Nationaal monument

Het nationale monument (Tugu Peringatan Negara) is gemaakt in nagedachtenis van de gevallen soldaten ten tijde van de strijd naar onafhankelijkheid in Maleisie. Het vertegenwoordigd de gevallen soldaten ten tijde van de 2e wereldoorlog, toen Japan dit deel van Zuidoost-Azië in handen had. Ook is het een eerbetoon aan de doden die gevallen zijn tijdens de ‘Emergency’ (tussen 1948 en 1960); waarbij een communistische opstand werd neergeslagen.

nationaal-monument-kuala-lumpur-1

nationaal-monument-kuala-lumpur-2

Het monument is één van de grootste bronzen beelden ter wereld, het is 15,5 meter hoog, gebouwd in 1966, en ontworpen door architect Felix de Weldon (heeft ook het bekende Iwo Jima monument ontworpen). Het beeld staat voor de algemene vrijheid in Maleisie, het volkslied (vrijheidslied) wordt hier standaard mee geassocieerd. Het beeld bestaat uit 7 soldaten die de Maleisische vlag dragen. Elk van de strijders staat voor één van de 7 kwaliteiten van leiderschap: leiding, eenheid, sterkte, waakzaamheid, lijden, moed en opoffering.

nationaal-monument-kuala-lumpur-3

nationaal-monument-kuala-lumpur-4

Je zag het monument tot het jaar 2000 terug op briefjes van 1 ringgit. Wanneer je bij de plek aankomt, dan zie de bronzen soldaten in de eerste instantie niet direct in beeld. Je loopt eerst over een mooie brede trap de heuvel op, daarna door het eerste monument dat als laatste rustplaats dient voor de overleden soldaten waar de overblijfselen nooit van gevonden zijn (hier lees je ook beschrijvingen en andere informatie over het monument zelf en over de geschiedenis ervan). Daarna pas sta je voor het bronzen beeld met de gevallen soldaten. Het geheel wordt omringd door mooie fonteinen. Het ziet er allemaal erg mooi uit.

nationaal-monument-kuala-lumpur-5

nationaal-monument-kuala-lumpur-6

nationaal-monument-kuala-lumpur-7

Het National Monument ligt naast de Lake Gardens, aan de westzijde van het centrum van Kuala Lumpur (Jalan Parlimen). De KL-stadstour bezoekt deze plaats, je hebt ruim voldoende tijd om het monument en de omgeving te verkennen. Bezoek het monument op een zonnige dag, het is namelijk een open locatie met weinig plaatsen om te schuilen voor de regen. Neem in ieder geval altijd voor de zekerheid een paraplu mee (die je ook tegen de felle zon kunt gebruiken). Neem ook altijd zonnebrand mee, de zon schijnt er vaak zeer fel. De beste tijd om het monument te bezoeken is vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag. Rond het middaguur (het heetste moment van de dag) is het er meestal veel te warm.

nationaal-monument-kuala-lumpur-8

nationaal-monument-kuala-lumpur-9

nationaal-monument-kuala-lumpur-10

nationaal-monument-kuala-lumpur-11

Plaza Tugu Negara

Plaza Tugu Negara ligt naast het nationale monument. Hier heb je een paar winkeltjes, toiletten en een klein parkje met wat bankjes om op te zitten. Bij de ingang heb je een taxi standplaats; maar wij merkten dat er niet standaard taxi’s staan te wachten.

paza-tugu-negara-kuala-lumpur-1

paza-tugu-negara-kuala-lumpur-2

paza-tugu-negara-kuala-lumpur-3

Openingstijden en toegangsprijs

De attractie is dagelijks geopend tussen 7.00 en 18.00. De entree is gratis.

Hoe kom je er?

De taxi is de makkelijkste manier om er te komen. Probeer vanaf het centrum van de stad een taxi te vinden die op de meter wil rijden. Eenmaal bij het monument kun je de chauffeur vragen of hij op je wilt wachten. De meter blijft dan lopen, maar zal niet zo heel veel kosten, want je hebt de attractie op zich wel binnen een half uurtje tot een uurtje gezien. Een andere manier om er te komen is met de Hop-on, Hop-off bus. Een van de stops ligt tegenover het nationale monument. Opstappen kan o.a. in Bukit Bintang.

Als je het geen probleem vindt om een flink stuk in de hitte te lopen, kun je ook eerst de metro naar metrostation Stesen Keretapi (Old Railway Station) nemen, en vandaar via de nationale moskee over Jalan Lembah naar de ingang van Lake Gardens, het grootste park van Kuala Lumpur, te lopen. De wandeling tot Lake Gardens duurt ongeveer 15 minuten. Het nationale monument ligt aan de noordzijde van het park, je doorkruist het in ongeveer 20/30 minuten. Vanaf de uitgang aan de noordzijde tot het nationale monument is het nog eens 10 minuten lopen.

Kaart

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *