Jungletrein in Maleisie

De jungletrein is een trein die van het centrale deel van het schiereiland Maleisie, dwars door jungles en bergketens, naar het uiterste noordoosten van het land rijdt. Je kunt met de trein van Wakaf Bharu bij Kota Bharu, naar Kuala Lipis (dichtbij het populaire natuurpark Taman Negara) reizen (en andersom). In het verleden ging de trein helemaal van Kota Bharu naar Gemas, dichtbij Malakka en redelijk dichtbij Kuala Lumpur, met de mogelijkheid om over te stappen op de trein naar Johor Bahru (Singapore). Dit is overdag echter niet meer mogelijk, de dagtrein gaat alleen nog maar tussen Wakaf Bharu en Kuala Lipis (de nachttrein gaat nog wel door tot Gemas).

jungletrein-maleisie-1

Basic trein voor de optimale ervaring

In tegenstelling tot de luxe Eastern & Oriental Express is de jungletrain zeer basic. Je zit op harde stoelen tussen de locals met hun dozen spullen, eten en soms zelfs levende kippen en andere dieren die ze mee terug naar hun dorp nemen (zonder airco). De lokale bevolking neemt de trein vooral om naar de kampongs te gaan; tientallen jaren geleden was dit zelfs de enige manier om van het westen naar het oosten te reizen aangezien de verharde wegen toen nog ontbraken. De jungletrein stopt dan ook onderweg op veel plaatsen; geen station wordt overgeslagen. Er rijden een paar treinen op het traject, een aantal ervan zijn redelijk moderne treinen, een aantal zijn ouderwets.

jungletrein-maleisie-2

Opstappen bij treinstation Kuala Lipis

Omdat de trein niet langs Kuala Lumpur gaat, moet je opstappen bij één van de stations langs het traject. Wil je dichtbij Kuala Lumpur op de trein stappen, dan moet je eerst via het dorp Jerantut naar Kuala Lipis. Een alternatief is door eerst naar Taman Negara te reizen en na het bezoek daar vervoer naar Kuala Lipis te regelen. De trein vertrekt dagelijks om 5.26 in de vroege ochtend en komt rond 12.30 aan in Wakaf Bharu. Ga altijd vooraf na wat de exacte vertrektijden zijn.

jungletrein-maleisie-3

jungletrein-maleisie-4

Opstappen bij treinstation Wakaf Bharu

Wakaf Bharu ligt ten noordwesten van Kota Bharu. Veel avontuurlijke reizigers willen na het bezoek aan de oostkust van Maleisie de jungletrein terug naar Kuala Lumpur nemen. Sinds KTMB de route heeft aangepast, kun je alleen nog maar tot Kuala Lipis, waardoor het logischer is om na de jungletrein nog een bezoek aan het nationale park Taman Negara te brengen. Er gaat geen bus naar Jerantut, maar je kunt in Kuala Lipis wel tegen betaling een taxi (of prive vervoer van een van de locals) nemen.

Let op: tijdens de laatste check in februari 2017 was de ochtendtrein van 4.30 niet meer op de KTMB website te zien.

Treinen en treintijden

Er zijn 2 treinen die het traject door de jungle afleggen; de één vertrekt om 4.30 in de ochtend vanaf Wakaf Bharu (en komt halverwege de middag aan in Kuala Lipis) en de ander vertrekt om 14.00 vanaf Wakaf Bharu en komt ’s avonds laat in Kuala Lipis aan. Op de officiele KTMB website staan treintijden, maar het probleem met de jungletreinen is dat ze niet altijd op tijd rijden. De tijden die je daar ziet zijn indicatief, maar geven wel een richtlijn (let erop dat nummers en treintijden altijd nog kunnen wijzigen).

jungletrein-maleisie-5

jungletrein-maleisie-6

Na Taman Negara met de jungletrein verder

Je kunt dus vanaf Taman Negara met de jungletrein naar Kota Bharu. Als je vanaf Taman Negara vertrekt en aankomt in Kuala Tembeling, dan kun je daar een taxi nemen naar het treinstation in Kuala Lipis. Meestal loopt de vertrektijd wel uit, de uiteindelijke aankomsttijd hiermee natuurlijk ook. Het stuk tussen Kuala Lipis en Gua Musang wordt over het algemeen gezien als het mooiste deel van het traject.

Nacht- of dagtrein

Het hele traject heeft slechts één spoor en elke keer als er gestopt wordt, komen er verkopers langs met diverse snacks. Tijdens het laatste stuk van de treinreis, vanaf Gua Musang, verandert het landschap. De groene jungle maakt plaatst voor een weidser uitzicht met bergen. Er rijdt een nachttrein op het stuk van Wakaf Bharu naar Gemas, de nachttrein stopt minder vaak dan de de dagtrein. De nachttrein is verder niet zo heel bijzonder; je ziet namelijk niks van alles waar je langs rijdt.

Online tickets bestellen

Veel toeristen beschrijven deze treinreis als ‘adembenemend’; waarbij vooral het traject tussen Kuala Lipis en Gua Musang het mooiste deel van de reis is. Je reist voor een bijzonder lage prijs door half Maleisie. De trein is erg basic en ouderwets, maar dat wordt goedgemaakt door alle prachtige impressies.

Tickets zijn online te bestellen op de website van de nationale spoorwegen van Maleisie (KTMB); maar dit kan ook ter plekke (bijvoorbeeld op KL Sentral, het centraal station van Kuala Lumpur). Het online bestellen van tickets wordt over het algemeen vrij omslachtig gevonden (en soms is de hele functie ineens uitgeschakeld op de website).

Voorbeeld: voor het traject Wakaf Bharu selecteer je Wakaf Bharu binnen de provincie Kelantan, en Kuala Lipis binnen de provincie Pahang.

Er zijn redelijk vaste vertrektijden; dit maakt het wat minder makkelijk om zomaar de trein te nemen. Daarbij zijn de tijden vaak niet de meest praktische (bijvoorbeeld erg vroeg in de ochtend) waardoor je wellicht een overnachtingsplek in de nabije omgeving moet zoeken. Tickets kosten overigens maar rond de RM30 per enkele reis voor het complete traject.

Enkele noemenswaardige stations langs het traject:

 • Wakaf Bharu: Dichtbij Kota Bharu
 • Pasir Mas: Dichtbij Rantau Panjang
 • Dabong: Dichtbij Stong waterval
 • Gua Musang: Centrale stad in het hart van het schiereiland Maleisie
 • Merapoh: Minder bekende ingang naar Taman Negara
 • Batu Sembilan: Dichtbij Kenong National Park
 • Kuala Lipis: Eindpunt jungletrein (dagtrein)

De ultieme backpackgids

De ultieme backpackgids

Robbert is de oprichter van Backpackgids Azië. Zijn uitgebreide kennis van backpacken door Azië is gebaseerd op diverse backpackreizen waarbij hij alle uithoeken van Azië ervaren heeft. Hij biedt nu een 6-delig reisboekenpakket – de ultieme Backpackgids Azië – ter waarde van €110 aan voor een wel heel speciale prijs. Klik hier.

7 reacties op Jungletrein in Maleisie

 1. Nadia
  woensdag, 22 februari 2017 om 16:04 (2 jaar geleden)

  Op de KTMB website gekeken voor de treintijden. Echter zijn alleen de avond/nachttreinen zichtbaar, voor zowel beide richtingen. Kunnen jullie hier meer informatie over geven? Aangezien er hier ook staat dat ze in de ochtend gaan..

  Beantwoorden
  • Ilya
   woensdag, 22 februari 2017 om 16:12 (2 jaar geleden)

   Ik kreeg toevallig een maandje geleden mee dat KTMB flink heeft zitten schuiven en dat de trein alleen nog maar tussen Kota Bharu en Kuala Lipis rijdt….ook de tijden zouden zijn aangepast. Vanaf Kuala Lipis zou je dan eventueel met een taxi naar Tembeling of Taman Negara zelf kunnen reizen….

   Beantwoorden
   • Nadia
    woensdag, 22 februari 2017 om 22:59 (2 jaar geleden)

    Dank voor je reactie! Kunnen wij uit je antwoord opmaken dat het overdag reizen met de jungle trein niet meer mogelijk is van Kota Bharu naar Gemas in april? Wij zouden eigenlijk graag deze reis willen maken in het daglicht.

    Beantwoorden
    • Ilya
     donderdag, 23 februari 2017 om 09:51 (2 jaar geleden)

     Hi,

     Ik heb zover als mogelijk de informatie even bijgewerkt. Het lijkt te kloppen dat je niet meer naar Gemas kunt. Het eindpunt van de dagtrein is Kuala Lipis en daar vandaan is de enige optie een taxi of prive vervoer van een van de locals naar Tembeling (maar ik vermoed dat je de boot naar Taman Negara al niet meer haalt als je de ochtendtrein vanuit Wakaf Bharu neemt) en Jerantut (voor bv de bus naar Kuala Lumpur of naar Taman Negara)….

     KTMB rommelt vaak op dit traject. Het is een beetje vraag en aanbod en de locals nemen steeds vaker de snellere minibusjes of gewone bussen op het traject. Daarbij is vliegen natuurlijk ook spotgoedkoop…die trein is leuk voor toeristen, maar die houden het traject helaas niet rendabel….

     Beantwoorden
 2. Ilya
  donderdag, 23 februari 2017 om 10:04 (2 jaar geleden)

  Wat mij zojuist verder opviel is dat de ochtendtrein van 4.30 niet meer vanaf Wakaf Bharu lijkt te gaan…die hebben ze dus ook (tijdelijk?) gecancelled. Er gaat nog wel een trein om 5.26 vanaf Kuala Lipis naar Wakaf Bharu…

  Beantwoorden
 3. Shiela
  zondag, 30 april 2017 om 11:28 (2 jaar geleden)

  Dag Ilya,
  Allereerst de complimenten voor deze fijne bruikbare site. Wij zouden begin augustus met de nachttrein van Wakaf Bharu naar Gemas willen reizen. Dit traject lijkt nog wel mogelijk te zijn. Weet jij hoever van te voren je deze treintickets kunt bestellen? In Thailand was er een heuse run op tickets voor de nachttrein maar dat lijkt in Maleisië mee te vallen. Klopt dat?

  Beantwoorden
 4. Linda Stellingwerff
  zondag, 16 juli 2017 om 22:10 (2 jaar geleden)

  Hi
  Kan iemand mij vertellen of er een wc in de trein is?Of zijn er mogelijkheden onderweg op de stations?

  Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *