Penang Bridge

Penang wordt met het vasteland verbonden door de 4e langste brug van zuidoost-Aziƫ; de Penang Bridge (Jambatan Pulau Pinang). De brug loopt van de stad Seberang Prai op het vasteland naar Gelugor (randgebied van Georgetown) op het eiland. Toenmalig premier Tun Dr. Mahathir Mohamad opende in 1985 de 13,5 km lange brug.

penang-bridge-1

penang-bridge-2

Er wordt tol geheven wanneer je er met de auto overheen wilt. Omdat de tolkosten voor sommige locals te duur is, gaan deze liever met de ferry, die ook tussen het eiland en het vasteland vaart. Je betaalt overigens alleen tol bij aankomst, je kunt het eiland weer gratis via de brug verlaten. Rij je met de auto over de brug dan betaal je RM12.

penang-bridge-3

penang-bridge-4

Omdat de dagelijkse stroom van auto’s dat van de brug gebruik maakt jaarlijks toenam totdat bijna de dagelijkse limiet bereikt werd, is de brug in 2009 uitgebreid van 4 naar 6 banen. Gelijktijdig werd besloten een tweede brug te bouwen, die het zuiden van het eiland met het vasteland verbindt. In 2014 werd de 22 kilometer lange Sultan Abdul Halim Muadzam Shah brug in gebruik genomen.

penang-bridge-5

penang-bridge-6

De brug is tevens het decor voor de marathon van Penang. Er wordt dan een hele, halve en kwart marathon gelopen, waarbij men onder andere over de brug loopt. De marathon wordt sinds de opening in 1985 jaarlijks georganiseerd. Tijdens de marathon is de brug overigens tijdelijk gesloten voor verkeer, dit is dan ook het enige moment van het jaar dat de brug tijdelijk gesloten is en dat men niet met de auto tussen het eiland en het vasteland kan rijden.

penang-bridge-7

Kaart

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *