Sepang International Circuit

Het Formule-1 circus kwam in 1999 voor eerst naar het Sepang International Circuit (SIC) in Maleisie. Vanaf dat moment was het circuit direct geliefd onder de formule 1 coureurs. Een belangrijk detail van het prachtige circuit is de breedte van de 5,542km lange baan. Met een gemiddelde doorsnede van 16 meter is dit de breedste van alle circuits, waar de Grand Prix wordt gereden. Een breed circuit betekent dat er meer inhaalmogelijkheden zijn, daarnaast draagt het bij aan een grotere veiligheidsfactor. Vooral de goede inhaalmogelijkheden zorgen voor veel spanning en sensatie tijdens de race.

circuit-van-sepang-maleisie-1

circuit-van-sepang-maleisie-2

Het Sepang International Circuit heeft twee enorme hoofdtribunes met plaats voor 30.000 toeschouwers. Naast de formule 1 wordt jaarlijks ook de MotoGP en diverse minder belangrijke raceklassen op Sepang gereden. In totaal biedt het circuit plaats voor 130.000 toeschouwers, hiermee is Sepang International Circuit één van de grootste circuits ter wereld wat bezoekersaantallen betreft. Er is ook een grote, mobiele, niet overdekte tribune, maar ook een grote vlakte, van waar vandaan men meerdere bochten kan bekijken. De clou is, dat alle plaatsen van toeschouwers verhoogd zijn aangelegd en het circuit zodoende in het landschap ligt.

circuit-van-sepang-maleisie-5

Beste plekken op het circuit

De twee meest populaire plekken om de race vandaan te bekijken is de Main Grandstand en de Grandstand (K1). Bij de Main Grandstand heb je diverse soorten tribunes zoals de dure Diamond en goedkopere Opaque. Bij de Diamond tribunes heb je direct zicht op de start/finish, en tevens op de plek waar de winnaar gehuldigd wordt na afloop van de race. Binnen de Main Grandstand ligt de Mall Area, een besloten deel (alleen toegankelijk voor Main Grandstand kaarthouders) met souvenirwinkeltjes en kraampjes waar drankjes en snacks worden verkocht). Het leuke aan de Main Grandstand is dat je als de race eenmaal begonnen is, van de ene naar de andere zijde kunt lopen, waardoor je een schitterend zicht hebt op diverse delen van het circuit. Ook lopen hier tijdens de race diverse bekende internationale sterren rond.

circuit-van-sepang-maleisie-3

circuit-van-sepang-maleisie-4

Accommodatie in de omgeving van Sepang

Er zijn verschillende hotels in de buurt van het circuit; dichtbij Kuala Lumpur International Airport, maar je kunt ook prima in Kuala Lumpur zelf verblijven. Bekijk hieronder een overzicht met hotels waar je zou kunnen overnachten tijdens een raceweekend.
{hotels sepang area}

De temperatuur op en rond het Sepang circuit is meestal één van de hoogste op de F1 kalender. Sepang is een mengeling van trage bochten die optimale grip vereisen, en snelle secties waarbij de rijder maximale stabiliteit nodig heeft. Vooral de bochten 9 en 11 zijn zeer uitdagend, omdat de rijders in de bocht moeten remmen, onderhevig aan een zware laterale acceleratie. Daardoor moet er voorzichtig worden omgesprongen met de set-up en de instellingen van de elektronica. Het asfalt is verder redelijk schurend en samen met de hoge temperaturen zorgt dit voor grote bandenslijtage.

Tickets voor een race

Je kunt tickets voor een race op het internationale circuit van Sepang kopen via de officiele website en bij het kantoortje op KL Sentral.

circuit-van-sepang-maleisie-6

Hoe kom je er?

Met een afstand van slechts 3,5 km naar de luchthaven KLIA ligt het Formule-1 circuit heel gunstig. Naar Kuala Lumpur is de afstand ongeveer 80 km.

Er zijn meerdere manieren om vanaf het centrum van Kuala Lumpur naar het circuit te reizen. De bus is de goedkoopste oplossing, maar je bent hier wel het langst onderweg. Tijdens het raceweekend vertrekken vanaf diverse locaties in het centrum van Kuala Lumpur speciale F1-bussen (SkyBus). Op de website van Sepang vind je meer informatie.

Een alternatief is de taxi. Het voordeel is dat je direct bij je hotel de taxi kunt pakken. Een nadeel is dat er vaak flinke files zijn op het raceweekend, veel locals bezoeken de race met eigen vervoer. Je kunt ook overwegen om eerst de KLIA Ekspres van KL Sentral in het centrum van Kuala Lumpur naar KLIA (de internationale luchthaven van Kuala Lumpur) te nemen. Vanaf KLIA neem je dan een taxi naar het formule 1 circuit. Let erop dat het na de race vaak niet makkelijk is om snel terug naar Kuala Lumpur te reizen. Het beste kun je nog even op het circuit blijven hangen, tot de grootste drukte voorbij is. Er staan ook na de race vaak lange files rond het circuit. Ook hier geldt dat je het beste een taxi naar KLIA kunt nemen, en hier een budget taxi bij de taxi terminal kunt pakken, of maak gebruik van de KLIA Ekspres.

Kaart

1 reactie op Sepang International Circuit

 1. Kim
  woensdag, 2 november 2016 om 04:15 (3 jaar geleden)

  Hallo,
  Even een vraagje! Wij gaan voor onze visa run van 19 t/m 26 november naar KL vanuit Bangkok. We willen graag het circuit zien. Weten jullie of je het circuit ook kan bezoeken als er geen officiele wedstrijden zijn? Maar misschien als er amateurs aan het rijden zijn.. Toevallig ook hoe duur dat dit zal zijn?
  Dankjewel alvast!!
  Kim

  Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *