Gunung Ledang nationaal park

Gunung Ledang (ook wel Mount Ophir genaamd) is een nationaal park op de grens van de deelstaten Johor en Melaka. Het is een bosrijk gebied waar vooral veel lokale families met kinderen naartoe gaan voor mooie wandeltochten. Gunung Ledang is echter ook meer dan dat. Zo kun je er naar de top van de berg hiken. Daarnaast heb je diverse andere wandelroutes, zoals de vrij lichte Het is een natuurpark waar ook heel veel teambuilding uitjes worden georganiseerd. Verder kun je er in de buurt rotsklimmen en raften.

gunung-ledang-nationaal-park-1

gunung-ledang-nationaal-park-2

Vanaf het National Park office is er een pad die naar de top van de berg leidt (op 1276 meter hoogte). Deze 5 uur durende trip is onder begeleiding van een gids. Bij Park HQ betaal je RM30 voor de verplichte verzekering, en nog eens RM220 voor een gids (die maximaal 10 personen in een groep meeneemt). Je kunt bij de ingang wachten, en hopen dat anderen ook de tocht willen doen, zodat je de kosten van de gids onderling kunt verdelen. Vanaf de top heb je een schitterend vrij uitzicht over de omgeving. Dit komt omdat Mt. Ophir geen onderdeel is van een bergketen. Je kunt jezelf ook de inspannende hike besparen, en bij Park HQ een 4×4 huren.

gunung-ledang-nationaal-park-5

gunung-ledang-nationaal-park-6

Bij de ingang van het park heb je een paar kleine winkeltjes. Je loopt al direct langs een paar kleine watervallen, waar regelmatig de lokale bevolking een duik neemt in het frisse water. Bij de ingang zie je ook een groot bord met het complete traject. Je kunt meerdere watervallen bezoeken, zoals de Air Panas waterval and Bekok waterval. Houd wel rekening met een flinke tocht in de tropen. Goede kleding, voldoende water en insectwerend middel komen tijdens de wandeltocht goed van pas. De omgeving was prachtig, en het was een leuke plek om eens gezien te hebben. Wil je echter de ‘echte’ jungle zien, dan kun je beter naar Taman Negara of Endau-Rompin op het schiereiland Maleisie, of naar Sabah of Sarawak op Maleisisch Borneo.

gunung-ledang-nationaal-park-7

gunung-ledang-nationaal-park-8

Gunung Ledang Resort

Wij bezochten het nationale park vooral omdat het handig op de route Johor Bahru – Kuala Lumpur (en Malakka) ligt. We verbleven de nacht in het Gunung Ledang Resort; een leuk resortje waar het of afgeladen is (bij grote groepen vanwege bedrijfsuitjes) of uitgestorven is (niet veel bezoekers overnachten er). Het resort is verder basic maar prima. De hoofdingang van het nationale park ligt vlak naast het resort, je kunt dus meteen vanaf het resort aan een wandeling beginnen. Een overnachting kost ongeveer RM200 per nacht (afdingen is mogelijk als het er rustig is).

gunung-ledang-nationaal-park-3

Hoe kom je er?

Gunung Ledang ligt op ongeveer 45 minuten rijden vanaf Malakka. Je kunt er gemakkelijk via de snelweg komen; je neemt de afslag Tangkak en vervolgens rijd je in 15 minuten naar de ingang van het park (volg de borden richting Segamat) bij het National Park office. Wanneer er geen grote groepen zijn is het doorgaans volledig uitgestorven. In het verleden kon je vanaf het resort via een wandelpad naar de top van de berg. Door enkele (fatale) ongelukken is dit pad echter gesloten. Wel kun je in de directe omgeving van het resort wandelen (helemaal naar de top kan dus niet direct vanaf het resort).

gunung-ledang-nationaal-park-4

Kaart

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *