Sultan Abdul Samad Building

Het Sultan Abdul Samad gebouw is een populaire toeristische attractie in Kuala Lumpur. Het prachtige gebouw in Moorse stijl, gecomplementeerd met islamitische kenmerken, is in 1897 gebouwd en ontworpen door de Engelsman A.C Norman. Het is vernoemd naar de toenmalige Sultan van Selangor; Abdul Samad. Het gebouw is waarschijnlijk het meest gefotografeerde bouwwerk van Maleisiƫ.
Destijds was het een belangrijk overheidsgebouw van de Engelsen. Momenteel wordt het gebouw gebruikt door het ministerie van informatie, communicatie en cultuur. Voorheen vond je er het hooggerechtshof en het nationale textielmuseum.

sultan-abdul-sahmad-gebouw-kuala-lumpur-1

sultan-abdul-sahmad-gebouw-kuala-lumpur-2

Vooral de 40 meter hoge klokkentoren met de koperen kegel bovenop is mooi om te zien. Bij speciale gelegenheden wordt het gebouw in de avond en nacht extra opgelicht, maar ook de standaard verlichting maakt het gebouw al super in het donker. Jaarlijks wordt op 31 augustus tegenover het Sultan Abdul Samad gebouw de Maleisische onafhankelijkheid gevierd; de festiviteiten duren dan de hele dag en de straat langs het gebouw is dan afgesloten.

sultan-abdul-sahmad-gebouw-kuala-lumpur-3

sultan-abdul-sahmad-gebouw-kuala-lumpur-4

Sultan Abdul Samad ligt langs Merdeka Square aan de weg Jalan Raja. Soms wordt Jalan Raja ook buiten Merdeka Day om afgesloten voor verkeer, meestal vindt er dan een openlucht concert of andere voorstelling op het enorme grasveld plaats (zoals Colors of Malaysia). ’s Avonds komen jongeren vaak tegenover Sultan Abdul Samad gezellig bijeen, om te relaxen op het enorme grasveld.
Tegenover het gebouw zie je de 95 meter hoge vlaggenmast die centraal stond toen Maleisie onafhankelijk werd van de Engelsen. Het prachtige gebouw ligt op een kwartiertje loopafstand van Chinatown. Tussen Chinatown en Sultan Abdul Samad in ligt ook de plek waar de twee rivieren Gombak en Klang bij elkaar komen en waar oorspronkelijk Kuala Lumpur gesticht werd.

sultan-abdul-sahmad-gebouw-kuala-lumpur-5

sultan-abdul-sahmad-gebouw-kuala-lumpur-6

Attracties in de omgeving

Populaire attracties in de directe omgeving van het Sultan Abdul Samad gebouw zijn Merdeka Square, waar het aan ligt. Schuin tegenover het gebouw ligt de Kuala Lumpur City Gallery. Op nog geen 10 minuten lopen heb je de prachtige Central Market, en nog eens 5 minuten verderop ligt Chinatown (Petaling Street) met de gezellige avondmarkt en de prachtige (Chinese en Indiase) tempels.

Adresgegevens

Hoe kom je er?

Het Sultan Abdul Samad gebouw ligt in het centrum van Kuala Lumpur, aan Merdeka Square. De meeste toeristen zullen er lopend naartoe gaan, of vanaf metrostation Masjid Jamek, of vanaf Chinatown/Central Market, waar dichtbij het metrostation Pasar Seni ligt. Vanaf Pasar Seni loop je eerst naar de Central Market. Vanaf de achterzijde loop je door tot aan de hoofdweg en sla je linksaf. Vervolgens is het nog ongeveer 150 meter tot aan Merdeka Square (je ziet het al aan de bouwstijl en typische zandkleurige stenen).

Je kunt ook de taxi nemen vanaf je hotel in de stad. Let erop dat de chauffeur op de meter rijdt. In dat geval kost een ritje naar het prachtige bouwwerk niet meer dan RM10.

De KL-stadstour en de Hop-on, Hop-off doet deze plek ook aan. Je kunt dan uitstappen bij de speciale bushalte, de omgeving verkennen, en een bus later weer opstappen om de tour te vervolgen.

Kaart

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *