot vaart). Boten varen helaas minder stipt dan je zou willen; dit heeft enerzijds met de aansluitende vervoersopties te maken. Aan de andere kant vaart men ook liever niet uit met een halflege boot; en dus dien je zelf voldoende tijd in te plannen voor de heen- of terugweg. Een enkeltje met de boot kost RM35 (kinderen betalen RM20).

Kaart eiland Pulau Tioman

Kaart eiland Tioman

Resort boeken / Accommodatie op Tioman

Op Tioman vind je diverse mooie resorts. Een aantal resorts zijn ultraluxe; en zo goed als onbetaalbaar zoals het 5-sterren Japamala Resort waar je normaal gesproken voor meer dan € 300,- per nacht verblijft (hoewel Agoda regelmatig enorme acties heeft zodat de prijs soms maar een fractie bedraagt). Andere populaire resorts op Tioman zijn: Berjaya Tioman Resort en Impian Inn. Naast deze grotere resorts heb je nog vele basic accommodatie op het eiland; waar je vaak al vanaf RM50 per nacht kunt verblijven. Op Tripadvisor wordt diverse accommodatie beoordeeld. De top 5 beste beoordeelde accommodatie op Tioman is:

Vissersdorp Mersing

Mersing is een klein vissersdorp; de enige reden waarom iedereen in Maleisie het dorp kent is vanwege de populaire eilandengroep Tioman. Mersing heeft een aantal basic hotelletjes en wat winkels. Het dorp telt iets meer dan 20.000 inwoners. Je kunt er je huurauto (bewaakt) achterlaten. In Mersing draait het naast de visvangst allemaal om de toeristen die op doorreis zijn. Rond de haven is het daarom een drukte vanwege de vele shops waar je van alles en nog wat kunt kopen. Hier koop je onder andere ook de boottickets naar één van de eilanden rond Tioman. Zorg ervoor dat je op tijd aankomt in Mersing; en dat je altijd de laatste boot naar Tioman haalt. Een overnachting in Mersing stelt helaas niet zo heel veel voor.

Wat valt er te doen op Tioman

Duiken Schildpad Tioman

Het binnenland van Tioman bevat jungles en bossen, de rand van het eiland is het dichtst bevolkt. Hier bevinden zich ook alle resorts. Tioman is net als Redang en Perhentian in het Noorden, bekend als een duik- en snorkelparadijs, hier kun je dus ook je PADI halen. Je kunt op diverse plekken prima snorkelen; de snorkeltrips zijn helaas soms wel wat te toeristisch (brood voeren aan vissen is not-done!). Ook andere watersporten worden veel beoefend rond Tioman. De betere stranden zijn: Genting Beach, Tekek Beach en Salang Beach.

Wil je van het ene naar het andere dorp reizen op Tioman? Overweeg dan de eerder genoemde Bluewater Express ferry. De ferry stopt automatisch bij de grotere dorpen om reizigers (en locals) op te pikken. Je kunt op deze wijze voor een schappelijk bedrag het eiland verkennen. Er zijn ook watertaxi's (speedboot service) maar die rekenen schandalige prijzen, namelijk RM50 voor een enkeltje naar een van de andere dorpen op Tioman. Je kunt ook over land met een 4x4; een prijzig manier maar wel een avontuurlijke. Je kunt ook een aantal wandeltochten ondernemen. Tioman heeft diverse paden die over het eiland verspreid liggen; het komt dicht in de buurt van een echte jungletrek en het is zeker de moeite waard als je zin hebt in wat afwisseling.

Beste tijd voor een bezoek aan Tioman

Soms ook slecht weer op Tioman

De beste tijd om het eiland te bezoeken is tussen maart en oktober. De moesson waait er in de overige maanden, het bounty-gevoel is dan vaak als sneeuw voor de zon verdwenen. Omdat er op Tioman een flink aantal locals wonen, kun je wel het hele jaar naar het eiland reizen (hetzij met een beperkte ferry regeling in de moesson maanden). Houd rekening met lokale feestdagen - en de nationale feestdagen in Singapore in het bijzonder - aangezien het dan flink druk kan zijn op de eilanden. Tijdens het Nederlandse hoogseizoen is het overigens ook altijd flink drukker dan buiten het hoogseizoen. Een aantal specialistische tourbureaus in Nederland bieden Tioman aan in hun reispakket; waaronder Maleisie online.

Een georganiseerde reis boek je bij 333TRAVEL, FOX Vakanties of Van Verre. Bekijk het totale reisaanbod. Regel makkelijk zelf een reis naar Maleisie. Boek trips bij Maleisie online, de huurauto bij Rentalcars, hotels bij Agoda en tickets via Cheaptickets. Bekijk diverse reisschema's op ons forum.

Naar boven

Totaal reisaanbod Maleisie
Agoda hotels in Maleisie
Naam:
E-mail:
Afmelden

Kaart Tioman:

Map Tioman Small

Eilanden Maleisië:


Tioman strand

Tioman Eiland Maleisie Strand