Leven als een Bidayuh in een Annah Rais Longhouse

De Bidayuh is een verzamelnaam voor diverse inheemse volkeren die in de jungles in het zuiden van Sarawak (het het noorden van Kalimantan) wonen. Annah Rais is een Bidayuh Longhouse. Het is één van de oudste Bidayuh longhouses en ligt op ongeveer 60km (1,5 uur rijden) van Kuching.

rais-sarawak-1

Tijdens de tocht er naartoe heb je een fantastisch uitzicht over de prachtige kalksteen-formaties en het schilderachtige landschap dat gekenmerkt wordt door heuvels en boerderijen, bergketens en palmolieplantages. Het is een populaire toeristische bestemming en één van de dichtstbijzijnde en makkelijkst bereikbare longhouses. Het Annah Rais Bidayuh Longhouse heeft een homestay programma, waar veel activiteiten plaatsvinden zodat je de mogelijkheid hebt om te overnachten op een plaats waar de traditionele manieren nog niet zijn aangetast door het moderne leven. Het merendeel van de dorpelingen doet hier aan landbouw -het verbouwen van rijst, cacao en peper- en visserij.

rais-sarawak-2

Het Annah Rais Bidayuh Longhouse is een goed bewaard gebleven longhouse van de tweede grootste etnische groep in Sarawak: de Bidayuh-stam. De Bidayuh zijn ook bekend als Land Dajaks, die ooit koppensnellers waren. Naast het ontdekken van de unieke lokale architectuur van de longhouse zijn er tal van activiteiten die je in dit beroemde dorp kan doen. Je kan bijvoorbeeld genieten van een natuurlijke spa in een nabijgelegen hete bron of ontspannen bij een dichtbij gelegen adembenemend mooie waterval.

rais-sarawak-3

Afgezien van bovenstaande activiteiten kun je hier ook plaatselijke gidsen inhuren voor een jungle trek of om naar een nabijgelegen peper- of rijstplantage te gaan. Als je meer geïnteresseerd bent in de Bidayuh cultuur, blijf dan tot een van de culturele shows wordt uitgevoerd. Gasten worden vermaakt met traditionele dansen en muziek van de Bidayuh (hun muziekinstrumenten zijn gemaakt van bamboe). Gasten kunnen ook deelnemen aan de dans terwijl ze een traditionele outfit dragen. Zodra de show voorbij is krijg je de kans om het muziekinstrument te leren bespelen en deel te nemen aan een jamsessie. Later zal er rijstwijn worden geserveerd voor alle gasten. Echter, houd er rekening mee dat de Bidayuh-dans alléén wordt opgevoerd voor vier of méér personen (vooraf reserveren is dan aanbevolen).

rais-sarawak-4

Met de warme gastvrijheid van de vriendelijke dorpsbewoners en ook de schone en ongerepte omgeving is de Annah Rais Bidayuh Longhouse een paradijs voor avontuurlijke en niet-avontuurlijke reizigers. Deze reiservaring zal je nog lang bijblijven.

Hoe kom je er?

Omdat er geen openbaar vervoer is naar de Annah Rais Longhouse is de enige optie om een taxi te nemen of om de longhouse als onderdeel van een tour door de omgeving te bezoeken. Taxi’s kunnen worden gehuurd worden voor RM90/RM120 per rit (zorg ervoor dat je van tevoren een prijs afspreekt). Je kunt ook vooraf een taxi regelen door te bellen naar het centrum; vraag het nummer bij je hotel of je kunt je hotel vragen om dit voor je te boeken.

Kaart

Tips?

Heb je leuke tips die je met ons wilt delen? Heb je toffe attracties op Sarawak bezocht die hier nog niet genoemd zijn? Deel je tips en andere weetjes met ons door hieronder een reactie achter te laten.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *